Борбата за работническия влак - рунд пореден
От 23 февруари влакът пак тръгва по старото разписание

Явно 2012-а ще мине под знака на... влака. 
Сагата с пътуващите сутрин и вечер към и от Плевен, не за да се разхождат, а за да работят, продължава.
След като многократно "Посредник" писа за проблеми с придвижването на работещите в Плевен, че и в Долна Митрополия и Червен бряг, от началото на тази година за трети път се налага да пишем по темата. 
Накратко ще припомним, че от декември миналата година една от темите, която вълнуваше много хора, е какво се случва в железопътния транспорт и ще се реши проблемът с пътуващите за и от Плевен ученици, работници и служители. Причината беше, че според разчетите на железниците, влаковете - сутрин и вечер, които условно нарекохме работнически, били нерентабилни и бяха спрени. Дори преди обявения срок. Така пътуващите към Плевен за училище и за работа от Левски, Пордим и Червен бряг останаха без транспорт. 
След категоричното застъпничество от страна на областния управител през януари успокоихме пътуващите, че поне до края на тази година влак ще има.
Да, ама не.
Прословутият влак 20110 мина поредния рунд в борбата за оцеляване. Пак с категорично застъпничество на областния управител. Този път причината за всичко беше наложена от ръководството на БДЖ поредна промяна в разписанието на този влак. След като веднъж беше одобрено предложението на областната управа в Плевен влакът за тръгва сутрин в 5:25 часа от Горна Оряховица, в 6:37 ч да е в гара Левски, а в 7:30 часа да пристига в гара Плевен, се оказа, че с такива часове на тръгване и пристигане пътническият влак "влиза в коловоза" на международния бърз влак. За да бъде избегнато това от БДЖ решили да променят отново разписанието на пътника, естествено. 
Резултатът - закъсняващи ежедневно за работа хора, които "кацваха" на гарата в Плевен чак в 7:50 часа И тогава потекла река от жалби - подписка от Пордим със 120 подписа, жалби от училището в Долна Митрополия. Какво следва е ясно - пак питане и настояване на областния управител пред транспортния министър.
Ето и новината от вчера - от 23 февруари влакът тръгва по старото си разписание. Тоест, пътническият влак ще тръгва от Горна Оряховица в 5:22 часа, в Левски ще е в 6:13 ч, а в Плевен - 7:22 часа. В Долни Дъбник, за където пътуват сутрин много от учителите, влакът пристига в 7:50 часа.

Чакаме парична помощ за културното ни наследство

Около 500-600 хиляди лева са нужни, за да бъде ремонтиран основно покрива на Регионалния исторически музей, каза на брифинг зам.-кметът Антон Босилков. Те се чакат от Министерството на културата. Засега Общината отпуска 20 000 лева, за да се спрат течовете и да се поправят най-пострадалите участъци от покривната конструкция. 
Неизбежна е нуждата от ремонт и на две от плевенските галерии - "Илия Бешков" и "Светлин Русев". 
В "Илия Бешков" трябва да бъде ремонтиран покрива, както и част от вертикалната планировка, защото са се получили течове. Необходимата сума е 50-60 хиляди лева.
В Галерия "Дарение Светлин Русев" трябва да бъде купена климатична инсталация, чрез която да се поддържа температура, подходяща за съхранението на експонатите.
Така общата сума, която Министерството трябва да предвиди за двете галерии, става около 100 000 лева.

Ремонтират улици за 12 милиона

Близо 12 милиона лева са предвидените за тази година средства за ремонт на уличната мрежа в Плевен и общината. Част от сумата - около 3 300 000 лева, са по оперативната програма за устойчиво градско развитие, останалите пари са от инвестиционния кредит, а също и от собствените приходи на общината. Основен ремонт на бул. „Георги Кочев" в участъка от жп надлеза до разклона за „Метро" започва веднага щом времето позволи, съобщи зам.-кметът по териториалното развитие Антон Босилков. Той уточни, че обемът на работа тук е доста голям и съответно сроковете за изпълнение са малко по-дълги. Ремонтът е съгласуван с ВиК, които подменят част от водопроводната мрежа, за да не се налага разкопаване на вече ремонтирания булевард. Освен пълно преасфалтиране е предвидено изграждане на тротоари и реконструкция на разделителната ивица. По програми "Устойчиво развитие" ще бъдат ремонтирани и ул. „Хемус" - участъкът от Историческия музей до пътя за Ловеч. Там се предвижда изграждане на нови тротоари и цялостно преасфалтиране, както и светофар на кръстовището с ул. „Добрич. Третата улица е „Гренадерска" - от бул. Д. Попов" до бул. „Г. Кочев". 
Със средства от инвестиционния кредит ще започне работа по изграждане на тротоари на ул. „Самуил" и ремонт на платното. Заложените средства са 400 хил. лв., 470 хил. лв. пък са предвидени за ул. „Българска авиация".
Със средства от инвестиционния кредит ще бъде довършена и улица „София" - там ще бъде направена подпорната стена, за да може да се осъществи връзката между жп гарата с бул. „Георги Кочев". Участъка е с дължина около 250 метра, заложено е изграждане и на светофарна уредба.
В централната градска част ще продължи започналия в края на миналата година ремонт на няколко улички зад Административния съд. Това са ул. „Морава", ул. „Даме Груев", ул. „Дрин", ул. „Бунтовник", където ще бъдат изградени и тротоари. За текущи ремонти на пострадалите от зимата участъци от уличната мрежа Общината е отделила 2 млн. лв. собствени приходи. 
За 292 000 лева ще бъдат изпълнени част от мерките, гарантиращи безопасността на движението - изграждане на обезопасителни мантинели, маркировка и сигнализация. Още 300 000 лева са предвидени за ремонт на улици в малките населени места.