Много от панелните блокове в Кърджали са полупразни, тъй като собствениците на жилищата са в чужбина, а това ще попречи на процедурата по санирането, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Дългото им отсъствие ще постави пред невъзможност останалите да създадат сдружения на собствениците, а според изискванията в тях трябва да са 67% от обитателите на блоковете.

Празните апартаменти са на гурбетчии в Европа и на изселници в Турция, които се появяват едва веднъж годишно по време на отпуските си. Това беше коментирано на първата информационна среща за старта на националната програма за санирането на многофамилни жилищни сгради в Кърджали.

Преди няколко години се провалиха пилотните проекти за саниране в квартал "Възрожденци", причина отново бяха липсващите трайно собственици на апартаменти. Тогава в общината бяха регистрирани около 10 сдружения.

Сега обаче те няма да могат да кандидатстват за финансиране по новата национална програма, необходимо е да се учредят нови, стана ясно на срещата на домоуправителите и назначената от кмета Хасан Азис комисия.

Общината ще обяви обществена поръчка за обследване на състоянието на панелните блокове.

След заключението от огледите ще се сключва споразумение между общината, съответното сдружение на собствениците, Българската банка за развитие и областния управител като представител на държавата, обясниха юристите.

Ще се финансират дейности по конструктивното укрепване на сградите, обновяване на общите части – покрив, фасада, стълбищна клетка, топлоизолация и подмяна на дограма, както и ремонт или подмяна на вътрешни инсталации към системите за топлоснабдяване, изграждане на соларни панели, ремонти на електроинсталацията в общите части.

Предвидени са и енергоефективни мерки за асансьорите. Колкото до остъклените тераси, това е въпрос на споразумение между обитателите на блокове, но онези, които не отговарят на стандартите, може да бъдат разрушени, поясниха експертите от работната комисия.