"Скрита диктатура вижда почти всеки втори у нас", акцентира на първа страница "Сега". 44% от българите смятат, че демокрацията у нас е формална и по-скоро има скрита диктатура. Тези данни са от проучване на агенция "АССА-М", което показва нагласите на българите година след членството ни в ЕС. "Хората имат усещането, че в обществото няма реален плурализъм, че решенията се вземат някъде от някакви скрите центрове на власт, от някакви олигарси, които действат зад кулисите, от някакви чужди центрове, които отнемат от суверинитета на българските власти, от обръчи от фирми", обясни Михаил Мирчев, директор на агенцията. 47% от българите се тревожат за своето бъдеще, но пък три години преди това броят им е бил 68%. 37 на сто са песимисти за бъдещето на България. 42% са на мнение, че реформите в страната са в неправилната посока, макар че по-голям е процентът на тези, които смятат, че общо взето се движим по верния път.

"Партийна хватка души родното ФБР", коментира "Стандарт". Една от най-често чуваните критики около новата държавна агенцияза национална сигурност, е че може да се превърне в безполезен Франкенщайн. Защото механичният сбор на части от вътрешното, военното и финансовото министерства крие подобен риск. Друг упрек е, че ако агенцията не скъса политическата си връв, ще бъде постоянно с вързани ръце заради партийните игри. В момента трите управляващи партии настояват за квоти при назначаването на ключовите фигури в новата структура. Ако агенцията не успее да се отърси от политическата зависимост, мисията й е обречена на неуспех, категорични са експерти по сигурността.

"Делото срещу Маргините - емблема на капитулацията", коментира "Дневник". Спирането от съда на процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините и четиримата им съучастници, обвинени в подготовка на три убийства, оставя недоумение не само от конкретния факт, а от всичко, което се случи през тази година и половина, откакто делото се развиваше публично в съдебната зала. Сензационността на обвинението плюс фигурите на обвиняемите - едни от малкото останали живи лидери на групировката СИК, съвсем естествено поставиха процеса в центъра на общественото внимание. С акцент естествено сърху въпроса дали държавното обвинение ще инкасира успех, или ще регистрира поредния си провал. Сега същественият въпрос е дали провалът се дължи само на професионална безпомощност на полицията и прокуратурата, или отразява тотално загниване на правоохранителната роля на държавата.

"БСП няма да търпи да е боксовата круша на властта", заявявав интервю за "Труд" Илияна Йотова, евродепутат от БСП. Тя казва: "Две години бяха достатъчни, за да се очертаят и консенсусните, и проблемните линии в коалицията. Нали не очаквате, че БСП ще се остави да бъде боксова круша през целия съвместен период на управление. Ние сме длъжни да мислим за това, което ще стане на изборите през 2009 г. Трябва да решаваме, да тушираме проблемите, защото губим доверието на избирателите си. Дължим им честни отговори дори тонът в коалицията да се изостри. Ще направя една прогноза, че изборите през 2009 г. ще са най-трудните за България досега."

"Ще правят нашенска партия ЕНП", съобщава "Труд". Създаването на българска партия ЕНП ще бъде обявено днес. Независимите депутати Елеонора Николова и Мария Капон, както и бившият син избранник Илия Петров са сред учредителите на 360-ата българска партия. Тя ще се нарича Единна народна партия и абревиатурата й - ЕНП, ще съвпада със съкращението на Европейската народна партия - евродесницата. Ядрото на новата организация са структурите на сдружението "Европейски демократичен път" в цялата страна. Учредителите твърдят, че успехите на техни кандидати в изборите за български представители в Европейския парламент и в местния вот ги окрилили да създадат партия.(

"Да се определяш на инат", коментира "Сега". Когато някой упорито започне да втълпява на обществото, че партията му е либерална, дясна, европейска, националистическа, лява, значи здравата го е закъсал откъм идеи и има сериозни проблеми за решаване. Затова му се налага да се самоопределя, но не чрез политиката, която води, а чрез начина, по който я обрисува. Тазификсация е опасна, защото можеш да се окажеш извън борда, ако се фокусираш върху абстрактни фрази и мисли. За играчите на политическата писта обаче идентификацията е важна, защото те се стремат да се хванат за печелившата кауза, да се намърдат в някаква по-европейска ниша, споменаването на която е достатъчно за признание, че те има.

"Предлагат за всички пенсия на 65 години", обявява "Труд". Възрастта за пенсиониране да се увеличи на 65 г. за мъжете и за жените. Държавата да стане "особен осигурител", т.е. да плаща наравно с работодатели и работещи социалните вноски. Пенсиите дабъдат преизчислени така, че годините трудов стаж да носят по-голяма тежест и пари. Това са част от проблемите на пенсионната реформа, върху които от днес започват обществени дебати. Те са организирани от Икономическия и социален съвет и в сбирката ще участват депутати, министри, работодатели, синдикати, пенсионерски съюзи и т.н.

"Стартират търгове за милиарди в транспорта", съобщава "24 часа". Търгове за магистрали, железен път, метро и терминали за милиарди левове ще стартират догодина. Това стана ясно след официалното представяне на оперативна програма "Транспорт" вчера. 115-те проекта, за които са одобрени 2,3 млрд. евро от ЕС, бяха представени кратко, ясно и делово в присъствието на министрите Петър Мутафчиев и Пламен Орешарски и ръководителя на представителството на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис. 580 млн. евро отиват за железопътна инфраструктура, 989,59 млн. за магистрали и пътища първи клас, а 211 млн. - за интермодални терминали. 185,19 млн. евро са за разширяване на софийското метро.

"Всичко по левче е играчка-плачка", предупреждава в интервю за "Стандарт" еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева. Та стана патрон и инициатор на кампанията "Коледата безопасна". Акцията цели да предпази българските деца от некачествени играчки и да научи родителите им как да пазаруват. Кунева подчертава, че когато една играчка струва 1 лев, би трябвало да се съмняваме как е внесена тук. По-вероятно е да е минала нелегално митницата. "Моята задача е да защитя потребителите. Да имат добра стока на добра цена. А също и да знае бизнесът, че ако инвестира качествено, това ще му се възвърне", казва още Кунева.

----------------

БТА