Проектът на Закона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, представен от министър Даниел Вълчев, е една от най-коментираните теми в днешните вестници.

Учителят ще има право да гони от час ученик, който пречи на процеса на обучение, но детето няма да може да излиза извън сградата на училището, съобщава "24 часа". С него ще работи свободен педагог. Учениците и учителите трябва да ходят в училището само в облекло и вид, които съответстват на добрите нрави, е записано още в проекта. В училище не може да се пуши и да се пие, забранено е да се внася оръжие, както и да се говори по мобилен телефон в час. При тежки нарушения ще се намалява поведението на ученика и ще се отнема стипендията за отличен успех. Наказаните ще отпадат при класиране, ако имат равен бал с примерно дете. Сред предложенията са класният ръководител всяка година да пише характеристика с достойнствата и с провиненията на ученика. На училищата се дава автономност почти като на университетите - чрез приемане на собствения си правилник училището ще може да решава много въпроси, като например дали ще има пълни или частични униформи на учениците, кога ще се организират празници и др.

Хулиганите в час ще метат двора и ще чистят класните стаи, пише от първа страница "Стандарт". Той откроява сред акцентите на законопроекта затягането на дисциплината.

"Без повтарачи до четвърти клас", продължава темата в челния си материал "Труд". Децата от 1-ви до 4-ти клас няма да повтарят класа, независимо от резултатите, според законопроекта. Още преди да постъпят в училищата, децата ще минават през изпити за проверка на нивото им.

"8 часа отпуск за родителска среща", е акцентът от първа страница на "Експрес". Годишен отпуск до 8 работни часа за родители за срещи с учители и директора на училището на децата им се предвижда в новия законопроект, информира изданието.

"Бойко Борисов съвсем се е разпищолил през последните седмици, неговите изказвания и поведение стават не само лековати, но и опасни", коментирал премиерът Сергей Станишев, цитиран от "24 часа", по повод "митническите разкрития" на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и на Емил Димитров, известен като Ревизоро. "Те очевидно се стараят да дестабилизарт важни приходни агенции за държавата. Всичко, което сме планирали като инвестиционен план на правителството и антикризисни мерки, не може да се реализира, ако няма добри постъпления", казал Станишев. Той подчертал, че винаги е бил безкомпромисен към злоупотреби и е вземал мерки във всички служби и агенции, които са в изпълнителната власт.

"Има опасност СДС да се разцепи заради Костов", твърди пред "Труд" бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Според Юруков има опасност СДС да се разцепи. Отговорността пред новия председател Мартин Димитров и новото ръководство е да не го позволят, допълва той. Юруков обвинява Иван Костов за компроматите срещу себе си. Целта беше да дойде ново ръководство, тъй като аз бях категоричен, че с политици като него и от неговото поколение не можем да правим коалиция, казва Юруков. Вестникът уточнява, че Юруков може да остане легитимен председател заради заведена жалба срещу легитимността на комисията за вътрешни избори в СДС, провела вота за избор на Мартин Димитров. "Нямам проблем с легитимността", казал пред "Труд" самият Димитров. Според него жалбата по никакъв начин не подлага на съмнение легитимността на ръководството.

"Партиен шеф казва кой да бъде назначен?Конфликт на интереси!", категорична е пред "Труд" Елеонора Николова, независим депутат. Тя тълкува някои текстове от закона за конфликт на интереси. Пример за подобна зависимост е когато някой ти е финансирал кампанията , а ти после назначиш жена му, това е ежедневие, коментира Николова. Надявам се да реализираме мечтата кадърните хора в България да имат шанс да успяват в реална конкуренция, обяснява депутатът. Тя се надява промените да бъдат окончателно приети до средата на март и до края на април всеки да си е подал декларацията, тъй че да отиде на избори с качени данни в интернет.

"Дрязгите между магистратите разрушиха съдебната система", посочва пред "Новинар" председателят на ВАС Константин Пенчев. Тези дрязги бяха основните бичове на съдебната система, имаше много междуличностни конфликти между отделните звена, имаше неподходящи кадрови решения във времето по върховете на съдебната система, коментира Пенчев. За първи път съдебната система има капацитет сама да работи за своята реформа, имаме инспекторат, имаме постоянно действащ съдебен съвет от висококвалифицирани магистрати, отбелязва той.

"В бюджета е заложен риск за валутния борд", твърди пред "24 часа" депутатът от БНД Лидия Шулева. Управляващите създадоха възможност с чл. 18 в бюджета да се коригират както приходите, така и разходите, но не със санкция на Народното събрание, а така, както на правителството му харесва, коментира тя. По думите й това е бомба със закъснител и може да заплаши сериозно финансовата стабилност на страната. Ако тази година направим дефицит и в бюджета, няма да вкараме пари във фискалния резерв, а ще вземем от него, а това създава риск за валутните резерви, които служат за покритие на лева в условия на валутен борд, обяснява Шулева.

Представителите на 8 водещи партии се обединиха около запазването на валутния борд като основен стълб на стабилността на българската икономика, пише "Класа". Това станало на дебат "Българският проект - икономически приоритети в условия на криза", организиран от БСК. Според политиците сегашният фиксиран курс на лева към еврото трябва да бъде съхранен до влизането на страната в еврозоната.

"Най-лошото е, ако бизнесът затъне", отбелязва пред "Стандарт" вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева. Сред стимулите на икономиката, подходящи за България, Георгиева посочва инвестиции в инфраструктурата, достъпа до кредити, както и да се поддържа растежа в бъдеще, за да сме конкурентноспособни, когато излезем от кризата.

"Кабинетът може да даде още пари на бизнеса", смята Димитър Димитров, изп. директор на Българската банка за развитие. В интервю за "Труд" той посочва, че антикризисната мярка, свързана с капитализиране на банката с 500 млн. лв. и предоставянето на тези средства под формата на целеви кредитни линии към останалите търговски банки за кредитиране на бизнеса ще омекоти ефекта от финансовата криза. Ако механизмът е успешен, а аз смятам, че той ще е такъв, би могло да има и втори етап на тази програма с допълнителен бюджетен ресурс, отбелязва Димитров.

"Какво се крие зад тръбата и скъпия газ", разсъждава в анализ за "24 часа" Атанас Симеонов, главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Според него трябва да се махнат посредниците при доставката на газ, защото така "Газпром" пряко ще може да отговаря пред международен арбитраж при договорно неизпълнение, а и цената на внасяния газ няма да се натоварва с излишни комисионни. В следващи свои издания "24 часа" ще публикува и позициите на "Овергаз" и на "Булгаргаз".

"ОЛАФ:Мрежа от "Стари момчета пречи на истинските реформи", е акцентът от изказването на Елизабет Шпербер в "Дневник". Има мрежа от "стари момчета", която пречи на младите да проведат реформи и иска нещата да стават по същия начин, по който са ставали години наред, казала Шпербер.

Според челния материал на "Сега" обаче "ОЛАФ уличи фонд "Земеделие" в нехайство към евроизмамите". Половин година фонд "Земеделие" е игнорирал демонстративно сигналите на Европейската служба за борба с измамите за източване на САПАРД и не е поискал от уличените фирми да върнат субсидиите, пише вестникът. Това ставало ясно от писмо на ОЛАФ от 9 февруари 2009 г., с което "Сега" разполагал, адресирано до вицепремиера Меглена Плугчиева, до Димитър Ивановски, до министър Валери Цветанов и до шефа на фонд "Земеделие" Ализан Яхова.