Близо 4 000 миньори и служители в "Мини Марица-изток" се включиха в едночасовите предупредителни стачни действия, по предварителни данни на синдикатите. Причина за недоволството на работещите в най-голямото въгледобивно дружество според стачния комитет е нарушеното от ръководството споразумение от юли миналата година за запазване на съотношението между заплати и приходи на дружеството - при по-високо производство да има и по-високи производствени разходи.

Стачкуват миньорите от рудници "Трояново 1", "Трояново север", "Трояново 3" и работници и служители от Централно управление на "Мини Марица-Изток", обясни лидерът на КНСБ Валентин Вълчев: "Едночасовите протестни действия се изразяват в спиране на работата във всички направления и участъци от 8 до 9 часа - добиви, разкривка, жп-транспорт".

Ръководството на "Мини Марица-изток" внесе в Окръжния съд в Стара Загора иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството за незаконосъобразна и отправи писмена покана към синдикалните ръководства за нова среща.

"Ще се явим, защото сме отговорни хора", коментира Вълчев и добави, че до 14 януари, когато започват ефективните безсрочни действия, съществува възможност да се стигне до споразумение. "Ние сме декларирали, че сме готови на преговори по всяко време на денонощието. Предполагам, че на днешните преговори от 13 часа ще присъства един от заместник-министрите на икономиката и енергетиката".