Водещите ежедневници акцентират върху присъединяването на страната ни към Шенген. "Няма съмнение, че България върви във вярната посока и е на прав път към присъединяването си към Шенген", са думите по темата на американския посланик у нас Джеймс Уорлик, цитирани от "Труд". Той ни подкрепи не само на думи, но и с дела. В присъствието на премиера Бойко Борисов и неговия заместник Цветан Цветанов от името на САЩ Уорлик дари в МВР академията два буса с техника за спиране на нелегален трафик на ядрени и радиоактивни материали.

Темата "Шенген" е отразена и от "24 часа". Основната ни цел - влизането в Шенген, навреме започва да се изплъзва заради неуспехите на МВР и прокуратурата, предупреждава лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от изданието. Според него именно присъединяването на България към Шенгенското споразумение ще бъде мерило за "успеха или провала на правителството в борбата с организираната престъпност".

Европейската комисия е поискала одобрението на Европарламента да отнеме пари на България заради невъзможността й да ги похарчи, извежда под глава "Класа". Това съобщи евродепутатът от левицата Ивайло Калфин. По думите му ЕК предлага да се отнемат пари от нашата страна по предприсъединителната програма ИСПА и от средствата за подготовката за влизане в Шенген. От представителството на Европейската комисия в София обаче са обяснили пред "Класа", че това е нормално преразпределение на средства, което се извършва в края на всяка година.

Всички издания отбелязват, че до края на годината ще бъде направен регистър на депутатите лобисти. "Подготвяме списък, който ще осветли сферите, в които депутатите имат интереси, както и законовите инициативи, които имат, за да се знае кой за какво лобира", са думите на председателя на парламента ЦецкаЦачева в "Монитор".

"Класа" се включва по темата като цитира американския посланик у нас Джеймс Уорлик. Според посланика когато говорим за лобизъм, трябва да се каже, че той в момента се случва в България, в САЩ и още в много страни по света. Вариантите са два: или да признаеш това, или не. По думите му хората трябва да започнат да вярват, че да си лобист не означава да си "проводник на влияние или продавач на нещо", а напротив - човек, който образова. Но за да се убеди обществеността в това е необходима по-голяма прозрачност и по-ясни правилата на играта - тогава лобирането ще работи по най-добрия начин.

"Пари" пита в заглавие: "Защо депутатите нямат място в регистър на лобистите?" Европейският образец за доброволен регистрационен режим засяга организациите, компаниите или платените лобисти. Какво обаче означава в регистъра да фигурират и народни представители? Добре е законодателите да си отговорят на тези въпроси, преди да поднасят информация на публиката, съветва авторът Ани Коджаиванова.

Изборният кодекс на ГЕРБ, който бе приет от парламента на първо четене, ще бъде изпратен за съгласуване във Венецианската комисия с надеждата консултативният орган към Съвета на Европа да препоръча промяна на текстовете, с които се ограничават избирателни права и демократични завоевания, извежда "Сега" на първа страница. Няколко са пунктовете, по които старейшините от комисията могат да атакуват законопроекта - за отнемане на избирателни права с отмяната на прекия избор на районни кметове и кметове на населените места с под 500 жители, за ограничаване на представителността със съкращаването на общинските съветници, а също и неадекватно високият праг от 20 процента на преференцията за парламентарния вот.

Пред "Труд" социологът Живко Георгиев анализира политическата ситуация, в която ГЕРБ се намират. По думите му наблюдаваме "продължаващ хоас и непоследователност", "смут и нарастваща несъгласуваност" в действията на управляващата партия. Георгиев подчертава, че държавата ни се "тресе" от скандали с цел да се отклони вниманието на хората от истинските проблеми.

Имиджът на България сериозна пострада заради неумението на Борисов да води последователна политика, констатира в интервю за "Дума" Ханес Свобода, депутат в ЕП. Все повече и повече в световните независими медии виждаме силно критични статии срещу Борисов. "Лошото е, че в някои от тези издания критиките срещу Борисов се превръщат в критики към България като цяло. Повечето издания припомнят големите му обещания и цел да пребори корупцията и организираната престъпност. Днес обаче се вижда, че правителството на Борисов търпи провал в тази сфера. В медиите в Европа обаче това се тълкува не само като провал, а просто като имитация на война, а по-скоро като борба на един клан срещу друг", обобщава Свобода.

