"БСП и НДСВ написаха нов закон за референдумите", съобщава вестник Труд. Триста и петдесет хиляди души да могат да предизвикат национален референдум с подписка, предвижда нов закон за пряко участие на гражданите в управлението. Той бе внесен вчера от БСП и НДСВ. Проектът им предвижда още в градове, села и квартали до 10 000 души местни проблеми да се решават на общи събрания. Можело да има и местни референдуми. На "народен контрол" обаче нямало да подлежат въпроси като размера на данъците и състава на правителството. Въпреки че проектът е на БСП и НДСВ третият партньор в управлението - ДПС, "запази резерви". Причината била в предвидения ценз за уседналост - в подписката за свикване на референдум може да участват само пълнолетни граждани с постоянен адрес в страната.

"Здравен модел по швейцарски - не е зле", е анализът във вестник 24 часа. Авторът разяснява, че здравеопазването е продукт като много други - изисква инвестиции и квалифациран труд, а пациентът е клиент. Лекарите и инвеститорите в здравните заведения искат да печелят, а пациентите искат добра услуга на най-добрата възможна цена. И двата ефекта се постигат с конкуренция - между предлагащите здравни услуги и между плащащите за тях.

Плюсовете на реформа в тази посока са очевидни. Пациентът ще има избор и на фонд, и на болница и лекар. Държавата няма да може да използва парите на осигурените за популистки социални начинания в здравеопазването. Това пък ще стимулира работещите да си плащат вноските. Правителството обаче ясно и прозрачно ще осигури тези, които към момента нямат възможност сами да правят вноски - така че гарантирането на достъпа до здравеопазване ще остане. Договарянето ще става между фонд и предлагащите здравни услуги. Фондовете ще контролират разходите на болниците и практиките за постигане на по-висока ефективност.

"2 минстерства махат 350 души", посочва вестник 24 часа. Правителството разреши вчера на министерствата на администрацията и на културата да съкратят общо 350 души. Закриването на щатовете е част от политиката на кабинета да намали с 12 на сто разходите за бюджетните служители тази година.

"България 100% частна", е водещо заглавие във вестник Стандарт. Всичко за продан. Това е акцентът в програмата на правителството за 2008-2009 г., която Съветът на коалицията и министрите ще обсъждат в Хисаря. На тезгяха ще бъдат сложени държавни фирми, болници и училища. Сред най-апетитните компании са "Булгартабак" и "Топлофикация София". Идеята на кабинета е те да бъдат изтъргувани чрез фондовата борса. На този ход обаче едва ли ще се съгласи Бойко Борисов. Възражения за тютюневия холдинг пък ще има коалиционният партньор ДПС, който държи на стратегически инвеститор. Държавата продава и електрически централи с изключение на атомната и помпените ВЕЦ, които ни спасяват от режим на тока. На концесия се дават всички летища и пристанища. Парите от новата приватизация са за обезщетение на собствениците на компесаторки и за Сребърния пенсионен фонд.

"Кабинетът иска данък "аутобан", съобщава вестник Сега. Промени в Закона за пътищата предвиждат правителството да въвежда по своя преценка платено преминаване за определени участъци от републиканската мрежа. Плащането може да е под формата на тол такса, която зависи от изминатите километри, или винетна такса, която е обвързана със срок. Законопроектът на Министерския съвет, обсъден в Народното събрание, допуска и трети вариант - дублиране на двата типа такси за по-оживените пътища. Опозицията остро възрази срещу дублирането на такси и напомни, че европравилата забраняват за едно и също нещо да се плаща два пъти.

"Държавата влиза в голфбизнеса", информира от първа страница вестник вестник Труд. Българското правителство създаде 100% държавна фирма "Голф развитие", чрез която ще стимулира изграждането на голфкомплекси. Целта е да се привлекат по-богати туристи и да се създаде алтернатива на презастроените планински и черноморски курорти. С голфа туристическият сезон ще се удължи до девет месеца по Черноморието, а зимните курорти ще станат целогодишни, се казва в правителственото становище. Държавата ще участва с терени, а инвестициите ще дойдат от частни фирми, които ще се избират с конкурс, обяви строителният министър Асен Гагаузов. Първият държавен терен, отделен за голф, е край Балчик.

"Изобретенията ни: електромер и бонбони за отслабване", пише вестник 24 часа. Бонбони за отслабване и променливотокови електромери са българските изобретения на 2007 г., стана ясно при обявяването на годишните награди от националния конкурс за иновативно предприятие. Фирмите получиха отличията си от премиера Сергей Станишев, който прие избора им като доказателство, че иновации не се правят само в сферата на информационните технологии. Бонбоните, произвеждани от пловдивската "Алпи комерс", взеха голямата награда в категорията за малко предприятие. "Карат електроникс", изобретила електромерите, пък бе наградена в раздела за средна и голяма фирма.

"Магистратите отхвърлиха критиките на Брюксел", отбелязва вестник Дума. Магистратите от Висшия съдебен съвет отхвърлиха голяма част от критиките в мониторинговия доклад на Европейската комисия. Това стана на извънредно заседание, свикано от правосъдния министър Миглена Тачева. На заседанието присъства и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Ако 20 осъдителни присъди за корупция, постигнати за 4 месеца, показват бавно действие на прокуратурата, аз бих искал някой да ни каже какво точно да ускорим. Това коментира председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. В изказването си главният прокурор Борис Велчев призна, че връщането от съда на обвинителни актове в досъдебна фаза за доразследване е сериозен проблем. Той отбеляза, че прокурорите допускат грешки дори и на делата с голям обществен интерес.

/БТА/