Норвежкото правителство се намеси, за да се предотврати спирането на добива на петрол, слагайки край на двуседмичния спор за пенсиите на работниците в сектора.

 

След напрегната нощ на безплодни преговори между синдикатите и някои от най-големите енергийни компании в света, правителството предприе мерки.

 

Решението за защита на "жизнените интереси" на Норвегия спря 16-дневната стачка на служителите на нефтените платформи, която вече намали производството на петрол в Норвегия с 15%, и струва на страната 510 млн. долара, предизвиквайки скок на цените на черното злато на международните пазари.

 

Действията на правителството разгневиха профсъюзите, които заплашиха с нови стачки през следващите месеци.


Петролните компании оспорват правото на служителите на нефтени платформи да се пенсионират с пълна пенсия на 62 години. Представителите на индустрията посочват, че от всички норвежци вече се изисква да работят по-дълго, а служителите на нефтените платформи са едни от най-добре платените в страната.

 

Ако заплахите за спиране на добива се бяха осъществили, петролните компании щяха да губят по 300 млн. долара на ден. Последното ефективно прекратяване на дейността на нефтените платформи в Норвегия беше през 1986 г, като продължи 3 седмици преди правителството да се намеси и да спре стачните действия.

 

След днешната намеса на норвежките власти, цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през август се понижи в Лондон с 1.85%, до 98.46 долара за барел.