В годините назад Несебър е бил град държава. Миналия понеделник жителите на града се вдигнаха на протест и затвориха провлака, свързващ Стария с Новия град, заради 7 незаконни постройки, които собственици вдигнали над бащините си къщи. Напрежението ескалира, но в крайна сметка нарушителите сами бутнаха незаконните си етажи, отбелязва "Труд". В интервю за изданието кметът на града Николай Димитров коментира случилото се. По думите му "законът трябва да се спазва от всички" и "не ЮНЕСКО е виновен, че някой е решил да строи незаконно". "Смятам, че във всеки проблем трябва да има разум, а не емоция. Неприятна беше и тази подписка за излизане от ЮНЕСКО", именно запазеното културно-историческо наследство е причината туризмът в града да е на много високо ниво.

И интервюто в "24 часа" е с тематика "незаконно строителство". Савин Ковачев, бивш зам.-министър на строителството, подчертава, че държавата знае за този проблем още от времето на Тодор Живков - "Тогава узакониха всички вили, които са правени върху земеделска земя и са по-големи от разрешеното. И още през 1988 г. се каза, че няма повече да се узаконява незаконно строителство, но след това имаше амнистии и през 90-те години, и през 2003 г."

В интервю за "Класа" изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, предупреждава, че проверките и ревизиите на собствениците на луксозните имоти продължават. "Набелязани са над 200 имота, техните собственици вече са идентифицирани, като в момента съвместно със Столична община и прокуратурата обменяме информация и данни за тях."

Доказването на трудов и осигурителен стаж пред съда занапред ще става по-трудно, отбелязва под глава "24 часа". Това предвижда новият специален закон, който ще замести Указа за доказване на стажа в съда от 1961 г. Той вече се съгласува с бизнеса и синдикатите и до 20 дни ще влезе в кабинета. Когато кандидат-пенсионерът няма нужните документи, той може да заведе в съда свидетели. Те обаче вече трябва задължително да са колеги, работили заедно с ищеца, и то през същия период, за който се доказва стажът. Досега нямаше строго изискване и по делата се явяваха портиери, случайни познати или работили на същото място, но по съвсем друго време.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи от кабинета "Станишев" Раиф Мустафа е невинен по обвиненията за корупция, съобщава "Сега". Това реши Софийският апелативен съд, който гледа делото му като втора инстанция. Съдиите Бисер Троянов, Петя Шишкова и Красимира Медарова обаче са отменили оправдателната присъда на бизнесмена Росен Маринов, който е подсъдим заедно с Мустафа. Маринов е признат за виновен, че на 11 юни 2009 г. е обещал подкуп, и за това е осъден условно на 2 години затвор. Присъдата на Апелативния съд не е окончателна и може да се атакува пред Върховния касационен съд.

"Стандарт" изчислява под глава, че ако се опъне откраднатият за година кабел, той ще стигне от София до морето. Освен претопените 500 км жици, апашите крадат от пътни знаци до релси и спирачки на влакове. Оборотът от мръсния бизнес гони 1 милиард лева годишно, твърдят от енергийните дружества, които са най-потърпевши от ромските набези за скрап.

"Труд", "Земя" и "Новинар" алармират на челна страница, че през 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава. Прогнозата е на Центъра за демографска политика. Според представителя на организацията Петър Иванов българският народ ще се стопява с бързи темпове и след 40 години ще наброява едва 800 000 души, пише "Труд". В същото време малцинствата ще нараснат значително - ромите ще достигнат внушителната бройка от 3,5 млн. души, а турският етнос - 1,2 млн. души. За 2100 г. "присъдата" на изследователите е още по-тежка - 300 000 българи ще съжителстват с 8 млн. роми и 1,5 млн. турци, се посочва в статията.

 

БТА