Труд

 

Голямата криза не роди големи лидери, коментира в "Труд" политологът Евгений Дайнов. След две години суетене правителството най-сетне не само разбра, но и обяви, че е разбрало елементарното - че колкото повече пари наливаш в нереформираните сектори, толкова повече проблеми създаваш. Но пенсионната реформа е отново обезсилена, образователната - спряна, здравната - отложена за след края на света по маите, административната - незапочната, полицейската - подмината, съдебната - върната назад с години. На фона на болна Европа боязливостта на правителството на България отново надделява над здравия разум. Управленският страх не само разсипва страната, но и подкопава шансовете на самия ГЕРБ на идните избори.

 

"Дразня се, като видя разсеяни депутати", споделя в интервю за "Труд" Цецка Цачева, председател на Народното събрание. Според нея е тъжно да има такива депутати. Разбира се, темите, които се обсъждат, са много широки и те ангажират вниманието предимно на членовете на водещата комисия. "Но така или иначе бих желала по-ангажирани депутати с това, което се коментира в пленарната зала", допълва Цачева. Тя категорично не приема ниския рейтинг на парламента. "Парламентът не раздава пари, парламентът приема законите, за да гарантира политиките, които правителството трябва да проведе така, че да бъдат усетени от всеки. По време на криза обаче има неща, които не могат да се случат бързо, за което хората винят парламента", казва още Цачева.

 

"ДПС чака кабинет на националното спасение", съобщава "Труд". "Още догодина ще бъде неизбежно сформирането на кабинет на националното спасение, тъй като кризата налага толерантността да стане водещ принцип на правене на политика." С тези думи заместник-председателят на ДПС Лютви Местан се обърна към стотиците хора в с. Могиляне, Кърджалийско. Там се състоя традиционният възпоменателен митинг в памет на жертвите на т.нар. възродителен процес. "Убеден съм, че 2012 г. ще роди политическата алтернатива на еднопартийното управление. Защото един еднопартиен кабинет не може да се справи с кризата, не може да понесе тежката й социална цена. Затова през следващата година и у нас ще се появи необходимостта от нова управленска формула, от ново, надпартийно, експертно правителство на националното съгласие", подчерта Местан.


Класа

 

Електронното здравеопазване е приоритетът ни за 2012 г., заявява в интервю за "Класа" Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, председател на здравната комисия в Народното събрание. Тя смята, че това, което се случи в здравеопазването през последните две години, значително се различава от плановете и от програмата на ГЕРБ. "Ние имахме концепция как да осъществим здравната реформа и желанието да я направим. За съжаление, това не стана по-много причини, включително и заради смяната на двама министри на здравеопазването и техните екипи. Подобни смени имаше и в парламентарната комисия по здравеопазване. Всичко това се отрази върху ефективността на действията ни. Въпреки това положителни стъпки има. През 2011 г. секторът бе финансово стабилен, а трансферите към здравните заведения се изплащаха от НЗОК редовно и без забавяния; поддържаше се нормален диалог между НЗОК и съсловните организации; подписваха се националните рамкови договори", изброява Атанасова.


24 часа


"Палят коли, защото престъпността е изправена до стената", е обяснението на депутата от ГЕРБ Иван Петров. В интервю за "24 часа" той посочва, че тези престъпления са по-трудно разкриваеми и тук вече идва моментът, с който се цели дестабилизация и поставя системата на МВР в малко унизително положение. Това е емоционална изява на протест на хора, които по някакъв начин не са съгласни със системата. Текат дела - "Недосегаемите", "Октопод" и др., които нанесоха щети на организираната престъпност. Възможностите й да влияе върху обществения и икономическия живот са силно ограничени, обяснява Петров.