Проблемът с кадрите в здравната система е много сериозен, и въпреки че това все още не се усеща от обществеността има цели сектори, които се обезлюдяват и местата, в които се заемат от чужденци, засега завършили в българските учебни заведения, но скоро ни предстои да започнем да внасяме и лекари, коментира доц. Георги Кючуков, депутат от АБВ, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той смята, че проблемът със заплащането трябва да бъде решен диференцирано. Според това, което дадената личност, даденото лечебно заведение дава на обществото.

Не може да се продължи с тенденцията лечебни заведения, които оказват „помощ“ само на тези хора, които нямат нужда нито от спешност, нито от интензивни грижи, да си позволят да дават заплати, които са 3 пъти по-високи от тези на лекари, които работят с най-тежките болни, с тези, които са на ръба на живота. Точно в това се крие грешката в системата на самото здравеопазване, смята доц. Кючуков.

Например, детската смъртност през 1980 година е била 20.2 на хиляда, 1990 – 14.8 на хиляда, 2000 – 13.3 на хиляда, 2010 – 8.6 на хиляда. Неонаталната смъртност в същите години – 10.4, 7.7, 7.5 и 4.9. Ние се приближаваме до златния стандарт под 4 на хиляда. Майчината смъртност у нас е 6 на 100 000 раждания, колкото във Великобритания и Германия, и 8 на 100 000 в Швейцария и Унгария.

Тоест, тези показатели в никакъв случай не са лоши и не поставят здравеопазването на ниско ниво. Самият факт обаче, че има толкова недоволни показва, че нещо липсва в системата на майчиното и детско здравеопазване.

Това недоволство преди всичко се дължи на лошите условия в лечебните заведения и липсата на внимание, на адекватни грижи, на адекватно отношение, ако щете, към майките и новородените посочва доц. Кючуков.

Ще бъде прекалено оптимистично, ако смятаме, че с един закон, с една промяна в закона, могат да се решат всички проблеми в здравеопазването. Да, Законът за лечебните заведения поставя едно начало на реформата на здравеопазването, но той не решава много от най-важните въпроси. Не решава въпроса за системата на нашето здравеопазване.