Може ли българка да бъде успешен технологичен предприемач преди да навърши 30 години и то благодарение на знанията и инициативността си? Богдана Ракова доказва, че това не само е възможно, но и не е много трудно. Днес тя гостува в рубриката „Марж“ на „Дарик Кафе“, за да представи своята история на успеха и новите си проекти.

 

Само на 22 години Богдана или Боби, както я наричат приятелите, успява да спечели стипендия за Singularity University на NASA. Това става през 2012 г. с проекта LIVEstat- телефонен помощник за здравословно пазаруване със сканиране на баркод. Боби обаче не спира дотук, а продължава да търси нови предизвикателства, като става съосновател и технологичен директор на HutGrip.

 

Попаднах на изследователската програма в NASA съвсем случайно, защото винаги съм имала интерес да работя по проекти и по идеи, които решават истински проблеми“, споделя Богдана пред „Марж“.

 

Програмата Singularity University дава възможност на студенти от цял свят, в различни специалности – от технологични, до хуманитарни, да се включат в състезание на идеи, които биха могли да подобрят живота на поне 1 милион души в следващите 3 години. Кампанията за набиране на кандидати за тази година вече започна, като проектите се приемат до 31 януари.

 

Според Боби, точно проблемите крият възможностите за успех в съвременния свят. Като стипендиант в NASA тя има достъп до най-новите технологии в света. Голяма част от програмата за обучение е свързана с нанотехнологии, биотехнологии и изкуствен интелект.

 

Така студентката по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ получава шанс да види бъдещето и да се включи в него, което тя решително прави, като основава собствен бизнес.

 

Там самата среда те притиска да правиш собствен бизнес, което малко или много започва да се случва и тук, но по-бавно, и аз се радвам, че в България вече има общност, която се занимава с предприемачество“, посочва Боби.

 

Наученото в изследователските центрове на NASA я кара да потърси реализация в областта на автоматизирането на процеси и предотвратяването на аварии в индустрията.

 

В индустрията изкуственият интелект играе много голяма роля. Използвайки данните, които се генерират от оборудването ние можем да помагаме на хората да предвидят и предотвратят аварии“, коментира Боби. „Например, една от компаниите, с които работим се занимава с правене на опаковъчни кутии. Една опаковка минава през 15 различни машини, докато се стигне до готовия продукт. Т.е., ако има начин, по които да се предотвратят проблеми в производството, се пестят много пари и бизнесът може да порасне“.

 

Тук Боби отново не спира, а прави смела стъпка напред, търсейки пазар за продукта на компанията си и в България.

 

Аз и моите колеги решихме да се фокусираме в България, след като миналата година прекарахме 8 месеца в щата Тенеси, оперирайки там. Но се оказа, че много голяма част от предприятията се снабдяват с продукти, които идват от Източна Европа. И решихме да пробваме тази година, с много усилия, да се фокусираме върху България и региона“, отчита Боби.

 

Според нея предприемач в България се става преди всичко „с много ентусиазъм“.

 

Трябва да има смисъл, трябва да има идея, която да реши конкретно някакъв проблем. Хората от другата страна, особено в индустрията, нямат време за предприемачи, те искат да дадеш конкретно решение за конкретен проблем“.

 

Последният проект на Боби се казва HutGrip. Към него интерес проявяват фирми, както от САЩ, така и от България. Компанията на Боби вече работи с клиент на българския пазар, който има офис в Ню Йорк и производство в нашата страна. Дружеството използва Hutgrip за гаранционно и след гаранционно обслужване на своето оборудване.

 

Бизнесът си Боби стартира с няколко нейни колеги и приятели, вярващи в идеята за проекта. Финансирането идва основно на собствени начала, но и от щатски инвеститори, и чрез краудфъндинг.

 

Има много възможности, въпросът е да стигнеш до тях. Има ги и в България“, съветва бъдещите български предприемачи Богдана Ракова.