От утре стартира преброяването на 750 000 земеделски стопанства у нас, съобщиха от земеделското министерство.

3000 анкетьори ще започнат да посещават стопанствата, за да съберат информация за обработваемите площи и отглежданите животни.

Те ще записват данните, които стопаните ще им съобщават в специално изготвения официален въпросник на преброяването.

От отдел „Агростатистика” към земеделското министерство са потвърдили, че обучените анкетьори и над 300 контрольори в цялата страна са готови да започнат мащабната преброителна кампания, която ще продължи от 1 септември до 30 ноември.

Целта е събиране на статистическа информация, която ще се използва за изготвяне на позицията на България за Общата селскостопанска политика за новия програмен период от 2014 до 2020 година.

Анкетьорите ще обикалят своите райони по график, като областните дирекции “Земеделие” към Министерството на земеделието и храните и кметовете по места ще бъдат информирани за тези графици, както и за имената на анкетьорите, за да не се допускат нередности.

Това е първото преброяване на аграрния сектор у нас, което е съвместимо с европейските критерии. Последното преброяване на сектора е от 2003 г., т.е. преди да станем членове на ЕС. Информацията е конфиденциална.