24 часа

На първата си страница "24 часа" отразява желанието и на политици, и на данъчни за ревизия на милионерите. Кой как е забогатял - пълна ревизия за 20 години назад. Поиска я президентът Георги Първанов, уточнява "24 часа". Минути по-късно премиерът Борисов го призова да каже "Браво!" на правителството и попита защо държавният глава иска проверката в края на втория си мандат. "Една здрава държава не би снимала имоти от въздуха. Смятам, че заснетите от хеликоптер къщи в страната са само върхът на айсберга. Трябва да се стигне по-далече, показвайки произхода на фабриките. Най-после да се каже на обществото кой спечели множеството скандални заменки, да се изясни кой какво придоби през прехода. Да се знае кои бяха рекетьорите, кой спечели банките и откъде дойдоха парите им", каза Първанов. В отговор на въпрос дали тема е била потулвана съзнателно, Борисов бе категоричен: "Потулена от неговото правителство. "От Нова година ще хващаме нарушителите в крачка, а няма да разбираме за огромните им имения от самолетни снимки", зарече се главният архитект на София Петър Диков. Догодина ще заработи информационна система, която ще позволи на общината да установява и глобява мигновено всички, които нарушават правилата за строителството, не са изпълнили параметрите на издаденото им разрешително или ползват имота без акт 16 и не плащат данъци. В този дух е и решението природният парк Витоша да бъде прочистен от незаконните постройки. Първи в списъка са 3 павилиона до хижа "Алеко". Те се ползват като бази на три ски училища. В столицата проверяват 305 скъпи имота, 72-ма собственици на бентлита и яхти, съобщава Светлана Паунова, директор на Териториална дирекция НАП-София-град.

"24 часа" оповестява, че Националният съвет на лекарския съюз не е давал съгласие за прехвърляне на резерва от касата към фискалния резерв. Това заяви д-р Динчо Генев, управител на Асоциацията на лекарите от болничната помощ. В края на 2010 г. сумата ще е поне 1,5 млрд. лв. Прехвърлянето на събираните в продължение на 10 г. от създаването на НЗОК пари е национализиране на средствата за здравеопазване според Генев. По думите на ръководителя на джипитата - д-р Любомир Киров - така ще се прикрие какво се е случвало до момента с бюджета на касата. Срещу вземането на пари от касата се обявиха и пациентски организации. "Средствата ще са загубени за здравеопазването. Събирани са от вноски, но с тях ще се плаща за други дейности", каза Владимир Томов, председател на конфедерация "Защита на здравето".

Не играя за президент, но ще се старая да не е от ГЕРБ, искрено споделя Ивайло Калфин, евродепутат от БСП, в интервю за "24 часа". Много власт, събрана в еднолично ръководена партия, е опасна. Време е българските политици да осъзнаят, че границите на тяхната компетентност са особено видими на европейската сцена. Така беше с г-жа Желева, така е и с г-н Цветанов, който каза в Брюксел преди дни, че България не е подготвена за ЕС и, че ромите генерират престъпност. Има риск от френско вето срещу България за влизане в Шенген. Тъжно е, че бюджетът е направен така, че отново хората с ниски доходи ще платят цената на кризата.

 

"24 часа" отразява констатациите на премиера при откриването на част от пътен възел Даскалово и инспектирането на строежа на "Люлин". "Една трета от магистралата правителството на Станишев успя да направи за три години, а за шест месеца ние изградихме половината от нея", похвали се премиерът Борисов. Той допълни, че в момента България усвоява 100% парите от еврофондовете за строежа на магистралата. Тези думи потвърди и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който отбеляза, че магистрала "Люлин" е изградена на 82%. "Премиерът прави проверка на всеки 20 дни на тази магистрала, която бе тотално обречена на забвение и за 3 години, вместо да е готова, бе направена на 1/3.", заяви Плевнелиев.

В СУ ще учат и през лятото, пише "24 часа", ако университетът затвори врати през зимата като следствие от финансовия колапс, който преживява Алма матер. Ако се наложи вторият семестър ще се удължи, каза ректорът проф. Иван Илчев.

