Стартираме тръжни процедури за строителство на 72 км нови магистрали. Това обяви в Пазарджик министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Министърът обясни, че това са процедурите за пътните участъци на Лот 3 на АМ "Струма", които ще бъдат обявени в началото на есента и за участъка Калотина – п.в. "Храбърско" от АМ "София- Калотина", която бе обявена вчера.

Десислава Терзиева подчерта, че до края на годината ще приключи строителството на 90 км нови пътни участъци, които включват двата Лота на АМ "Марица" и Лот 4 на АМ "Струма".

"Работим усилено по реализацията на големите пътни обекти в страната, колкото и да твърдят някои бивши управляващи, че сме провалили проектите", заяви министър Терзиева. Тя подчерта, че до края на годината трябва да приключи строителството на АМ "Марица" и напомни, че преди година, когато е поела Министерството на регионалното развитие е заварило замразено строителството от 10 месеца.

В Пазарджик министър Терзиева обяви, че днес е стартирана обществена поръчка за избор на изпълнител на рехабилитацията на над 7 километра от второкласния път между автомагистрала АМ "Тракия" и Пазарджик и за изграждане на първия етап от Западния обход на Пазарджик. Индикативната стойност на поръчката е над 15 млн.лв.с ДДС. Обходът е изключително важен за безопасността на движението и подобряване на градската среда, защото ще изведе транзитния трафик от града.

Министър Терзиева съобщи, че се планира до края на годината да стартира изграждането на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейни води. Инвестицията от 52 млн.лв. е осигурена със заем от Световната банка и средства от държавния бюджет. Язовирът ще осигурява нормално водоснабдяване на близо 45 хиляди души от Панагюрище и селища от общините Пазарджик и Стрелча. Срокът за изпълнение е 2 години и половина.