"24 часа"


Вятър 100 км/ч обезглави къща, потроши още 2 покрива, отбелязва "24 часа". Ураганни пориви ще обръщат наопаки всичко по пътя си и в сряда, сравнително спокойно ще е само в отделни райони на Западна България. На моменти вятърът ще развива до 90 км в час, прогнозира синоптикът от TV-MET Даниел Пенев. На първа страница изданието допълва, че силният вятър посрещна президента Георги Първанов и Башар Асад и техните съпруги Зорка и Асма на пл. "Св. Александър Невски".

Вестникът пише на челна страница, че се търсят 40 000 преброители и 7000 контрольори за преброяването през март догодина. Набирането на кандидатите започва от днес и ще продължи до 10 декември. Те ще получат средно по 340 лв. за две седмици работа. От 10 до 24 март трябва да преброят по 200 - 250 души и 80 жилища. Кандидатите за преброители трябва да имат завършено поне средно образование и да бъдат комуникативни, уточнява изданието.

Политиците, свързани с мафията, ясни до 1 година, казва в интервю за "24 часа" Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Има си компетентни органи и ако всеки си гледа работата, всичко ще бъде наред, споделя Велчев. За казусите свързани с имотното състояние на вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, Велчев казва: "Дълбоко се съмнявам в истинността на фактите, изнесени от РЗС както за Цветанов, така и за Иванов. Иска ми се да вярвам, че Янев и хората му са били подведени и манипулирани. Между тях има много свестни хора."
Името на Андрей Иванов присъства на страниците на всички ежедневници. Председателят на Столичния общински съвет отхвърли като пълна лъжа твърденията, че си е послужил с измама, за да получи близо 400 000 лв. фиктивен дълг от фирма "Искра 21". Според Иванов твърденията на изпълнителния директор на фирмата Георги Славов са оборени в поредица от съдебни дела и парите са били реално дължими, уточнява "Сега".

 

"Сега"

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е стартирала нова проверка за конфликт на интереси в Държавния фонд "Земеделие" и има реална опасност да се стигне до спиране на европари, алармира "Синята коалиция", цитирана под глава от изданието. Сините са категорични, че има сделка между ГЕРБ и хората на Доган за връщането на кадри на ДПС на ключови позиции във фонда и незабавно поискаха оставката на аграрния министър Мирослав Найденов.

В интервю за вестника Борис Марков, член на НИС на СДС, посочва, че фонд "Земеделие" не се справя добре. "Този фонд е една къща в България, в която има много чували с европейски пари. Те си стоят там, не стигат до хората. И нищо не се прави тази администрация да почне да работи. Отпушването на този фонд ще се усети върху икономиката на цялата страна. В момента дори в този фонд се връщат старите служители, които са от времето на тройната коалиция. Това за нас е абсолютно необяснимо."

 

"Труд"

Темата на вестнико поглежда към 1989 година. Изданието прави сравнение на пазара на коли тогава и сега. Преди 21 години по неофициални данни автомобилите у нас са били 2 237 400. Към 30 септември 2010 г. регистърът на КАТ сочи доста повече - 3 304 695. "В края на 80-те години на миналия век продавахме по 40-50 хиляди автомобила годишно", казва пред изданието Борис Мареков, бивш генерален директор на "Мототехника" - държавната компания, която по това време държеше монопола върху търговията с коли. В числото влизаха 20-30 хиляди лади, около 15 хиляди москвича и по 5000-6000 вартбурзи, шкоди и трабанти, спомня си Мареков. По средна възраст на автомобилите България заема последно място в ЕС, допълва по темата "Труд". 30 процента от возилата у нас са на преклонната възраст от 15 до 20 години, а над 20-годишни са около 26 процента. Между 11 и 15 години са почти 25 на сто от колите.

Вестникът цитира думи на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, според които през последните години са постъпвали заплахи не само към министър-председателя, но и към самия него.

Българските полицаи съвсем не са най-потърпевши от кризата в сравнение с колегите си от другите европейски страни, коментира пред "Труд" Мирослав Литва, вицепрезидент на ЕвроКОП -
конфедерацията на полицейските профсъюзи в Европа. Литва споделя, че най-добрите споразумения се сключват на масата на преговорите и чак когато всички възможности са се изчерпали се пристъпва към протестни действия. По думите му не може полицаите да се сравняват по заплатите. "Трябва да се види какъв процент от брутния вътрешен продукт на страната представлява бюджетът на МВР. Ида се сравни средната месечна заплата в България с тази на полицая", съветва Литва. Според него друг проблем в тази сфера е и факта, че има прекалено много действащи служители на заети в бранша.

Пред "Труд" Георги Колев, кандидат за председател на Върховния административен съд, коментира появилата се информация в медийното пространство, според която декларациите за закупени земеделски земи от семейството му и данните в имотния регистър се разминават. "Съобщенията за разминавания са, меко казано, неточни. онова, което се изписа, бяха обидни спекулации за мен и семейството ми", категоричен е кандидатът за председател. Колев допълва, че се очаква на 15 ноември изборът да бъде проведен, въпреки че няма други кандидати за поста. В отговор на въпроса дали е бил член на политическа партия, той казва: "Никога. Но харесвам немския модел. В Германия кандидатите за съдебната власт не крият политическите си убеждения. Но наметнат ли тогата - законът автоматично става икона, което е най-важното. Ние все
 още сме далече от това мислене."

 

"Телеграф"

След анализа на рейтинговата система у нас, приоритетно ще се финансират математическите, инженерните науки и медицината, подчертава пред изданието Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Анализът предстои, но това финансиране ще тръгне още от средата на следващата година, допълва министърът. Рейтинговата система се оказа индикатор и за други проблеми с регионален характер, тя ще подобри финансирането на университетите, твърди Игнатов.

 

"Стандарт"

На датата 10 ноември се навършват 21 години от демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. падна Тодор Живков, това беше началото на един много бърз край, коментира в анализ . "Монитор" разгръща своя "спомен за промените" и в заключение пише: на политолозите не им остана нищо друго освен да размишляват върху въпроса дали приключи
българският преход. От днешния хал на България имало само два изхода: терминал 1
 и терминал 2, твърди в своя коментар в "Сега" Иво Христов, автор. "Дума" поглежда към 10 ноември през очите на детето.

Десетки хиляди вярващи ще могат да се помолят за здраве и късмет на св. Йоан Кръстител, пише под глава "Стандарт". Чудодейните му мощи идват в София в петък. Светият синод благослови предложението светините да бъдат пренесени от Созопол до София и изложени за временно всенародно поклонение в катедралния храм "Св. Ал. Невски". Повод е началото на великия коледен пост, който започва в понеделник, уточнява изданието.