Труд

 

Темата на "Труд" анализира 21-годишния преход с акценти, които констатират - нацията се е стопила от 8.98 млн. души до 7.56 млн. за 20 години; покупателната стойност на една средна

работна заплата тогава е невъзможно да бъде постигната с размера на средната днес; километрите, построени магистрали, са единствено съизмерими - 256 км преди; 238 км - сега. Предишното и днешното време са трудно съпоставими, но "да се достигне икономическия ръст на тогавашната държава би било огромен успех за всяко едно правителство", каза премиерът Борисов. "400 000 евро мисля, че са малко, но това е тема, която не искам да коментирам", така министър-председателят коментира от Букурещ новината, че има план за физическото му отстраняване.

 

"Труд" отразява пъстрата политическа картина на деня с ракурси, които представят виждането на ДСБ, че има връзка между Първанов и Алексей Петров и недоволство на БСП от промените в избирателния кодекс, предложени от ГЕРБ. Идеите на ГЕРБ са крачка към нов тоталитаризъм, е становището на депутатите от левицата.

 

Дискусията "България на другия ден" на 11 ноември, организирана от гражданското сдружение АБВ на президента Георги Първанов, се очаква да легитимира официално политическия проект на държавния глава, пише "Труд". В интервю за изданието проф. Любен Корнезов, депутат от БСП, е твърдо убеден, че президентът прави фатална грешка, защото партийката, която той смята да създаде, е обречена, тя е без политическо бъдеще. В българското ляво пространство БСП е центърът на тези, които имат леви убеждения. Партиите се състоят от единомишленици, които трябва да се подкрепят, е изводът на г-н Корнезов.

Вестникът продължава темата и в статията "Може ли политиката ни да се върне към азбучните истини", която прави паралел между основаването и развитието на ГЕРБ и зараждащото се движение АБВ. От обществена гледна точка би трябвало новата формация да е полезна, защото ще върне българската политика към азбучните истини, необходимости

и сдружения. Първо, винаги е добре да има конкуренция между партиите. Второ, политическият център е свободен. Трето, по всичко личи, че самата БСП ще остане значим фактор.

 

24 часа


"Атентатът за Борисов, уговарян от две посоки".

 

Глоба от 500 до 5000 лв. може да отнесе бившият премиер Сергей Станишев заради изгубените 7 тайни доклада по време на управлението му, е другото заглавие на първа страница на "24 часа". Разследването срещу лидера на БСП е приключило. На този етап Станишев отказа коментар, тъй като не е получил призовка.


"24 часа" проследява темата за политическата формация на президента като конкретизира - Ивайло Калфин и Костадин Паскалев са единствените, извън Георги Първанов, които знаят какво ще се случи в четвъртък, 11 ноември. Паскалев заявява: "Не съм мишок да се крия като някои - отивам при Първанов. В България има политическа безидейност във всички сфери. Основните критици на Първанов са хора, които са против това той да катализира някакви мисловни процеси. Забелязвате ли, че мисълта изчезна отвсякъде - от държавното управление, от сдружението на общините, от бизнеса, от културата... Не знам защо толкова хора умират от страх от този нов проект. Тогава в НДК около сто души, които са получили покана от президента за гражданското движение "Алтернатива" за българско Възраждане - АБВ ще го учредят", завършва кметът на Благоевград.

 

На страниците на "24 часа" сеизмологът доц. Бойко Рангелов прави прогноза: До 20 г. трус в Мраморно море - Балканите падат като Хаити.

 

Стандарт

 

Пред "Стандарт" Мартин Карбовски манифестно оповестява: Иде партия на арестантите. Калпавата Темида раздава индулгенции на новите герои. Заражда се партията на домашните арестанти или на недовършената държавна битка с престъпността. Примерно вече две години виси въпросът защо МВР започна акциите си отдолу нагоре - Нагли - добре, Килъри - добре. Но на фона на объркването на политика с бизнес и криминална икономика с правосъдна система имаше само един подход, за който още не е късно - Темида да бъде притисната и осведомена, че е под прицела на полицейските акции. Някак добронамерено и нежно се оказа, че имаме само един закопчан съдия за 5000 лева в провинцията, а в същото време всички обсъждат в колко апартамента живее вътрешният министър.

 

Сега

Борисов и Доган - нищо лично, просто бизнес, е анализ на "Сега", коментиращ управленските решения и политики на правителството в сканадално известния фонд "Земеделие". ДПС обяви десен завой и не е изключено наистина да осъществи "достлук" с герберите. Местните и президентските избори са доста добър повод за официално затопляне на отношенията между ГЕРБ и ДПС.

 

С новия изборен кодекс ГЕРБ ще затрудни максимално участието на конкурентите си в изборите догодина, пише "Сега". Чувствително се вдигат бариерите пред "Коалиция за България" и "Синята коалиция", които вече заявиха желание да разширят форматите си. Двете формации ще трябва да събират повече подписи за регистрация и да внасят повече пари като депозит в сравнение със самостоятелните участници.

 

Дума

 

БСП трябва да помисли за вицепрезидент с турско име, казва Назми Мюмюн пред "Дума". Това е начинът да покажем, че тестът на демокрацията е издържан успешно, категоричен е зам-областният председател на социалистите в Кърджали. След година и половина управление на ГЕРБ и сателитите - "Атака" и "Синята коалиция", мисля, че освен за нас, социалистите, в нашия роден кърджалийски край бие звънецът за влизане в час и на другите

национално-отговорни, прогресивни, леви, патриотични, граждански и милеещи за демокрация, икономически растеж, правда и социална държава хора. ГЕРБ със своето неграмотно и некомпетентно управление все повече трови различните прослойки на обществото, обобщава г-н Назми Мюмюн.

 

Земя

 

Темата "АБВ" е важна и за "Земя". "Проектът Първанов" - една лоша идея, казва за вестника Велко Вълканов. Той - Първанов е човекът, който в продължение на десет години бе президент на България и рябва да има волята да се превърне в морален стожер на обществото. Във всички случаи той трябва да се върне в БСП.

Атака

"Атака" оповестява категорично полюсно становище : Проектът на Атака и ГЕРБ за нов изборен кодекс има широка подкрепа. 71% одобряват уседналостта, а 55% искат забрана на политическото номадство в общинските съвети.

 

С голямо заглавие и снимка на първа страница "Атака" коментира скандала между Яне Янев и Алексей Петров. Трактора готви своя формация и спира финансирането на РЗС, а най-малко още трима депутати ще напуснат "Ред, законност и справедливост" до края на месеца.

Монитор

 

Дванадесет хиляди самозвани лечители и магове церят незаконно у нас, без да са регистрирани по смисъла на Закона за здравето, съобщава "Монитор". Това заяви председателят на асоциация "Феномени" Стамен Стаменов. Само 18 човека са декларирали в Националната агенция по приходите, че притежават свръхумения да лекуват, и са плащали налози за тази дейност. Те са се регистрирали към общините и плащат патентен данък подобно на козметичките, масажистите и шивачите.