За повечето ежедневници водещата тема е срещата на руския вицепремиер Виктор Зубков с премиера Бойко Борисов. По думите на Зубков средната цена, на която се продава газ за България от "Газпром", е приблизително 339 долара за 1000 куб. метра. Промишлените потребители плащат между 472 и 502 долара за 1000 куб. метра. При неравномерна консумация, тези цифри се увеличават до 519 до 576 долара за 1000 куб. метра.

"И руския вицепремиер се чуди на 45 процента надценка. Газ за $ 576? Очень высокие цены!", пише под глава "24 часа". Борисов нареди тарифите да се анализират, за да не го прави ДАНС, допълва ежедневникът.

"Труд" пита "Газпром" защо е така, на първа страница.  По проекта за АЕЦ "Белене" бяха постигнати положителни резултати, пише "24 часа". Фактически може да се каже, че проектът е приключен - подготвени са документите за неговото осъществяване. По думи на Зубков преговорите са били проведени в конструктивен дух и са били детайлни, уточнява изданието. По отношение на проекта "Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ. Получено е уверение, че тази инфраструктура ще се използва, с не по-малък капацитет от този, който се използва в момента. Руската страна се отнася спокойно към проекта за нефтопровода "Бургас - Александруполис". Там не се очакват екологични проблеми, но при наличието на минимални такива проблеми, този проект няма да бъде реализиран, пишат изданията.

"Дай боже яснота за проектите", цитира "Труд" изявление на лидерът на БСП Сергей Станишев.

Две наши находища на газ могат да свалят цената на газа, разсъждава по темата Христо Казанджиев, бивш директор на "Природни ресурси и концесии" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в "Труд". Според hего не е необходимо да се преподписва изтичащият през 2010 г. договор  за доставка на природен газ за България. По настояще страната разполага с две малки, но проучени газови находища с общи запаси над 4 млрд. куб. газ, които могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца или във всички случаи преди края на 2010 г., добавя Казанджиев.

Промишлеността и високите технологии са секторите, които генерират 90 процента от експорта и могат да осигурят устойчив растеж на страната, пише "Класа", цитирайки икономическия министър Трайчо Трайков. По време на заседание на Съвета по икономически растеж е бил представен докладът ДБългарската икономика - състояние и стратегия за развитие", който съдържа анализ на развитието на българската икономика през последните 13 години и идеи за промяна на модела й, уточнява изданието. Използвайки географското си положение, България може да се превърне в първата страна - партньор на големите икономики от Източна Азия, е коментирал Трайков.

Държавните такси у нас са бреме за бизнеса, пише "Труд". Анализът на Световната банка показва, че сивата икономика остава сериозна пречка за бизнеса. У нас 28 процента от фирмите имат проблеми с нелоялната конкуренция от фирми в сивия сектор. По този показател сме на второ място след Литва. За сравнение с Естония само 8 процента от фирмите имат подобни проблеми, пише изданието.

"Днес: За последните три и половина години България е платила близо милиард и половина евро като вноска в ЕС , като оттам са преведени до министерството на финансите около 739 млн. евро, а до бенефициентите към 31 май 2010 г. са стигнали само около 328 млн. евро. От цифрите следват два логични въпроса: Защо усвояваме толкова малко европейски пари? И къде е разликата от 400 млн. евро от влезлите в България пари, но неразплатени на очакващите ги получатели?", гласи коментар на Стефан Софиянски в "Труд".

Румъния и България се класираха сред 10-те държави с най-рискови държавни облигации, пише "Пари" на първа страница. Данните са на класацията на агенция СМА, в която се оценяват страните с най-рисков профил и най-голяма застрашеност от фалит, уточнява изданието.

С 3 стотинки поевтиняват горивата, след като "Лукойл България" свали цените на едро с над 2 процента, пише "24 часа". По големите вериги масовият бензин А-95 ще се продава под 2,20 лв., за литър. При дизелът пък намалението може да стигне до 4 стотинки и литър да се продава за 2,23 лв. Причината за поевтиняването е задържането на котировките на петрола под 72 долара за барел, уточнява изданието.

Европейската комисия сложи на България свръхкратки срокове за свиване на бюджетния дефицит до разрешените 3 процента. До есента страната ни трябва да представи в Брюксел първия си доклад за взетите мерки, а до края на 2011 г. да се вмести в нормата, съобщава на челна страница "Сега". Ако страната не покаже подобрение, може да й бъдат наложени финансови санкции. Процедурата по свръхдефицит срещу България, която стартира през юни, предвижда ЕК да представи оценката си на Съвета, който взима окончателното решение. Очаква се следващата седмица министрите на 27-те да потвърдят заключението на ЕК и да отправят препоръки за изчистване на проблема. Срокът на ЕК обаче, е практически неизпълним за България. Бюджет 2010 вече е обречен на дефицит над 3 процента, пише изданието. Актуализацията, която се очаква да бъде гласувана на второ четене, предвижда да вдигне дефицита в хазната от 0.7 на сто на 3.8 процента по европейската методология, пише "Сега".

