Партиите, уличени в незаконно финансиране след одит на Сметната палата, да губят държавната си субсидия и правото да участват на следващите избори. Данъчният ценз да замени принципа на уседналост при местните избори предлага още неправителственият Институт за радикален капитализъм „Атлас”.

Според председателя на Управителния съвет на института Калин Манолов изборното ни законодателство се нуждае от дълбока промяна, която да направи субектите в изборния процес – както партии, така и избиратели – по-отговорни за своя избор и за начина, по който го реализират.

Въвеждането на изискване за платени данъци в съответното населено място ефективно би сложило край на порочната практика на изборните „екскурзии” и фалшивите регистрации. Що се отнася до второто предложение, Институтът за радикален капитализъм „Атлас” (ИРКА) предлага констативният одит на Сметната палата да води до ревизия от НАП, след която, ако се потвърдят нарушенията, да бъде сезирана прокуратурата. Съдът да не определя размер на санкцията, а да я постановява директно. ИРКА предлага тази санкция да се състои в загубата на държавна субсидия и неучастието в следващите избори.

При сега действащото законодателство, ако бъде установено нерегламентирано финансиране на партия, нещата приключват с констатация на Сметната палата. Според Манолов правата на участниците в политическия процес ще бъдат гарантирани и няма да се стигне до злоупотреби с власт, тъй като идеята предвижда последователното участие на четири държавни институции, всяка от които контролира действията на предходната.