Вестник Труд

"Вдигане на заплати? Нека отложим разговора"

Предложението е на Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара. В интервю той посочва, че оптимизмът на правителството за възстановяване на икономиката трябва да се поощрява. Но оптимизмът на бизнеса е твърде плах, а песимизмът на заетите в икономиката е твърде дълбок. Възстановяването на икономиката, което може да оправдае евентуалната мисъл за ръст на заплатите, е твърде крехко. То е само в частта на индустрията. А тъй като тя формира само 30 на сто от брутния вътрешен продукт, това съживяване ще е продължително. Фактът, че тръгва само промишлеността, означава, че останалите отрасли подлежат на свиване, прогнозира Данев.

"Да отпушим не само магистралите, но и реформите"

Становище на икономистът Георги Ангелов. И посочва, че ако строителството на магистрали е около 3% от държавния бюджет, това означава, че остават 97%, които са нереформирани и имат нужда от внимание. С други думи, крайно време е да се "отпушат" и други тесни места в българската икономика, да се премахнат пречките пред растежа, да се задвижат структурните реформи.

Вестник 24 часа

"Бойко да не плаши с избори, по-страшно не може да стане"

Интервю с лидера на БСП Сергей Станишев. Според него проблемът в момента е, че са разклатени устоите на държавността, държавата и нейният смисъл. Стряскащите факти в записите показват как се управлява задкулисно. Въпросът не е в това дали са манипулирани записите, а че това е система, начин на управление, начин на мислене. Станишев уверява, че БСП има конкретни виждания какво да се направи днес в България в този ситуация. "България е оцеляла 1300 години, ще оцелее и без ГЕРБ", заявява Станишев.

Трябва да се предприемат спешни мерки за прекратяването на този скандал, защото той нанася непоправими удари върху репутацията на държавата, което застрашава националната сигурност. Премиерът трябва да отстрани вътрешния министър Цветан Цветанов, за да започне оттук нататък работата на институциите по-тихо. Това заяви бившият съветник в ДАНС Алексей Петров.

Вестник Сега

"Депутати от ГЕРБ настояват за драстични промени в правилника на НС, така че колегите им да бъдат накарани да работят ефективно и заплащането им да бъде съобразено с положения труд"

Една от радикалните идеи е на съпредседателя на групата на мнозинството Красимир Велчев, който предлага да се въведе регламент, според който, ако в залата не присъстват повече от половината депутати от една група, никой от нея да няма право да взима думата при дебати. Това пък автоматично би трябвало да се отрази на заплащането на депутатите. Ако повече от половината не са в залата, нито един депутат от групата да не получава и пълно възнаграждение, тъй като не е участвал в дебата и не е работил пълноценно, гласи още идеята на шефа на ПГ на ГЕРБ.

"В Судан бяха отвлечени трима български граждани"

Кризисният щаб на Външно министерство реагира, като заяви, че поддържа непрестанен контакт с изпратилата ги фирма и с чужди посолства в Хартум за изясняване на ситуацията. Както често се получава с наши сънародници в Африка, животът на българите ще зависи от милосърдието и загрижеността на чужди посолства и ООН, които евентуално ще влязат в контакт с похитителите. Тази стратегия на Външно министерство прави България безпомощен наблюдател. Нашата конституция твърди, че "българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България". В конкретния случай това би било възможно, ако страната имаше стратегия за Африка и достъп до системи за влияние.

Вестник Дума

"По две медицински сестри на ден са напускали България през цялата 2010 година"

Това показва статистиката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Общо 926 медицински сестри, акушерки, фелдшери и лаборанти са напуснали страната, е съобщила председателката на асоциацията Милка Василева. В момента у нас сестрите са над 26 хил., което прави България единствената страна в ЕС, в която те са по-малко от лекарите. Началната заплата на специалистите по здравни грижи трябва да е поне двойният размер на минималната работна заплата според Колективния трудов договор, но това условие се спазва само в големите болници, а в малките вземат по 250-300 лв.

Вестник Дневник

"Търговските вериги у нас ликвидират производителите"

Позиция на Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Проблемът с търговските вериги е политиката им. В сегашния си вид те са вредни за българския производител, защото го ликвидират. Това непрекъснато безконтролно гонене на отстъпки за постигане на максимално ниска цена принуждава да работим едва ли не на загуба. Те добиха абсолютен монопол на пазара на бързооборотни стоки, защото отварянето на един магазин в даден квартал унищожи всички малки магазинчета. И ти имаш избор или да продаваш в търговската верига, или да затвориш предприятието си, обяснява Георги Попов. По думите му хлябът винаги е бил не хранителна, а политическа стока. Когато зърното поскъпва, е добре за производителя, а когато това се отрази на хляба - е спекула. БТА