„24 часа" обявява: И "Ал Кайда" да не си в България. В Родопите няма терористи - нито будни, нито дремещи. Но ако искаме проблем там, можем да си го създадем. Абсолютно всеки път, когато някой много шумно обявява антитерористична акция, тя накрая се оказва кьорфишек. Затова точно сега, когато се води спорът за Главното мюфтийство, заедно с всичките му апетитни имоти, сигналите за спящи терористични клетки и поредното споменаване на "Ал Уакъф ал ислами", изглеждат като евтин и много изтъркан трик. При такова дежавю естествено, е хората, които са в час, да се усъмнят, че тази операция може да е предизвикана с цел.

 

Труд

Любопитен акцент прави "Труд" с интервюто на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е сигурен, че в парламента всеки дебне всекиго, по повод на обвинението, че е имал физически сблъсък с депутата от РЗС Емил Василев. Същият ежедневник "атакува" архетипния модел от близкото миналото с думите на проф. Георги Марков, ръководител на Института по история на БАН, за мита, че комунистите са железни. Факти и събития, които разрушават наложената представа за живота на Вапцаров, Веселин Андреев, Цола Драгойчева и др., дават шанс за нов "прочит" на съдбата им.

"Труд" твърди - Меркел идва с папка трудни въпроси. ЕС иска да обвърже приема ни в Шенген с успешната борба срещу корупцията и престъпността. "Германия има няколко сериозни питания по отношение на готовността ви за членство в Шенген. Премиерът Борисов и президентът Първанов имат възможността да ги разяснят по време на посещението на Ангела Меркел", обясни канлерът Щефен Зайберт. Франция е против приема ни, Германия и Холандия засега я подкрепят. Меркел и нейната делегация ще се срещнат при посещението си в България на 11.10.2010 г. с 15 фирми, които членуват в Германо-българската индустриално-търговска камара. Ще се обсъждат на правителствено ниво и неприятни за нас теми - какво "правим" с ромите, с хаоса в правосъдието, здравеопазването и образованието, проблемите около Е.он и "Сименс", разширяването на ЕС с балкански държави, включително и Турция.

 

Дневник

 Изпълнителният директор на "Алфа рисърч" Геновева Петрова анализира за "Дневник" резултатите от националното социологическо проучване на своята агенция: средната оценка по шестобалната система, която дават българите на правителството е 3.40. Позитивна промяна има в отношението към премиера Борисов, който е с 43% одобрение и 23% неодобрение. Вътрешният министър Цветан Цветанов остава най-успешният в това правителство, но рейтингът му спада от 45 пункта през юни на 37 през октомври. В същото време строителният министър Росен Плевнелиев и земеделският министър Мирослав Найденов са "новите фаворити" и бележат ръст в одобрението на дейността им. Сред анкетираните като цяло доминира усещането за липса на трайно подобрение в икономическото състояние, жизнения стандарт, сигурността и социалната защита.

 

Дума

"Дума" на първа страница твърди, че кабинетът посяга на здравните вноски. Вероятно 1,8 млрд. лв. от парите от НЗОК ще запълват дупки в бюджета.

 

Сега

"Сега" коментира намерението на ЕС, че ще задължи и България да си плаща сметките до 60 дни. Еврокомисията се опитва да въведе правила за дълговете на държавата и общините. Целта е да се облекчи проблемът със задлъжнялостта, от която се задъхва бизнесът не само в България, а и в целия Европейски съюз. У нас държавата и общините бавят плащането на сумите често с години. За да реши проблема, ГЕРБ създаде схема за разплащане през Българската банка за развитие. При нея фирмите трябва да подадат заявка до съответното ведомство и да се откажат от 7% от вземанията си. До крайния срок - 1 октомври т.г., по този начин бяха изчистени едва около 220 млн. лв.

 Колективният интерес на ГЕРБ е Борисов да остане премиер, да намери друг кандидат за президент и да използва авторитета на лидера си за успех в общините, анализира политическото статукво в държавата "Сега". Местните избори зависят от егото на Първанов и Борисов. Премиерът може да провали ГЕРБ, ако се кандидатира за президент. Президентът може да дообезличи левицата, ако избърза с партията си.

БТА