Правителството трябва да погаси вътрешни облигационни задължения за 1.1 млрд. лв. през септември. Това показват данните от месечния бюлетин на Министерството на финансите за състоянието на държавния дълг.

Толкова голяма сума, възстановявана на местните институционални инвеститори в рамките на един месец, е имало единствено през декември 2014 г. Тогава правителството трябваше да върне 1.2 млрд. лв., които бяха взети лятото на същата година, за да бъде подкрепена ликвидно Първа инвестиционна банка. Средствата, необходими за плащането на предстоящите големи задължения, ще дойдат от фискалния резерв и от планирана нова вътрешна емисия за 300 млн. лв., съобщава "Капитал Daily".

Справка в емисионния календар на МФ показва, че 99.9% от падежиращия през този месец вътрешен дълг са от две големи емисии облигации на стойност 300 и 782 млн. лв. Те бяха пласирани в края на 2014 г., за да успее правителството да покрие огромните плащания, струпали се в края на миналата година – рефинансиране на заема за ПИБ, непредвиден бюджетен дефицит от 1.5 млрд. лв., както и за покриването на 1.7 млрд. лв., необходими на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащането на гарантираните депозити до 196 хил. лв. в КТБ.

За да покрие необходимите над 1.1 млрд. лв., правителството ще използва основно фискалния резерв. Данните към края на юли показват, че по сметки на БНБ има 10.7 млрд. лв. Другият източник на финансиране е 3-годишната емисия облигации на стойност 150 млн. лв., която беше пласирана на вътрешния пазар
вчера. До края на месеца ще организира още два аукциона за други 150 млн. лв., които ще бъдат с падежи за 5 и 10 години.