"Не саботирам реформата, искам аргументи", заявява за "Труд" Георги Гатев от Висшия съдебен съвет (ВСС). В интервюто се припомня, че ВСС отхвърли много от промените на правосъдното министерство в съдебния закон, отрече идеите за спецсъд, внесени от депутатите на ГЕРБ и "Атака". Позицията на Гатев: "Казали сме нещата такива, каквито ги виждаме, за да има добре работеща съдебна система. За близо 3 г., откакто работи постоянно действащият ВСС, натрупахме опит, имаме поглед. Да не забравяме, и че в последния доклад на Брюксел няма принципни забалежки към работата на този ВСС досега. Съветът няма за цел да саботира някого, реформата е политически процес. Но е невъзможна без участието на съдебната власт. Именно защото сме "моторът" в нея, излагаме своите виждания. Имам усещането, че някои от промените се правят абсолютно целенасочено. Например специализираният съд. Аз не виждам основателни, безспорни доводи за съществуването му", казва Гатев.

"Големите престъпници вече са клиенти на Темида", е озаглавено интервюто в "Монитор" с градския прокурор на София Николай Кокинов. Той отчита, че от януари досега Софийската градска прокуратура е повишила чувствително статистическите си критерии. Отбелязан е ръст от 25% на внесените в съда обвинителни актове спрямо същия период на миналата година. В същото време със 7-8% са намалели оправдателните присъди и са увеличени осъдителните решения на съда. За територията на София Кокинов твърди, че големите престъпни босове вече са клиенти на прокуратурата. С помощта на МВР столичната престъпност е респектирана. Във всяко нормално общество има процент от хора, които не работят и се издържат от престъпна дейност. Въпросът е този процент да бъде сведен до минимум, казва Кокинов.

"Една година власт - безсилие и безстилие", коментира за "Труд" Стефан Софиянски - бивш министър-председател в служебния кабинет (1997 г.), назначен от президента Петър Стоянов. Той определя първата година от управлението на ГЕРБ като загубена скъпоценна течност, изтекла през счупена бутилка. Какво се случи през тази година? Борбата с организираната престъпност - да. Доколко тя е била ефективна, ще преценим след мотивираните съдебни решения. Но проблемът с битовата престъпност в тежките икономически условия, в които живее българинът, се увеличава. И дотук с нещо, което се свърши или се върши. Бюджет 2010 разсипа очакванията на хората, че в България ще се случи нещо добро. Актуализацията на бюджета беше безлична и паническа, дотам неадекватна, че дори СДС и ДСБ се опитаха плахо да протестират. Това правителство е на безсилието, защото не се справи с нито един от сериозните проблеми на страната за цяла една година. И на безстилието, защото така и не разбрахме кое ще е последното решение, по който и да е въпрос.

"Да спасим публиката, после театрите", е анализът в "24 часа". Посочва се, че в условията на пълзяща профанизация реформите в театралната сфера са нужни, но само ако са такива, които имат потенциал да обърнат негативната тенденция на отлив на публика. Приетите от правителството промени в този смисъл са смес от добри идеи, преструктурирания с неясен изход и въпросителни. Това, което остава неясно, е доколко реформите се правят, за да се подобри предлагането на култура или да бъдат съкратени публичните разходи за култура. Ако за този кабинет "реформа" се окаже просто синоним на "финансови съкращения", много вероятно е след десетина години да затваряме още театри, опери и оркестри. Защото създаването на нова публика има нужда от пари.

Президентът Георги Първанов поиска от Конституционния съд (КС) да зачертае отнемането на платените годишни отпуски със стара дата в Кодекса на труда, пише "Труд". Държавният глава се обявява против двойния стандарт в закона. Поправките посягат само на старите отпуски на "работниците и служителите и обикновените държавни служители". Но ограниченията не важат за държавните служители в армията, полицията и ДАНС. Недопустимо е платеният годишен отпуск да е гарантиран според това кой го ползва, категоричен е Първанов. Такива норми "не запазват, а засягат достойнството на работниците и служителите", позовава се той на решения на КС.

"Само лимит на парите ще сложи край на масовото подслушване", коментира "Сега". Според автора не трябва да се подминава идеята на главния прокурор Борис Велчев всяко ведомство, което иска използване на специални разузнавателни средства (СРС), да си плаща за това. Така ще е сигурно, че следене, подслушване, филмиране, ровене в кореспонденция, наблюдение и внедряване на агенти се налага, само ако наистина няма друг начин да се съберат доказателства. Защото и прокуратурата, и МВР признаха, че резултатът от използването на СРС е някъде около 20 на сто. А 100 млн. лева за СРС за две години - това наистина са много пари.

