Стратегията за развитието на българската икономика ще бъде представена по време на заседание на Съвета за икономически растеж.

Представители на бизнеса ще обсъдят с експерти от ресорното министерство състоянието на икономиката ни и перспективите й за развитие. Ще бъде поставен специален акцент върху административните пречки пред бизнеса. 

На заседанието ще присъства икономическият министър Трайчо Трайков. Очаква се да бъде представен специален доклад за икономическото развитие на страната ни.

Износът на стоки и услуги от сектори, свързани с иновациите, трябва да се превърне в двигател на икономическия растеж. Това е един от основните изводи в секторния анализ на икономическото министерство и мерките за осигуряване на конкурентна икономика, базирана на иновациите.

Документът е публикуван на страницата на ведомството и ще бъде официално представен по време на заседанието на Съвета за икономически растеж.

Според анализа, българската икономика все още е най-изостаналата в Европейски съюз. Високият икономически растеж през последното десетилетие е резултат на чужди инвестиции в недвижими имоти и финансово посредничество, които са стимулирали вътрешното потребление. Затова сега е необходим нов модел за икономическо развитие на България, която е ориентиран към нарастване на износа на стоки и услуги с висока добавена стойност и превръщането на България във входна врата за стоките и инвестициите, идващи от Източна Азия.

Промишлеността и ИТ услугите са секторите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически просперитет на България, смятат още от икономическото министерство.

Заседанието на Съвета по икономически растеж е част от поредицата срещи, които правителството организира с представители на бизнеса. Първата беше в края на юни.