Труд

 

С двучасова дискусия около кръглата маса на форума "България на другия ден" в столичния НДК бе даден стартът на политическия проект на президента Георги Първанов - АБВ, пише "Труд". "Нужен ни е нов, интеграционен, приобщаващ модел на управление. Необходима ни е силна, не силова държава, не администрираща и потискаща. Държава, която да е в услуга на гражданите, а не средство за бюрократично и политическо потискане от страна на един тесен кръг. Посланието на АБВ трябва да бъде не за фалшиво спокойствие и замазване на проблемите, не и обаче за изкуствен сблъсък на личностна основа, а за принципен дебат и диалог, които са изключително важни за институциите и обществото в тези нелеки времена", подчертава Първанов, цитиран от "Труд". Изданието цитира и коментарът на премиерът Бойко Борисов по темата: "На "абв" в ГЕРБ сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме..."

Франция ще ни бави за Шенген до лято 2011 г., информира "Труд". държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш каза, че "Франция ще направи така, че европейското решение за влизането на България и Румъния в пространството Шенген да не бъде взето преди лятото", пише изданието. "Трябва да бъдем много бдителни за разрешаването към тези две страни, които искат да се присъединят към Шенген през март", добави Льолуш пред комисията по европейски въпроси на Националното събрание на Франция. От техническа гледна точка процесът на присъединяването ни към Шенгенското пространство върви по график. До март България ще е готова с всички технически изисквания, е коментарът на външния министър Николай Младенов, цитиран от "Труд".


България ще закрие седем свои посолства в чужбина - в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис. Съкращават се и 101 бройки на командировани от МВнР служители зад граница, информира "Труд". Закриването на мисии не трябва да се тълкува като оценка на отношенията ни с тези седем държави, то се прави по финансови причини и е свързано с оптимизирането на работата на Външно, уточнява изданието като се позовава на външния министър Николай Младенов.

 

Конституционният съд отмени конфискуването на натрупаните до 1 януари 2010 г. стари отпуски, ако не се ползват до 31 декември 2011 г., съобщават под глава "Труд" и "24 часа". Съдът е възприел позицията на президента и опозицията, че със задна дата не могат да се отменят придобити права. Съдиите обаче запазват 2-годишен срок, в който ако отпускът не се ползва, ще се погасява, пояснява "Труд".

 

24 часа

 

Темата за проекта АБВ присъства и на страниците на "24 часа". Изданието допълва, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска Народното събрание да стартира нова процедура за импийчмънт на президента. Първанов постави началото на партията си, вместо да присъства в парламента, пише под глава "Атака".

 

Сега

 

"Аз, Буки, Веди, Гоце...", е заглавието над коментара в "Сега". Като начало към буквичките АБВ трябва да се добави "Г", а абревиатурата трябва да носи нов смисъл, който да я направи много по-достоверна, подчертава авторът Емил Спахийски.

 

До 5 години може да имаме електронно правителство като в Германия, твърди в интервю за "Сега" зам.-министърът по информационните технологии Първан Русинов. "Това, което ние се опитваме да направим, е по-скоро да сглобим вече създадени парчета, които трябва да се трансформират. Това може да ни спести пари. И много е важно да се установи устойчивост, защото не е редно всяко правителство да започва от нулата и всичко, което е направено до момента, да се загърбва", изтъква Русинов.

 

Стандарт

 

Първанов повтаря параболата на царя, анализира политологът Евгений Дайнов, цитиран от "Стандарт". Ако прерасне в партия, АБВ задължително ще бъде алтернатива на ГЕРБ - с кого ще се състезава, естествено срещу Бойко Борисов, прогнозира Дайнов.

 

Европарламентът представи препоръките си относно някои ключови въпроси в трансатлантическите отношения преди срещата ЕС-САЩ на 20 ноември, пише "Стандарт". Страсбург иска Еврокомисията да подчертае пред САЩ значението, което придава на премахването на визите за България, Кипър, Полша и Румъния в най-кратки срокове. Евродепутатите изтъкват, че "ЕС трябва да води преговори като единен субект по въпроса за приемането в програмата на САЩ за премахване на визовия режим, за да се гарантира, че четирите държави членки ще получат статут на безвизов режим".

 

Атака

 

МВР готви закон срещу престъпленията над деца, анонсира в интервю за "Атака" Явор Колев, началник-сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП. По думите му с промените в Закона за електронната търговия ще урегулира дейността на сайтовете за запознанства, така че децата да не стават жертви на престъпления.

 

Монитор

В интервю за "Монитор" проф. Богдан Богданов, председател на настоятелството на Нов български университет, казва, че рейтингите на университетите ще са полезни за студентите. "Засега, като първи рейтинг, той не може да бъде съвсем точен, защото в него, да речем, има оценки на Държавната агенция за оценяване и акредитация, а те все още са нестабилни. Самата рейтингова мрежа ще постави под въпрос работата на държавната агенция. Не бива да бъдем недоволни", съветва Богданов.


Телеграф

В интервю за "Телеграф" директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов предупреждава, че най-опасно е месото в домашни консерви. Причината е, че при консервирането им може да се получи замърсяване на месото, което пък да доведе до ботулизъм. Този причинител на ботулизма се намира в околното среда и когато бъде замърсен продуктът, при отсъствието на кислород този микроорганизъм почва да произвежда невротоксин в големи количества и след консумация застрашава здравето на консуматора, обяснява Войнов.

БТА