Труд

 

"Код "червено". Изданието, както и останалите ежедневници, акцентира върху суматохата, която бе предизвикана от писмо с подарък вратовръзка, получено в пощенски клон и адресирано до посланика на Израел у нас. "Труд" цитира на челна страница министъра на транспорта и съобщенията Александър Цветков: "Днес вече има първи случай на предупреждение за бомба в писмо до посолството на Израел". Заради възникналата извънредна ситуация той разпореди нивото на сигурност в "Българските пощи" да бъде повишено до най-високата степен код "червено". Все пак министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов успокои, че засега основания за тревога няма, пише "Труд". Всички пратки вече задължително ще минават на скенер.

 

Вицепремиерът Цветан Цветанов е детрониран от първото място като най-харесван политик от българите, отбелязва "Труд" като се позовава на проучване на проучване на агенция "Медиана". Той губи 9 процента от популярността си и пада на четвърто място в класацията на най-одобряваните политици. Според данните на първо място се нарежда президентът Георги Първанов. След него в класацията се нарежда министър-председателят Бойко Борисов - с 0,1 пункта по-малко от Първанов. Кристалина Георгиева, еврокомисар, заема третото място. Според проучването на "Медиана" последната позиция в класацията е заета от Яне Янев, лидер на РЗС.

 

БАН никога не е имала толкова слабо ръководство, посочва в интервю за "Труд" проф. Георги Фотев, преподавател в Нов български университет и бивш директор на Института по социология на БАН. Според Фотев академията е закъсняла с реформите, необходимо структурна промяна, нужно е да са работи по посока промяната на "отсъствието на здравословен дух в българската наука, на отсъствието на отговорност". Професорът прави анализ на състоянието на образованието в страната и в заключение казва: "Ние виждаме това, което знаем. И ще останем слепци за света, който се променя, ако нямаме знания, които са актуални и адекватни."


24 часа

 

"24 часа" отбелязва на първа страница, че депутатът от ДПС Четин Казак настоява депутати и шофьорите на Националната служба за охрана да не се глобяват от КАТ в колите със сини лампи, ако нарушават правилата на пътя. "В КАТ да се създаде регистър на автомобилите със специален режим като тези на Народното събрание и НСО, за да се прекрати порочната практика всеки ден в гаража на парламента да пристигат фишове, които после някой трябва да обжалва", призова Казак.


Монитор

Според челото на "Монитор" около 50 000 души у нас са собственици на колекции, в които има редки антични предмети. Едва 200 от тях обаче са регистрирали своите ценности в законовия срок от една година, който вече изтече. Това съобщи вчера прокурорът от ВКП Николай Соларов, уточнява изданието. След изтичането на срока за регистрация всеки бизнесмен, хванат да притежава подобна колекция, ще носи наказателна отговорност. "Досега в рамките на този период, който първоначално беше 6 месеца, а след това го удължиха с още 6, всеки можеше да обяви колекцията си, без да е необходимо да показва документ за произход. Сега, ако решите да извадите на светло антиките си, задължително трябва да покажете откъде сте ги купили", обясняват експерти в борбата с иманярството.

 

Милиони левове, инвестирани от държавата за обучение на висшисти, всяка година отиват на вятъра заради специалности, които не предлагат никаква реализация на възпитаниците си. Това показа справка на "Монитор" в рейтинговата система на българските университети. Близо 3000 са завършили или в момента следват в специалности, по които регистрите на НОИ не са засекли нито един започнал работа. Това показва рейтингът на професионалните направления във висшето образование, обявен от Министерството на образованието. Такива нулеви професионални направления са общо 18 в 8 родни университета.

 

Наркобосът Златомир Иванов-Баретата се прибра у дома след почти 2 години, изкарани зад решетките. Състав на Софийския апелативен съд освободи под домашен арест бившия командос заради влошено здравословно състояние, пояснява "Монитор". Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Само преди месец отново Софийският апелативен съд пусна от ареста и друг знаков арестант Алексей Петров - Трактора.

