"Удря те влак - оправяй се на стоп", коментира под глава "Труд" по повод челния сблъсък на два локомотива. Към 7 часа 50 минути международният бърз влак от Белград за София и служебен влак на БДЖ се удариха между гарите Драгоман и Драгоил. Кървавата равносметка е - 22-ма ранени в "Пирогов" и още четирима във ВМА, допълва изданието. В международния влак са пътували към 70 души, а в служебния - 12 работници. Трима ръководители на движението са разбрали какво се случва една минута преди жестокия удар, продължава да пише по темата "Труд". Обадили се на машиниста на служебния влак да спре. Но са могли да му наредят да тръгне на заден ход, за да се намали сблъсъкът. Можели са да изключат и тока на контактната мрежа, вероятно така са щели да спрат и двата влака. Това сочат първоначалните заключения на криминалистите, уточнява изданието. "Рано е да се говори за обвинения", казват запознати с разследването, цитирани от "Труд". Ранените при катастрофата край Драгоман ще получат обезщетения, отбелязва "Труд". Всички клиенти на БДЖ са застраховани по време на пътуването си с влак. ЖП превозвачът има сключен договор със ЗАД "Алианц България".

Локомотив "фантом" е объркал ръководителите движение на гарите в Драгоман и Драгоил. Минути преди инцидента от първата гара е разрешено извънредно преминаване на дизелов локомотив. Машината пристига безпроблемно в Драгоил и оттам пускат международния влак от Белград за София, без да проверят, че насреща се движи втори влак с жп служители. Това е обяснил пред "Труд" шефът на звеното за разследване на транспортни инциденти Атанас Костов.

За "24 часа" машинистът на международния влак Пламен Славейков твърди, че и двата влака са тръгнали при зелен сигнал. В отговор на въпроса как си обяснява факта, че двата влака са се оказали един срещу друг, Славейков отказва да коментира.

1. Бойко Борисов; 2. Цветан Цветанов; 3. Кристалина Георгиева; 4. Цецка Цачева; 5. Йорданка Фандъкова. Това е редът, в който "24 часа" подрежда петимата възможни кандидат-президенти от ГЕРБ. От събота, когато Борисов посочи бройката, сред управляващите вървят залагания кой има шанс за кандидат-президент, коментира изданието.

Убедена съм, че имаме шансове в президентската битка, казва в интервю за "24 часа" Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция. Нейнски допълва, че проблемът на ГЕРБ не е в "отделните министри, а в липсата на концепция. Борисов носи отговорност за своите решения и това още повече го задължава да има яснота какво трябва да се прави." В отговор на въпроса дали смята, че премиерът ще по пожелае поста на държавен глава, тя коментира: "В България всичко е възможно, но не смятам, че това е разумно. Решението си е негово, но главнокомандващият не напуска армията. Защото тя се деморализира."

"Ердоган пропусна Доган", отбелязва на първа страница "24 часа", а "Труд" на по-задна. Лидерът на ДПС Ахмед Доган така и не се появи на предварително уговорената си среща с турския премиер Реджеп Ердоган, пише "Труд". В понеделник Ердоган бе на еднодневна визита у нас, придружаван от министъра на енергийните и природните ресурси Гюнер Йълдъз.

"Можем да започнем работа по интерконекторната газова връзка с Турция. Това е първата стъпка по диверсификацията на доставките на газ за България". Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "24 часа", след срещата си с Ердоган. България подкрепя Турция за ЕС. Върху това акцентира на под глава "Дума", като цитира изказване на премиера Бойко Борисов. "Атака" допълва на първа страница: "Въпросът към Турция за тракийските имоти не е решен. Продължаваме да сме против влизането на Анкара в ЕС, обяви лидерът на националистите."

Между 160 и 170 болници, или над половината в страната, са подали искове срещу здравната каса за неизплатени средства за извършена дейност, пише "Сега", позовавайки се на Асоциацията на лекарите от болничната помощ. Дължимите суми към лечебните заведения вече са 150 млн. лв., тъй като за август не им е платен още нито лев. От март до юли пък им е плащано едва 80 на сто от отчетеното лечение. Досега не е имало толкова дела срещу касата, внесени наведнъж, а самата НЗОК до м.г. не е отказвала и бавила парите на лечебните заведения, уточнява изданието.

