Труд

Прогнозите на Центъра за демографска политика сочат, че през 2050 г. българите ще са малцинство в собствената си държава. Това почива на един реален факт - ромското население се увеличава през всеки 20 години два пъти, а българите по едни или други причини - миграция, ниска раждаемост и др., намаляват и остаряват, посочва в интервю за "Труд" представителят на организацията Петър Иванов. По думите му на базата на изследването на предишни тенденции през 2050 г. ще има 3,5 млн. роми, 1,2 млн. турци и едва 800 000 българи. По данни на ЦРУ и НСИ след 40 г. в България ще живеят 5,5 млн. души. Те намаляват всяка година с 3,9 промила, а ЦРУ дори дава данни за намаляване със 7,9 души на хиляда. Допълнително броят на хората спада, като бъдат добавени и 3,1 промила емигранти и се получава, че годишно естественият прираст е минус 11 на хиляда. Това се равнява на 79 000 души по-малко (данните са за 2009 г.), подчертава Иванов. От Центъра за демографска политика са преброили 48 общини, където българите вече са малцинство.

 

24 часа

 

Изненада от US посолството за ексвътрешния министър: САЩ отнеха визата на Р. Петков.

223-ма са лидерите на престъпни групи. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "24 часа". Има 50 човека, които са с постоянна мярка, 12 под домашен арест, 13 с парична гаранция, двама с подписка, 14 излежават присъди и четири са обявени за общодържавно издирване. 1269 лица от активния криминален контингент са приведени в известност и по тях се работи. Сериозен проблем са тези, които са с повече от четири висящи дела и генерират престъпност. Определено сме се справили и вървим в правилна посока в борбата с тежката организирана престъпност.

 

Темата на "24 часа" алармира, че от 7 таксита в столицата, 6 мамят. Това показва съвместна акция на изданието и автомобилната администрация. След експеримента се оказва, че такситата имат помпички, които "надуват" сметките. Според зам.-шефа на "Автомобилна администрация" Атанас Тодоров това означава, че има пропуски в нормативната база.

Дневник

Най-характерните престъпления в интернет пространството са кражбата на самоличност и посегателствата срещу деца, твърди в интервю за "Дневник" Явор Колев, "Компютърни престъпления" в ГДБОП. Кражбата на самоличност става чрез фалшиви сайтове, т.нар. фишинг сайтове, или чрез изпращане на данни по електронна поща, обяснява специалистът. Според него технологията дава много по-голям периметър не само за добрите неща, но и за лошите. Колев допълва: "Интернет не е свещена крава и ще се направи каквото трябва. Свободното разпространение на идеи, на информация няма да бъде спирано, просто ще бъдат предприети мерки да се ограничи пиратството и да се даде възможност на легалните платформи за разпространение."

 

Стандарт

 

Докато МВР се бори с корупцията по високите етажи на властта, дребни престъпници и биячи подлудяват хората, коментира "Стандарт" по повод поредното сбиване в Студентски град. Там банда от десетина боксьори преби 19-годишния бъдещ архитект Денис Пехливанов и прати още трима негови приятели в болница, пояснява вестникът.

Сега


Само дребните бандити пречат на МВР да обяви пълна победа в битката срещу престъпността в страната, коментира по темата под глава "Сега". Битовата престъпност отбелязва ръст от 10 процента спрямо миналата година.

 

Европейският съд за правата на човека отхвърли жалба срещу България на Алексей Петров, който се оплака от българското правосъдие, че е нарушило шест негови основни права, като не е уважило през 2003 г. три негови иска за клевета срещу Едвин Сугарев, съобщава "Сега". Бившата барета, определяна днес от управляващите като "глава на октопода", твърдеше, че държавата е проявила към него нехуманно отношение, че му е отнела правото на справедлив процес, че е нахлула в личния му живот и го е лишила от свобода на изразяване, че не му е дала ефективни правни средства за защита и че го е дискриминирала.

Монитор

ЕГН-тата ни изтичат отвсякъде, коментира в интервю за "Монитор" Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни. За съжаление, когато един човек доброволно си предостави ЕГН-то, той после няма как да се оплаче, че са му нарушени правата В отговор на въпроса дали се налага всеки път, когато ни поискат ЕГН-то да го предоставяме, Шопова съветва: "Не, нито е необходимо, нито трябва да ги даваме. Въпрос на лична преценка е. Макар във всички формуляри да го искат, ние можем спокойно да откажем, ако не е необходимо. Всеки има правото да пита за какво му искат личните данни и да откаже, ако прецени, че може да се злоупотреби с тях."

 

Дума

 

Железничарите се готвят за стачка около Коледа, казва в интервю за "Дума" Розен Зарков, председател на Федерацията на транспортните работници. По думите му това е наложително, тъй като компанията има неизплатени задължения към работниците си. "Тези от ръководството на компанията, които твърдят, че към работниците няма неизплатени задължения, просто лъжат. Има пари неизплатени за 2009 г. Парите за ваучери също закъсняват много", подчертава Зарков. Той допълва, че 80 процента от железния път се нуждае от основен ремонт. "БДЖ се хвялат с икономии, а те са заради това, че не са правени ремонти на вагони и локомотиви. От това ли трябва да се спестява? Рискува се животът на стотици хора, за да правят икономии! Това е безумие!"

Класа

"Класа" отразява позицията на България по конфликта между Северна и Южна Корея. Страната ни осъжда безпрецедентния артилерийски огън от севернокорейските въоръжени сили срещу територията на Република Корея, довел до жертви сред цивилното население и военнослужещите на тази страна. САЩ разпространиха изявление, в което се казва, че те "решително заклеймяват" нападението, настоявайки за прекратяване на "войнствената атака". "Класа" допълва още, че заради конфликта борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион се понижиха и паднаха до най-ниските си нива за последните пет седмици.

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не се страхува от претопяване на нацията, защото съпротивата на нацията и чувството й да оцелее са големи, отбелязва "Класа". "Спокоен съм, защото българите по света се реализират добре, а и много специалисти започнаха да се връщат у нас. Българите имат здраво чувство за съхранение, чувството им за оцеляване е голямо", са думите на премиера.

БТА