 

 

Дума

 

Водещ акцент в сферата на здравеопазването е решението на Българския лекарски съюз да води стачни действия. "Дума" отбелязва на първа страница, че синдикати и съсловни организации са изготвили списък с искания, които поставят пред управляващите. "Надяваме се, че премиер, здравен и финансов министър ще предприемат необходимото, за да не ескалира напрежението", каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Дотогава обаче протестите продължават - на 8 ноември ще протестират медиците от Добрич, на 9-и - от Стара Загора, на 10-и - от Пловдив, на 17-и - от Пазарджик. След това ще се проведе едночасова ефективна стачка в цялата страна.

 

Капитал

 

В интервю за "Капитал" здравният министър Стефан Константинов разкрива предложенията си за реформи в здравния сектор. Става въпрос за стратегията за развитието на здравния сектор до 2020 г., която вече е разгледана в министерството, уточнява Константинов. Новите принципни промени са: усъвършенстване на достъпа до извънболнична помощ, преструктуриране на болничния сектор, електронно здравеопазване, подобряване на контрола и качеството на медицинската дейност, оптимизация на лекарствена политика и финансиране, за да се достигнат средноевропейските публични разходи за здравеопазване. "В никакъв случай не тръгвам с идеята, че парите в здравеопазването са много и че трябва да направим така, че да станат по-малко и да стане и по-качествено. Напротив, такъв вариант няма", категоричен е Константинов.

Рейтингът и университетите показват, че бизнесът и образованието продължават да не говорят на един език, коментира на челна страница "Капитал". Според изданието университетите продължават да не се движат към пазара, защото парите им не зависят от това, а бизнесът няма идеите и желанието да работи заедно с тях. И едните, и другите обаче се нуждаят от сътрудничество, за да имат шанс на общ пазар като европейския. Рейтингът е добра първа стъпка. Това, от което наистина има нужда, са нови, смели идеи например обединението на университети. Защото моделът очевидно не работи и изгубеното в образованието обезсмисля инвестициите, които правим сега в инфраструктура, пише "Капитал".

 

В интервю за "Капитал" политологът Румяна Коларова анализира защо всички скандали около личността на вътрешния министър Цветан Цветанов се случват точно сега. Според Коларова от сега до Йорданов ден е периодът, когато трябва да бъдат пуснати на вода всички нови политически проекти в България. Освен проекта на президента Първанов очаквам да се появят и още няколко продукта на политическото инженерство, подчертава политологът.

 

Сега

 

Злепоставянето на България в "европейски мащаб" е един от мотивите спонсорът на БСП Марио Николов да получи 12-годишна присъда за организиране на престъпна група, която чрез документна измама е получила 14 527 514 лв. от програма САПАРД с намерението да ги присвои, информира "Сега". Източването е ставало, като са завишавани цените на месопреработвателни машини и стари са представени за нови. Съдът приема още, че положението на Николов се утежнява и от "системно извършваните и организирани противоправни деяния, довели до ощетяване на Държавен фонд "Земеделие" и Агенция САПАРД, както и възпрепятстване целите на програмата", уточнява изданието.

 

"Сега" твърди, че фирми, свързани с Алексей Петров, са спонсорирали управляващата партия ГЕРБ. На 2 октомври 2007 г. ГЕРБ е получила дарение от 1000 лв. от дружеството "Кайлъка ресурс" АД, става ясно от Годишния финансов отчет на партията за 2007 г., представен пред Сметната палата. Собственик на 62 процента от "Кайлъка ресурс" е "Плевен холдинг", а сред собствениците на самия холдинг е "Лев корпорация".

В тази връзка вътрешният министър Цветан Цветанов пита от страниците на вестник „Труд“: "В момента не мога да ви кажа дали сме получавали пари от "Лев корпорация". Но дори да приемем, че ГЕРБ е получила, "Лев корпорация" според вас криминален субект ли е? Тя на пазара ли е?"

БТА