Очакваме премиерът да подпише документ с конкретни ангажименти, казва за "Дневник" главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, цитиран на първа страница. Новото искане на лекарите е здравеопазването да бъде отнето като ресор от финансовия министър Симеон Дянков и да мине под крилото на другия вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов. Дянков доказа своята невъзможност да ръководи ресора, обяснява Ленков.

Нова дилема стои пред лекарите - заплатата или пациентът, коментира "Стандарт" под глава. Ще има глоби, ако докторите превишат месечния лимит от здравната каса, закани се шефът на столичната клиника "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, цитиран от изданието. Принуден съм да го направя, за да оцелеем, обясни той пред "Стандарт". Преди 10 дни касата обявила, че за септември и октомври ще плати на болницата едва 75 на сто от сумата, която е получила миналата година. Това означава, че трябва да спрем плановите операции, за да не връщаме спешните пациенти, посочи д-р Дечев.

"Аз не вярвам на голи обещания. Тези 65 млн. лв., които се обещаха, няма да стигнат. Единственият вариант е премиерът да нареди на финансовия си министър да се разплати", казва в интервю за "Стандарт" Иван Кокалев, вицепрезидент на КНСБ. 

За да се справите с рисковете за икономиката, е важно правителството да има резервни мерки за 2011 г. Това каза ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Катрина Пърфийлд, цитирана от "Труд" на първа страница. Наблюдаваме постепенно възстановяване на българската икономика и признак за това е силният износ на страната. Затова очакваме в края на тази година българската икономика да има растеж от 0,4 на сто, а догодина той ще е в диапазона 2 - 2,5 на сто, коментира Пърфийлд, цитирана от изданието на по-задна страница.

Договори за над 80 млн. лв., за които не е имало планирани средства в бюджета на министерството на регионалното развитие, са сключвани от началото на 2009 г., отбелязва "Класа". Освен това ведомството е подписвало контракти на многократно завишени стойности и е отстранявало неоснователно от търгове фирми, предложили реални суми за изпълнение. Това съобщи вчера председателят на Сметната палата Валери Димитров, след като връчи на регионалния министър Росен Плевнелиев одита на финансовото управление в МРРБ за периода от началото на 2008 г. до края на 2009 г., уточнява изданието.

В коментарен анализ на по-задна страница на "Класа"  Плевнелиев допълва: "Констатирахме, че договорите за концесии, не са индексирани ежегодно с процента на увеличение на цените на строително-монтажните работи през периода 2007-2009 г. И от тази гледна точка държавата не е събрала дължими над 2 млн. лв. След като направихме това, бяхме обвинени, че облекчаваме цената на концесионните възнаграждения. Ние просто се опитвахме да направим нещо, което беше проспано през последните 3 г. - да ги индексираме Другият проблем, който е и много важен за нас, е, че се констатира липсата на координация и контрол на процедура, гарантираща постъпването на информация в дирекция "Финанси" от други дирекции в МРРБ за сключени договори. Резултат от това са над 2 млн. лв. несъбрани пари на държавата".

Въпреки че според проектобюджета за 2011 г. МВР ще получи най-много пари от държавните ведомства, полицейският синдикат заплаши правителството с "непрекъснати ефективни протестни действия", съобщава "Сега" на челна страница. Профсъюзът даде две седмици срок на управляващите да започнат да решават проблемите, натрупани в системата. Повод за поредния израз на недоволство са окаяната материална база, нередовното заплащане на извънреден труд, забраната за допълнителна работа извън МВР, забавеното с 2 години раздаване на зимни униформи, както и идеите за увеличаване на пенсионната възраст в системата с 3 години.

Война между 36-те държавни университета разпали справка кой колко ще вземе догодина като субсидия, пише "24 часа" цитирайки справката. Според данните с най-сериозно увеличение на субсидиите се оказват Военна академия "Г. С. Раковски" - 1,701 млн. лв. и Техническият университет в София - 1, 418 млн. лв. Според разчетите, направени от Синдиката за висше образование и наука към КНСБ, революционерите от Софийския университет получават близо 600 хиляди лева повече от 2010 г. Висши училища, към които има най-голям интерес - УНСС и Медицинската академия, обаче са на минус. Изправиха ми се косите, като разбрах , че в бюджета за 2011 г. парите за Медицинския университет са орязани с 1,847 млн. лв., призна ректорът проф. Ваньо Митев, цитиран от изданието.