"Имаме воля да върнем на държавата царските имоти", заявява в интервю за "24 часа" Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Според нея по казуса с царските имоти е коректно да бъде сформирана работна група от всички партии, която да изработи текстовете с участито на министерствата на правосъдието, земеделието и регионалното развитие. В никакъв случай със закон не може да се каже дали възстановяването на тези имоти е законосъобразно, или не. Тук компетентен е съдът, а не Народното събрание. "Ние като управляващи и законодателен орган трябва да защитим и да отстояваме правата на българската държава и гражданите", добавя Фидосова.

"Доган отива на съд на 2 септември", информира "Труд". Върховният административен съд (ВАС) е насрочил делото срещу лидера на ДПС Ахмед Доган за конфликт на интереси за 2 септември. Това обявиха вчера оттам, след като в последния пленарен ден комисията за борба с корупцията в парламента прати преписката на магистратите. Според депутатите Доган е прикрил конфликт на интереси, недекларирайки сключените от него консултантски договори по хидроенергийни проекти, за които е получил хонорар от 1 млн. евро. Съдебното заседание ще е открито.

"1,5 млрд. лева е дупката в бюджета за шест месеца", отбелязва "Труд". 1,514 млрд. лева е бюджетният дефицит в края на първото полугодие на годината. Това съобщиха вчера от Министерството на финансите. Приходите на хазната са по-малко поради ниските постъпления от данъци. От друга страна бюджетът прави по-високи социални плащания. Само за юни дефицитът е 154,5 млн. лева. В края на полугодието фискалният резерв възлиза на 6 млрд. лева - с около 600 млн. лева по-малко спрямо началото на юни. Общите приходи на бюджета за 6 месеца са на стойност 11,189 млрд. лева, или 45,6% от актуализираните годишни разчети на бюджета.

"Краят на кризата се отлага за 2011 г.", пише "Сега". Мечтаното от всички българи излизане от кризата изглежда няма да се състои през 2010 г. Центърът за икономическо развитие (ЦИР) поправи предишната си прогноза и вече очаква икономиката да приключи още една година без ръст. Брутният вътрешен продукт ще спадне още малко - вероятно само с десетки от процента, а безработицата, която се сви сезонно до 9%, наесен отново ще се качи над 10%, обяви председателят на центъра Георги Прохаски. Той е скептичен за очакванията на вицепремиера Симеон Дянков 3,6% ръст за 2011 г. Прогнозата на ЦИР е, че догодина БВП може да се увеличи с до 2%.

42 000 са отложили пенсионирането си и са останали на работа, отбелязва "Труд". Това съобщи управителят на НОИ Христина Митрева, която направи разбор на пенсионната реформа вчера. Оказава се, че управляващите се отказват от някои идеи за реформата. Така например при плавно увеличение на стажа с 1 година до 2013 г. отпада вариантът човек да се пенсионира по-рано при намален размер на пенсията. Според Митрева вдигането на осигуровките сега не е добра идея.

"Кога и как можем да "вържем" прилични пенсии", коментира в "Сега" Владимир Каролев, член на икономическия екип на НДСВ. Според него каквито и "ремонти" да се правят на пенсионната система, те само частично ще решат проблемите. Налага се смяна на самия модел, чрез засилване на ролята на личните пенсионни сметки. Веднага, още с бюджет 2011, да се увеличи стажът (а и пенсионната възраст трябва да стане 65 години и за мъжете, и за жените), да се намалят и постепенно премахнат всички привилегии за ранно пенсиониране. Онези професии, които са с по-висок риск или интензивност на труда да се компенсират с по-високи заплати или застрахователни инструменти. Да се направи детайлен анализ на "феномена" инвалидни пенсии, които се увеличиха лавинообразно и от 145 хиляди през 2000 г. надминаха 500 хилади през 2009 г., и да се спрат инвалидните пенсии на лъжеинвалидите. И пенсионната система трябва да се освободи от всички елементи на социално подпомагане, които следва да се финансират с други бюджетни инструменти, предлага Каролев.

Съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде решена най-късно до 12 месеца, отбелязва "Стандарт". След една година проектът за строителството на втората българска атомна електроцентрала трябва да се развие или да бъде затворен като тема. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков при отчета за първата година на своето управление. До следващия юли би трябвало да стане ясен инвеститорският интерес към проекта.

"Започна строителството на втора отсечка от магистрала "Тракия", информира "Класа". Проектът за автомагистрала "Тракия" по време на тройната коалиция е бил планиран за 550 млн. евро, а в момента за него се заделят само 100 млн. лева държавни пари, каза вчера премиерът Бойко Борисов по време на първата копка на лот 3 на обекта. По думите му благодарение на това се спестяват 1 млрд. лева. Останалите пари за строежа са осигурени по Оперативна програма "Транспорт".

"Златна урна за Кръстителя", пише под глава "Стандарт". Урна от сребро и злато ще съхранява светите мощи на Йоан Кръстител в Созопол. Изящният реликварий е поръчан специално от премиера Бойко Борисов. Урната е личен ктиторски дар. БТА