24 часа

Парите на Цветанов

 

Първоначалната проверка на НАП показва, че от 2000 до 2009 г. семейството на вицепремиера Цветан Цветанов е спечелило 385 000 лв., пише "24 часа". Платени са 64 000 лв. данъци и са останали 320 000 лв. Всички апартаменти на Цветанов освен двата последни в кв. Изток били наследствени и придобити при делба с роднини. А за закупените били преведени през банка 139 000 лв. собствени средства, включително и на родителите на съпругата му, а също и над 115 000 лв. банков кредит. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, коментира, че вицепремиерът Цветанов е първият политик и публична фигура у нас, който е дал изрично и писмено съгласие да се огласят данните от данъчните му

декларации и тези на семейството му.

В интервю за "24 часа" Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ, казва: "Категорично цялата група и партията стоят зад него. Нямаме и най-малки съмнения в правотата на това, което казва и е записал в декларациите си." На въпроса не е ли редно докато текат проверките Цветанов да се оттегли временно от поста си, Фидосова отговаря: "Защо? Това е опит да се дестабилизира държавата. Той води битката с организираната престъпност."

 

Окръжен съдия хванат с подкуп

Темата на "24 часа" информира, че Търновския окръжен съдия бе заловен с 6000 белязани лева в сряда. Славчо Петков поискал 25 000 от осъден за кражба на горива, чието дело разгледал с двама колеги. За ареста съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов при визита във врачанското с. Баница, уточнява изданието. "Бе уточнен часът и мястото на предаване на парите - 6000 лв., които човекът даде на съдията. Приел е това като първи транш от сумата, която е трябвало да му бъде платена, за да потвърди оправдателна присъда", са думите на Цветанов, цитирани в "24 часа".

Труд

 

Кмет на ГЕРБ влиза в затвора

Ефективна присъда от 5 години затвор за ямболския кмет от ГЕРБ Георги Славов постанови окръжният съд. Освен това Славов не може да заема 6 години отговорни постове, а деянието му е особено тежък случай, гласи присъдата, прочетена от съдия Гергана Кондова, съобщават водещите ежедневници. Кметът е нанесъл щети на общината в размер на над 2 090 385 лв. при възлагане и изпълнение на обществена поръчка за изграждане на водопроводи и канализация по ул. "Ген Заимов" и ул. "Граф Игнатиев" в Ямбол, уточнява "Труд".


Интервю с Ирина Бокова

Изходът от кризата в момента е инвестирането в човешкия фактор, твърди в интервю за "Труд" Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Според данните на организацията това може да доведе до по-големи иновации, до по-добро качество на живота независимо в развити или развиващи се държави. "Особено важно е качеството на образование - препятствие пред много страни по отношение на конкурентоспособността на икономиката им, за привличане на инвестиции", подчертава Бокова и допълва, че културата е сред основните фактори едно общество да бъде с по-успешна икономика. "Имам предвид култура в широкия смисъл на думата - наследство, занаяти, фестивали, културен туризъм..." Бокова припомня, че почти 8 процента от брутния вътрешен продукт в Бразилия се формира на основата на културните индустрии.

Криза е – ще угаждаме на туристите

Темата на "Труд" информира, че замразяват цените в ски курортите. Три процента ръст за предстоящия зимен туристически сезон. Това прогнозира за изданието Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. От курортите пък обещават по-ниски или същите цени като м.г. "3 процента ръст не е достатъчен, като се има предвид огромната база, с която разполагаме. Но е добре на фона на дълбоката икономическа депресия, в която се намира държавата", отбелязва Драганов.

Чепеларе пак ще е изгодна дестинация, отбелязва "Труд" и допълва, че в Пампорово цените през този зимен сезон се очаква да бъдат със 17 процента по-ниски от миналогодишния. "Криза е и няма да вдигаме цените, а напротив - ще угаждаме всякак на туристите", цитира "Труд" философията, на която залагат банскалии за новия зимен сезон.


Монитор

 

Промени в Закона за движение по пътищата

Шофьорите, които бъдат спипани да карат в BUS лента, вече ще се прощават с книжките си, алармира на първа страница "Монитор". Тази крайна мярка е залегнала в дългоочакваните промени в Закона за движение по пътищата, които предлагат депутати от ГЕРБ. Поправките са внесени в деловодството на НС лично от шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков. Наказанието предвижда засечените в BUS лента да остават без свидетелство между 1 и 6 месеца и отделно да плащат между 50 и 200 лв., уточнява изданието.

Дискриминация към нежния пол

На по-задна страница "Монитор" цитира изследване, според което две трети от българките получават минимална или близка до нея заплата. Макар у нас законите да не допускат дискриминация по пол, на практика има голяма разлика както в доходите, така и в заетостта при мъжете и жените, коментира проф. Катя Владимирова от УНСС. Независимо от по-високия образователен ценз на слабия пол, почти 80 процента от квалифицираните кадри у нас са мъже а цели отрасли, които осигуряват ниски доходи и не искат квалификация, все повече се феминизират. Общо в различните сектори разликата между половете се движи от 58,6 процента до 104,8 процента, пише вестникът.

 

 

Новинар

 

Коментарът в "Новинар" анализира изминалата седмица: "Легендарната реплика на Седларов "Роднина, милиционер, роднина, милиционер" тези дни в българския медиен филм е заместена от репликата "Полицай, съдия, полицай, съдия". Миналата седмица гледахме сериала "Алексей Петров" с главни действащи лица - съдии. За малко цвят към средата на седмицата разнообразихме със сериала "Униформените на протест". В централните роли - полицаи и надзиратели. Повече рейтинг обаче събра вътрешният министър в "Имотно състояние" с режисьор Яне Янев. Тази седмица се върнахме към първата тема със съдиите. Новата серия ще мине под заглавието "25 бона ми даваш и ти решавам делото", обобщава авторът Аделина Николова.

 

Ахмед Доган

 

Всички издания отразяват новината, че комисията за борба с корупцията ще обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд, според което в казуса "Ахмед Доган" няма конфликт на интереси. "168 часа" информира, че съпругът на съдийката Илиана Славовска, която оправда Ахмед Доган, е косвено свързана с близки до ДПС.

 

БТА

Сега

 

За виц и критика на властта отново ще се лежи в затвора

 

Скандална поправка в Наказателния кодекс, приета от правителството, предизвика реакция от страна на депутати и правозащитници. Промяната може да вкара в затвора за 4 г. всеки, който си позволи да пише или говори публично срещу бедни и богати, разведени и семейни, млади и възрастни, управляващи и опозиция. Идеята е да се наказва всяка дискриминация по политическа принадлежност, лично и обществено положение, възраст, сексуална ориентация, семейно положение и пр. На практика това означава, ако журналист или блогър напише критичен текст за управляващите, могат да го съдят по тази поправка.

Депутати коментираха, че се дава възможност за субективна преценка на прокуратурата, а правозащитници предупредиха, че може да се ограничи свободата на словото.