Капитал“

Ако не дойдете вие“

Руският премиер Владимир Путин бърза да прокара енергийните си проекти. На България й е все по-трудно да ги бави. По време на срещата между премиерите на Русия и България ще бъде обявено създаването на смесената компания между Българския енергиен холдинг и "Газпром", която ще изгради и оперира газопровода. Но за сметка на това София най-вероятно ще се окаже под натиск за далеч по-скъпия и съмнително изгоден за страната АЕЦ "Белене". Неусетно проектът, по който България отказва да плаща, напредва, а доскорошният гьол (по думите на Борисов, който инспектира площадката през март) вече е бетонно легло за бъдещия реактор. Всъщност може да се окаже, че Путин е в София по-скоро за "Белене", отколкото за "Южен поток", като се има предвид, че в делегацията е включен и шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.

24 часа“

допълва енергийната картина с информацията, че проектодоговорът за "Южен поток", който ще подпишат Владимир Путин и Бойко Борисов, е бил пратен в Брюксел. Преди дни еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер е казал устно ОК за този проект. По настояване на българския премиер Борисов, България иска да изпратят представител на еврокомисията от Брюксел при подписването на споразумението в София. Посещението на Путин

"Труд"

нюансира актуално: "Путин идва при Бойко, ще се види и с Първанов". Край на залаганията ще се види ли руският премиер Владимир Путин с президента Георги Първанов днес в София. Такава среща ще се състои в 16,20 ч на "Дондуков" 2, съобщиха вчера от президентството. Програмата предвижда среща "на четири очи" между Путин и Борисов, пленарни разговори между двете делегации подписване на споразуменията и пресконференция. След това българският премиер ще даде късен обяд в чест на госта.

"Дума"

изразява позиция, цитирайки Сергей Станишев, който заявява, че е изключително важно държавата да запази мажоритарното си участие в проекта "Белене". Според него българската страна чрез своята енергийна компания трябва да решава как да се развива проектът и печалбите да остават в България. Руският министър-председател е един от най-опитните държавници и политици, и щом идва в София, това означава, че е постигнат резултат от гледна точка на позициите и интересите на Русия, коментира Станишев посещението на Путин в София.

В полето на вярата разполага своя поглед върху посещението на Путин "Телеграф": "Путин целува мощите на Йоан Кръстител. Подписваме за "Южен поток", искаме по-ниска цена за "Белене".





"24 часа"

пространно представя решението на КС за натрупаните неизползвани отпуски от минали години и крайния срок, до който те могат да бъдат съхранени. Краят на 2011 г. няма да е последната възможност - реши съдът - ще има 2-годишен срок на давност - отпуските ще се изгубят, ако не се ползват до края на 2013 г.

Здравната тематика изданието обобщава в заглавие така: "Слушай жените", думи на Борисов към здравния министър. Премиерът е влязъл в открит спор със Стефан Константинов, на когото само преди 35 дни повери горещия пост на здравен министър. Двамата са на различно мнение по въпроса за държавното финансиране на ин витро за двойки с репродуктивни проблеми. "Правилно е да оставим жените експерти да преценят. Отивайки в ЕНП, сме приели, че семейството е най-важната част от обществото и като държава сме длъжни максимално да се постараем да го запазим, да го подкрепяме. Отказът на една такава процедура довежда до изключително тежки психични, семейни и редица други проблеми. Надеждата умира последна", е категоричното убеждение на премиера.



"Труд"

добавя: "Още 288 млн. за здраве от Европа за българското здравеопазване", думите са на премиера, изречени с дълбоко удоволетворение от решението на ЕС. Изданието цитира и министър Константинов: "Край на спекулата с цени на стави и пирони. Замислили сме да направим публичен регистър с цените на медицинските изделия. Така пациентите ще могат да проверяват каква им е цената. Става дума за сериозни разминавания в цените. Затова ще сложим край на тази спекула. Затварянето на болниците не е самоцел, а окрупняването е част от една дълга стратегия. Там, където те не отговарят на критериите и стандартите, ще вземаме решения за затварянето им. Доплащането в болниците в момента е трудно приложимо. По-лесно е да въведем такова в извънболничната помощ. А то и в момента съществува - като такса "джипи", при специалист и т. н., очерта в резюме стратегията на неотложните за решаване въпроси министърът.