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху поправките в Кодекса на труда, пише "Труд". Държавният глава върна за преразглеждане текстовете, според които натрупаните  до 31 декември 2009 г. отпуски трябва да се използват до края на 2011 г., след което "изгарят" и работникът няма да има право на обезщетение. Според Първанов промените нарушават конституцията и международните актове, уточнява изданието. Съпредседателката на групата на ГЕРБ в парламента Искра Фидосова отхвърли мотивите му, допълва "Труд".

"Президентът брани отпуските на работниците и служителите и защити тезата, че е недопустимо те да изгорят безвъзмездно. Бранят ги и синдикатите. Наистина е страшно несправедливо някои да "прилапа" насилствено неупотребяваната ти отпуска. . ." гласи коментарът по темата на зам.-главния редактор на "Труд" Светлана Джамджиева.

"Старите отпуски на Първанов излизат над 200 000 лв. на народа", пише по темата "Атака".

В интервю за "Труд" Желю Желев, президент на България (1990-1997 г.), коментира слабостите на ГЕРБ.  По думите му идна от най-големите е достигат на компетентност. "Затова взимат решения, които невинаги са обосновани. А когато външната реакция стане силна, са принудени да сменят позицията си. Това създава впечатление за липса на компетентност. Но не смятам, че това е голяма грешка. Една управляваща партия може да си смени позицията под натиска на общественото мнение, когато то има по-правилната позиция, а не да упорства". Според него войната с президента е слаба страна в управленската технология на Борисов. "Няколко пъти премиерът ревизира позицията си, опита се да измести конфронтацията с нормално сътрудничество между институциите. Войната не носи нищо добро на тези, които си я позволяват. А най-малко - на държавата", добавя Желев.

"Депутати ще плащат за кола от джоба си" е заглавието над интервю с председателя на НС Цецка Цачева в "Стандарт".

Върховният административен съд задължи здравния министър Анна-Мария Борисова да осигури необходимите лекарства за всички болни, независимо дали отделените за това средства от бюджета са достатъчни, пише "Дневник". Това означава, че съществуващите в момента листи на чакащите за скъпи медикаменти, плащани от министерството, са незаконни и държавата трябва да лекува всички нуждаещи се, а не само толкова, за колкото има пари. Решението на съда е по жалба на Ангелина Бонева, която от 2006 г. страда от рак на щитовидната жлеза. Лечението се провежда с радиоактивен йод, който се купува от министерството и се предоставя безплатно на пациентите. Няколко години обаче ведомството не е осигурявало и продължава да не осигурява необходимите дози, пише изданието.

В интервю за "Монитор" Иво Писанов, началник на сектор "Видеонаблюдение" в СДВР коментира: "В зоните с камери престъпността изчезна". По думите му по линия на Закона за движение по пътищата в София на седмица се засичат средно около 3200 нарушения. От тях 500 са само от радара на Орлов мост, останалите са за червен светофар и неспазване на някакъв тип знаци. Това означава, че поне 500 човека трябва да внесат 150 лв. глоба, а на останалите глобата е между 20 и 50 лв. Според него замисълът на системите за видеонаблюдение е да се самоизплащат, тъй като са нужни 100 млн. лв., за да се разшири с още 200 точки.

МВР започва акция "Пържоли" до дни, научил "Стандарт". Операцията е насочена срещу срещу корумпирани митничари, които искат рушвети от преминаващите камиони и туристи."Вече ударихме Лесово и Капитан Андреево, другите пунктове са наред", коментирал високопоставен източник на МВР за изданието. Кодовото име "Границата" униформените смениха с "Пържолите" след разказа на разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева от Нова тв., уточнява изданието.

"Държавата не знае, че е собственик на 20 000 културни паметника", алармира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в интервю за "Новинар". По думите му красотите на България - природни и културни забележителности се оценяват на сумата от 100 млрд. долара. минималната стойност. Сумата показва, че сме една богата на ресурси, но бедна на идеи за реализация държава, допълва Драганов. "Съобщавайки тази цифра, от Института за анализи и оценки в туризма искахме да обърнем внимание на парадокса, че едно огромно богатство, което притежаваме като българи, стои безстопанствено, вместо да генерира нови приходи." По думите му храм-паметник "Св. Александър Невски" все още не притежава нотариален акт.Построен е върху държавна земя като храм-паметник. Управлява се като храм от Българската православна църква, а като паметник е собственост на държавата и тя трябва да се грижи за неговата поддръжка.

Най-старият европеец е българин и е живял край врачанското село Оходен, пише на първа страница "Телеграф". Скелетът, на 8000 г., е открит преди няколко седмици и ще бъде изваден и транспортиран във врачанския музей. В гробницата са намерени и ритуални предмети. Археолозите са сигурни, че останките са на най-стария представител на уседнала земеделска цивилизация в Европа. Според тях той е починал на 35 годишна възраст, уточнява изданието.

От 1000 до 2000 лв. глоба или имуществена санкция очаква шефовете на вестници и списания, които скрият кои са собствениците на изданието, съобщава "24 часа". Това предвиждат внесените от Министерството на културата промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, които правителството ще обсъжда. Според измененията периодичните издания трябва всяка година да публикуват в първия си брой данни за своя издател, уточнява изданието. БТА