"Труд" цитира отворено писмо на проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски", до народните представители по повод предложения бюджет 2011 г. за образованието. "Ясно е, че парите, предвидени сега за образование, са недостатъчни" Те в никакъв случай не са достатъчни за целта, която сме си поставили - да достигнат нашите висши училища нивото на висшите училища в Европа. Не са достатъчни средствата за сградите им, за материалната база на образованието." Според Илчев държавите, които напредват са тези, които не пестят от образование. "А ние? Хвърляме пари за цели с мимолетен ефект, за фойерверки, а за истински стратегически дълготрайни капиталовложения се скъпим."   

"Класа" цитира президента Георги Първанов: В условия на криза парите за образование не трябва да бъдат орязвани. "Парите за образование не само не трябва да бъдат намалявани. Напротив, съобразно възможностите във всеки един момент, те трябва да бъдат увеличени, защото това е, което може да ни изведе от кризата, но и да ни доближи до другите европейски народи, да скъси дистанцията между нас и водещите европейски политики и общества."

Надявам се при обсъждането в парламента да получим подкрепа за поискания от нас бюджет на културата в размер поне на 128 млн. лв., а не 94 млн. лв., както се предлага от министерство на финансите, коментира в интервю за "24 часа"  министъра на културата Вежди Рашидов. По думите на Рашидов има противоречие в между закона за бюджета, който е основен за държавата, и закона за киното. "Проектът за държавния бюджет за следващата година е направен в условията на продължаваща финансова криза, а филмовият закон е създаден за условия, при които има голям икономически растеж. Силно съм разтревожен, защото като министър не мога да взема нито от парите на театрите, които едва им стигат за заплати, нито от от парите за училищата  по изкуствата, нито от археологията, нито от музеите и галериите и да ги дам на киното."

Общините настояват държавните субсидии за капиталови разходи и за зимно чистене на пътищата да се увеличат почти двойно спрямо заложените в проектобюджета за 2011 г., отбелязва "Дневник". Това е записано в протокола за разногласията между сдружението на общините и Министерството на финансите при консултациите за бюджета, уточнява изданието. Изпълнителният директор на организацията Гинка Чавдарова предупреди, че почти всички кметства ще имат проблеми, тъй като вече са изразходвали 80 на сто от средствата, а зимата ще е дошла преди парите от бюджета, пише "Дневник". БТА

"Удря те влак - оправяй се на стоп", коментира под глава "Труд" по повод челния сблъсък на два локомотива. Към 7 часа 50 минути международният бърз влак от Белград за София и служебен влак на БДЖ се удариха между гарите Драгоман и Драгоил. Кървавата равносметка е - 22-ма ранени в "Пирогов" и още четирима във ВМА, допълва изданието. В международния влак са пътували към 70 души, а в служебния - 12 работници. Трима ръководители на движението са разбрали какво се случва една минута преди жестокия удар, продължава да пише по темата "Труд". Обадили се на машиниста на служебния влак да спре. Но са могли да му наредят да тръгне на заден ход, за да се намали сблъсъкът. Можели са да изключат и тока на контактната мрежа, вероятно така са щели да спрат и двата влака. Това сочат първоначалните заключения на криминалистите, уточнява изданието. "Рано е да се говори за обвинения", казват запознати с разследването, цитирани от "Труд". Ранените при катастрофата край Драгоман ще получат обезщетения, отбелязва "Труд". Всички клиенти на БДЖ са застраховани по време на пътуването си с влак. ЖП превозвачът

има сключен договор със ЗАД "Алианц България".

Локомотив "фантом" е объркал ръководителите движение на гарите в Драгоман и Драгоил. Минути преди инцидента от първата гара е разрешено извънредно преминаване на дизелов локомотив. Машината пристига безпроблемно в Драгоил и оттам пускат международния влак от Белград за София, без да проверят, че насреща се движи втори влак с жп служители. Това е обяснил пред "Труд" шефът на звеното за разследване на транспортни инциденти Атанас Костов.

За "24 часа" машинистът на международния влак Пламен Славейков твърди, че и двата влака са тръгнали при зелен сигнал. В отговор на въпроса как си обяснява факта, че двата влака са се оказали един срещу друг, Славейков отказва да коментира.

1. Бойко Борисов; 2. Цветан Цветанов; 3. Кристалина Георгиева; 4. Цецка Цачева; 5. Йорданка Фандъкова. Това е редът, в който "24 часа" подрежда петимата възможни

кандидат-президенти от ГЕРБ. От събота, когато Борисов посочи бройката, сред управляващите вървят залагания кой има шанс за кандидат-президент, коментира изданието.

