24 часа

 

"24 часа" коментира, че събитието в петък, дългоочакваният "Проект Първанов", измести обсъждането на Стратегия 2020, така както я вижда икономическият съвет към Стопанската камара. Тяхното "становище" е събрано в 73 точки. 80 на сто от идеите звучат чудесно - да развиваме модерните технологии, производствата с висока добавена стойност и т.н. Но кои сме ние, които ще ги развиваме? Такава активна държавна политика в България не е възможна. В момента в България е наложен екзотичен икономически механизъм, при който растежът е възможен само и единствено благодарение на чуждите инвестиции. А чуждите инвестиции си имат своя воля, независимо какви планове си правят умните глави у нас. Затова майката на всички стратегии е държавата да си отвоюва правото на стратегии.

 

Труд

 

На Коледа и Нова година болниците и личните лекари пак ще останат без пари, както се случи миналата година, е съобщил вчера пред "Труд" д-р Георги Ставракиев, заместник-шеф на Българския лекарски съюз. Това означава, че болните българи ще трябва да вадят от джоба си за изследвания и лечение. Както често се случваше и през лятото, защото здравната каса не плащаше с месеци на лечбните заведения. Лошата прогноза за Коледа изскача от разчетите на средствата на касата до края на годината.

Коментарът в "Труд" е на Стефан Софиянски, бивш министър-председател (1997 г.). Той формулира четири приоритета за развитието на страната. Първият е земеделието. Трябва да организираме финансирането му така, че трудолюбивият българин да печели. Вторият приоритет на България са дребният и средният бизнес. Но икономиката ни технологично е назад. Трябва да дръпнем технически, за да сме конкурентноспособни. Третият приоритет е доброто финансиране на общините, за да направим нашия дом по-хубав. Четвъртият приоритет е образованието на децата. Да получат познания, които утре ще им дадт възможност да реализират първите три приоритета.

 

Данни за това "какво представлява вътрешният министър Цветан Цветанов" ще представи на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг лидерът на РЗС Яне Янев, отбелязва "Труд". Янев заяви, че центърът за противодействие на корупцията към Министерския съвет, оглавяван от Цветанов, се е провалил. МВР шефът покровителствал хора от високите етажи на властта - председатели на агенции и дирекции. Янев обеща нови разкрития за имуществото на "протежетата на Цветанов".

 

Сега

 

"Работната сила в България - все по-неграмотна и некомпетентна", алармира на първа страница "Сега". Масова неграмотност, ниска квалификация и висока смъртност сред хората

в най-активна възраст вещаят големи проблеми на трудовия пазар сега и в близко бъдеще. Това показва анализ на трудовия пазар у нас, направен от Българската стопанска камара по проект, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Един от най-големите проблеми е увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите. Всеки пети българин до 24-годишна възраст има по-ниско от средно образование и това е пречка за намирането на работа. През септември от почти 335 000 регистрирани безработни над 190 000 са без квалификация и специалност, а от тях към 95

000 са с начално и дори по-ниско образование. Продължително безработни са към 120 000 и 68,6% от тях са без квалификация и специалност.

 

ДПС ще подкрепя правителството, ако то прави реформи в съответствие с плана на ЕС "Европа 2020", обяви заместник-председателят на партията Алиосман Имамов пред "Сега". "В момента има само желание за реформи от страна на управляващите", смята той. Според него бюджетните сектори - здравеопазване, образование и пр., продължават да бъдат

нереформирани и поглъщат много средства. Имамов изтъкна, че бюджетните разходи за тези сектори не са се променили, но въпреки това има протести за повече пари, което се дължи именно на липсата на реформи.

 

"Сергей Игнатов ще лекува университетите с нулеви години на прием", съобщва "Сега". Скандалната идея ще ограничи достъпа до образование във висшите училища по изкуствата. Според Игнатов обучението в областта на изкуствата е много скъпо и държавата трябва да помисли дали в тези университети не трябва да се обявяват нулеви години за прием по определени специалности. В тях студентите ще могат да се записват само в платена форма на

обучение. Въвеждането на календар, в който държавните университети ще приемат само в платена форма на обучение, ще доведе до дискриминация на студентите по години.

 

Стандарт

 

"Добра партия става и със стари майстори"- така пред "Стандарт" социологът Кънчо Стойчев, Галъп, коментира политическия проект на президента Георги Първанов "Алтернатива за българско възраждане". Алтернатива означава другост - при новото движение, което създава президентът Георги Първанов, очевидно става дума за нещо "друго" в родната политика. Това е заявката в момента, съдържанието на другостта обаче все още не е известна. Новото движение на Първанов тръгва с нулев рейтинг.


Специалностите, които са на първо място по рейтинг, ще бъдат финансирани допълнително още следващата година. Това съобщи просветният министър Сергей Игнатов по време на дискусия за проблемите на Софийския университет, организирана от "Стандарт". В същото време онези специалности, които имат нисък рейтинг и бълват безработни, ще бъдат с нулево финансиране. Така постепенно те или ще си намерят пари от другаде, или ще се самозакрият.

БТА