Близо 400 пощенски станции в най-малките населени места ще бъдат закрити през следващите две години. "Поискали сме от Комисията за регулиране на съобщенията догодина да бъдат затворени 106 пощи в населени места с под 150 души постоянно население." Това обяви пред "Труд" изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки. За 2012 г. нарочени за затваряне са още 282 пощи в села с население от 151 до 300 души. През следващите 5 години планираме да закрием около 500 станции, обясни шефът на "Български пощи". Причината е, че поддръжката на сгради и персонал в много селища на страната е нерентабилно. По закон компанията има задължение да поддържа пощенски станции само в населени места с над 800 жители. Раздаването на пенсиите можело да става в селските бакалии или при чиновник от кметството (ако има такъв).

Германският разследващ журналист Юрген Рот се срещна с обвиняемия за изнудване Алексей Петров в дома му на софийската улица "Арарат", информира "Труд". "Няма да коментирам, трябва да прегледам моите документи", каза два часа по-късно на излизане гостът. Журналистът е у нас за представяне на книгата си "Гангстерска икономика. Как организираната престъпност ни изкупува". В предишната си книга той обяви Георги Първанов, Алексей Петров и Румен Петков за "новите демони", уточнявайки, че бившият вътрешен министър е покровителствал Петров и братя Галеви. В контекста на същата тема, интересно е виждането на Иван Пенков, бивш заместник-директор по операциите на военното разузнаване, изразено пред "Труд", касаещо законопроекта, който предвижда, без да е ясно защо, създаването на мегаагенция, подчинена на премиера. Така, освен ДАНС, ще има и ДАР, в която ще бъдат обединени Националната разузнавателна служба (НРС) и Служба "Военна информация" (СВИ). Реформа в контраразузнаването, трябва да има само при разумно обмисляне на всеки пункт, а наличието на две служби за външно разузнаване, предполага дублиране.

"Стандарт"

контрира тази теза с твърдението на проф. Генчо Начев, че: "Евтиният доктор ще върне рушвета". 950 лв. таван за избор на екип искат от здравното министерство. Но при сърдечните операции, а те са сред най-скъпите, сумите сега стигат до 2500 лв. Какво ще спечелят пациентите и какво ще загубят болниците от тавана? Защото у нас богатите умират от куршум, а не от сърце, тъжно илюстрира аргументите си професорът.

 

"Атака"

на първа страница коментира гражданското сдружение на президента: Станишев, изплашен, че Гоце дърпа висшите кадри на БСП. На "Позитано" 20 цари паника, започнал е лов на вещици, близки на лидера на социалистите броят кои от ръководството на БСП са хора на Гоце и дали ще преминат в АБВ. В икономическите страници на изданието акцент е поставен върху ръста на БВП, който за първи път от 2008 г. бележи възход. Отразено е и намерението на ЕК за подкрепа на страната ни в усвояването на милиарди евро, предназначени за проекти до 2013 г.

 

"Дума"

Крайно време е правителството да изостави колониално-слугинската си позиция в отношенията с нашите партньори от Европейския съюз и да отстоява по-твърдо пред тях членството на страната в Шенген, настоява ПГ на "Коалиция за България" в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от Михаил Миков. Според социалистите България ще заслужи и заслужава членството си в Шенген, което трябва да стане само по твърдите критерии, прилагани и към другите страни, а не по някакви допълнителни, странични показатели. Страната охранява 13 хил. км външна граница на ЕС, изразходва средства и полага усилия, за да спази всички технически изисквания. Левицата настоява правителството да предприеме спешни действия за осигуряване на политическа подкрепа за членство в Шенген през 2011 г., какъвто е приоритетът на предстоящото унгарско председателство на ЕС, добави Миков. Повод за декларацията са сигнали от последните дни от водещи европейски лидери по отношение приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство през март догодина.

Контрапунктна и в съгласие с древногръцкия и римски модел за върховенството на Красотата е темата на интервюто на "Новинар": Медицината не бива да се рекламира брутално, смята д-р Николай Георгиев, един от най-добрите пластични хирурзи у нас. Правейки една операция на тялото, тя повлиява неминуемо и душата на човека.

Здравната етика е акцентът на "Монитор" на първа страница: Признават лекарски грешки в краен случай. Магистратите по-лесно осъждат здравни заведения, отколкото доктори.Над 50 дела за допуснати лекарски грешки чакат в момента окончателното решение на съда, твърди адвокатът на неправителствения Център за защита на правата в здравеопазването Асен Георгиев. Според статистиката годишно 40 000 българи стават жертва на различни по тежест и последствия лекарски грешки. Едва 3% обаче се престрашават да подадат иск в съда дори когато случаите изглеждат повече от ясни. При поне 2000 от тях делата се водят от близки на пациенти.

БТА