Убедена съм, че имаме шансове в президентската битка, казва в интервю за "24 часа" Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция. Нейнски допълва, че проблемът на ГЕРБ не е в "отделните министри, а в липсата на концепция. Борисов носи отговорност за своите решения и това още повече го задължава да има яснота какво трябва да се прави." В отговор на въпроса дали смята, че премиерът ще по пожелае поста на държавен глава, тя коментира: "В България всичко е възможно, но не смятам, че това

е разумно. Решението си е негово, но главнокомандващият не напуска армията. Защото тя се деморализира."

"Ердоган пропусна Доган", отбелязва на първа страница "24 часа", а "Труд" на по-задна. Лидерът на ДПС Ахмед Доган така и не се появи на предварително уговорената си среща с турския премиер Реджеп Ердоган, пише "Труд". В понеделник Ердоган бе на

еднодневна визита у нас, придружаван от министъра на енергийните и природните ресурси Гюнер Йълдъз.

"Можем да започнем работа по интерконекторната газова връзка с Турция. Това е първата стъпка по диверсификацията на доставките на газ за България". Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "24 часа", след срещата си с Ердоган. България подкрепя Турция за ЕС. Върху това акцентира на под глава "Дума", като цитира изказване на премиера Бойко Борисов. "Атака" допълва на първа страница: "Въпросът към Турция за тракийските имоти не е решен. Продължаваме да сме против влизането на Анкара в ЕС, обяви лидерът на националистите."

Между 160 и 170 болници, или над половината в страната, са подали искове срещу здравната каса за неизплатени средства за извършена дейност, пише "Сега", позовавайки се на Асоциацията на лекарите от болничната помощ. Дължимите суми към лечебните заведения вече са 150 млн. лв., тъй като за август не им е платен още нито лев. От март до юли пък им е плащано едва 80 на сто от отчетеното лечение. Досега не е имало толкова дела срещу касата, внесени наведнъж, а самата НЗОК до м.г. не е отказвала и бавила парите на лечебните заведения, уточнява изданието.

Очакваме премиерът да подпише документ с конкретни ангажименти, казва за "Дневник" главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, цитиран на първа страница. Новото искане на лекарите е здравеопазването да бъде отнето като ресор от

финансовия министър Симеон Дянков и да мине под крилото на другия вицепремиер - вътрешният министър Цветан Цветанов. Дянков доказа своята невъзможност да ръководи ресора, обяснява Ленков.

Нова дилема стои пред лекарите - заплатата или пациентът, коментира "Стандарт" под глава. Ще има глоби, ако докторите превишат месечния лимит от здравната каса, закани се шефът на столичната клиника "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, цитиран от

изданието. Принуден съм да го направя, за да оцелеем, обясни той пред "Стандарт". Преди 10 дни касата обявила, че за септември и октомври ще плати на болницата едва 75 на сто от сумата, която е получила миналата година. Това означава, че трябва да спрем плановите операции, за да не връщаме спешните пациенти, посочи д-р Дечев.

"Аз не вярвам на голи обещания. Тези 65 млн. лв., които се обещаха, няма да стигнат. Единственият вариант е премиерът да нареди на финансовия си министър да се разплати", казва в интервю за "Стандарт" Иван Кокалев, вицепрезидент на КНСБ. 

За да се справите с рисковете за икономиката, е важно правителството да има резервни мерки за 2011 г. Това каза ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Катрина Пърфийлд, цитирана от "Труд" на първа страница. Наблюдаваме постепенно възстановяване на българската икономика и признак за това е силният износ на страната. Затова очакваме в края на тази година българската икономика да има растеж от 0,4 на сто, а догодина той ще е в диапазона 2 - 2,5 на сто,

коментира Пърфийлд, цитирана от изданието на по-задна страница.

Договори за над 80 млн. лв., за които не е имало планирани средства в бюджета на министерството на регионалното развитие, са сключвани от началото на 2009 г., отбелязва "Класа". Освен това ведомството е подписвало контракти на многократно завишени стойности и е отстранявало неоснователно от търгове фирми, предложили реални суми за изпълнение. Това съобщи вчера председателят на Сметната палата Валери Димитров, след като връчи на регионалния министър Росен Плевнелиев одита на финансовото управление в МРРБ за периода от началото на 2008 г. до края на 2009 г., уточнява изданието.

