След впечатляващо поскъпване на много от основните борсово-търгувани стоки през третото тримесечие, изниква въпросът, какво ще продължи да поскъпва и през следващите три месеца. Според MarketWatch краткият отговор на анализаторите е, че цените на златото и петрола вероятно ще се повишат, докато на зърното и захарта ще паднат.

 

Данните за изминалото тримесечие показват, че с най-много са поскъпнали фючърсите с краткосрочна доставка на среброто, златото, горивото за отопление, платината, докато захарта и петролът са сред малкото губещи позиции.

 

Обяснението за това е комплексно. От една страна влияние оказват негативните климатични условия като сушата в северното полукълбо, от друга страна е налице ефектът от количествените улеснения и икономическите стимули в САЩ, Европа и Китай.

 

Среброто поскъпна с повече от 25% за месеците от юли до септември, цената на горивото за отопление се покачи с 14%, златото е нагоре с 11%, а петролът с около 8%.

 

Въпреки влошената икономическа конюнктура и слабото потребителско търсене, докато правителствата печатат пари, цените на стоките ще вървят нагоре. Корелацията е проста, колкото повече свободен паричен ресурс има, толкова по-малко вероятно е инвеститорите да вложат средства в традиционните финансови активи, особено при реално отрицателните лихви в развитите страни. Ето защо те купуват суровини, нищо че икономиките на Индия и Китай, на които пазари се разчита за потреблението на въпросните суровини, показват все по-ясни признаци на забавяне.

 

Европейската централна банка, Федералният резерв на САЩ и централната банка на Япония обявиха планове за обратно купуване на облигации през последните седмици. В Китай пък отчетоха рекордна инжекция на средства в банковия сектор. Всичко това ще доведе до увеличаване на инвестиционната привлекателност на суровините в средносрочен план.

 

Това с особена сила важи за златото, което е традиционен инструмент за хеджиране на парите в наличност. Освен това приближаването на т. нар. „фискална скала“ в САЩ, комбинирана със съкращения на бюджетните разходи и продажби на още дълг за финансиране на дефицита, прави от златото много добра инвестиционна възможност. Това макар и в по-малка степен важи и за другите, търгувани в долари суровини.

 

А щом поскъпва златото, поскъпва и среброто. Тук обаче рисковете са по-големи, тъй като цената на метала зависи в по-голяма степен от потребителското и индустриалното търсене. При това среброто вече поскъпна с много през изминалото тримесечие. Днес златото поскъпва с 0.06%, до 1 681.60 долара за тройунция, а среброто е нагоре с 0.18%, до 34.73 долара за тройунция.

 

И така стигаме до петрола – сортове Брент и WTI. От една страна е налице влошената икономическа конюнктура, която предполага свиване на търсенето на суровината. Но традиционно петролните фючърси остават силно волатилен актив с оглед на напрежението в Близкия изток, зависимостта на цената от политиката на Саудитска Арабия.

 

В същото време петролните пазари предлагат много висока ликвидност, което ги прави изключително привлекателни за инвестиране, когато правителствата започнат да печатат пари.

 

Тук голямо влияние имат и очакванията за сравнително студена зима, която предполага по-голямо търсене на горива за отопление и съответно на петрол.

 

Сезонния характер ценовия цикъл на зърното, царевицата и соята пък правят от тези стоки рисков актив през последните месеци на годината. От една страна производителите задържат част от добива, очаквайки по-добри цени, но от друга данните за реколтата вече са отработени от пазара и цените зависят в твърде голяма степен от реалното търсене, което не позволява големи спекулативни движения.