Да се въведе целогодишна забрана за движение на тежкотоварните автомобили в определени часове през почивните дни и празниците, предлагат Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи заместник-министърът на транспорта Камен Кичев.

Подобна забрана беше въведена през лятото на 2010 година, като от 6 до 30 август беше забранено движението на камиони между 15 и 20 часа. Ето какво още каза зам.-министър Кичев:

Разработваме проект с Агенция „Пътна инфраструктура“ за целогодишен забранителен режим за товарните камиони през празници, уикенди и така нататък. Това, което направихме през летния сезон, предстои да бъде въведено целогодишно, както е във всички европейски държави.

Едно от нещата, по които работим с АПИ, е определяне на терените, на които ще бъдат направени паркинги. Има вече съществуващи такива, но е необходима и допълнителна инфраструктура.

Разчитаме, че при въвеждане на целогодишен забранителен режим всички превозвачи ще са наясно, за да си направят разчетите да не пътуват в този период, заявява Кичев.