В коментарен анализ на по-задна страница на "Класа"  Плевнелиев допълва: "Констатирахме, че договорите за концесии, не са индексирани ежегодно с процента на увеличение на цените на строително-монтажните работи през периода 2007-2009 г. И от тази гледна точка държавата не е събрала дължими над 2 млн. лв. След като направихме това, бяхме обвинени, че облекчаваме цената на концесионните възнаграждения. Ние просто се опитвахме да направим нещо, което беше проспано през последните 3 г. - да ги индексираме Другият проблем, който е и много важен за нас, е, че се констатира липсата на координация и контрол на процедура, гарантираща постъпването на информация в дирекция "Финанси" от други дирекции в МРРБ за сключени договори. Резултат от това са над 2 млн. лв. несъбрани пари на държавата".

Въпреки че според проектобюджета за 2011 г. МВР ще получи най-много пари от държавните ведомства, полицейският синдикат заплаши правителството с "непрекъснати ефективни протестни действия", съобщава "Сега" на челна страница. Профсъюзът даде две седмици срок на управляващите да започнат да решават

проблемите, натрупани в системата. Повод за поредния израз на недоволство са окаяната материална база, нередовното заплащане на извънреден труд, забраната за допълнителна работа извън МВР, забавеното с 2 години раздаване на зимни униформи, както и идеите за увеличаване на пенсионната възраст в системата с 3 години.

Война между 36-те държавни университета разпали справка кой колко ще вземе догодина като субсидия, пише "24 часа" цитирайки справката. Според данните с най-сериозно увеличение на субсидиите се оказват Военна академия "Г. С. Раковски" - 1,701 млн. лв. и Техническият университет в София - 1, 418 млн. лв. Според разчетите, направени от Синдиката за висше образование и наука към КНСБ, революционерите от Софийския университет получават близо 600 хиляди лева повече от 2010 г. Висши училища, към които има най-голям интерес - УНСС и Медицинската академия, обаче са на минус. Изправиха ми се косите, като разбрах , че в бюджета за 2011 г. парите за Медицинския университет са орязани с 1,847 млн. лв., призна ректорът проф. Ваньо Митев, цитиран от изданието.

"Труд" цитира отворено писмо на проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски", до народните представители по повод предложения бюджет 2011 г. за образованието. "Ясно е, че парите, предвидени сега за образование, са недостатъчни" Те в никакъв случай не са достатъчни за целта, която сме си поставили - да достигнат нашите висши училища нивото на висшите училища в Европа. Не са достатъчни средствата за сградите им, за материалната база на образованието." Според Илчев държавите, които напредват са тези, които не пестят от образование. "А ние? Хвърляме пари за цели с мимолетен ефект, за фойерверки, а за истински стратегически дълготрайни капиталовложения се скъпим."   

"Класа" цитира президента Георги Първанов: В условия на криза парите за образование не трябва да бъдат орязвани. "Парите за образование не само не трябва да бъдат намалявани. Напротив, съобразно възможностите във всеки един момент, те трябва да

бъдат увеличени, защото това е, което може да ни изведе от кризата, но и да ни доближи до другите европейски народи, да скъси дистанцията между нас и водещите европейски политики и общества."

Надявам се при обсъждането в парламента да получим подкрепа за поискания от нас бюджет на културата в размер поне на 128 млн. лв., а не 94 млн. лв., както се предлага от министерство на финансите, коментира в интервю за "24 часа"  министъра на културата Вежди Рашидов. По думите на Рашидов има противоречие в между закона за бюджета, който е основен за държавата, и закона за киното. "Проектът за държавния бюджет за следващата година е направен в условията на продължаваща финансова криза, а филмовият закон е създаден за условия, при които има голям икономически растеж. Силно съм разтревожен, защото като министър не мога да взема нито от парите на театрите, които едва им стигат за заплати, нито от от парите за училищата  по

изкуствата, нито от археологията, нито от музеите и галериите и да ги дам на киното."

Общините настояват държавните субсидии за капиталови разходи и за зимно чистене на пътищата да се увеличат почти двойно спрямо заложените в проектобюджета за 2011 г., отбелязва "Дневник". Това е записано в протокола за разногласията между

сдружението на общините и Министерството на финансите при консултациите за бюджета, уточнява изданието. Изпълнителният директор на организацията Гинка Чавдарова предупреди, че почти всички кметства ще имат проблеми, тъй като вече са изразходвали 80 на сто от средствата, а зимата ще е дошла преди парите от бюджета, пише "Дневник". БТА