Монитор

"Външно съкращава 130 чиновници и дипломати", съобщава "Монитор". Това стана възможно след приемането на новия устройствен правилник на държавното ведомство. Съкращението е в размер на около 9% от общата численост на служителите. Числеността на дипломатите ни е редуцирана с около 21% в сравнение с числеността на министерството към 1 август 2009 г. Ведомството на Николай Младенов ще има 18 дирекции и инспекторат, вместо досегашните 24 дирекции. Предвидено е и създаването на три генерални дирекции - по политическите, по глобалните и по европейските въпроси. Освен това дипломатите ни в чужбина ще продължат да вземат само част от командировъчните си и през 2012 г. Правителството реши размерът на тези средства да се замрази в сегашния вариант до края на следващата година, тъй като министерството е със силно ограничен бюджет. Работещите в дипломатическите ни служби ще получават пълния размер на командировъчните си от 1 януари 2013 г.

Стандарт

"Забавачката на половин цена - срещу платени данъци", пише "Стандарт". Тази практика смята да въведе във Велико Търново кметът Даниел Панов.

Вестникът прави икономическа прогноза, обвързана с туризма, цитирайки члена на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, според когото този отрасъл само ще спечели, ако бъде въведена тотална забрана за пушене в кръчмите и нощните клубове. Практиката навсякъде по света показва ръст на приходите за дестинациите, които не позволяват дименето на публични места. Така клиентите ще избират заведения според качеството на храната и обслужването, а не според местата за пушачи. Ще спре и дискриминацията към заетите в бранша, а непушачите няма да стоят в ъгъла и до тоалетната.

Труд

От 01. януари 2012 г. Димитрана Александрова, заедно със създателя на "Седмичен труд" и акционер в "Медиа Холдинг" Зоя Деянова, ще развиват нови проекти, информира "Труд". Главен редактор на "Труд" ще бъде Светлана Джамджиева. Тя досега бе първи зам.-главен редактор на ежедневника. Светлана Джамджиева е едно от емблематичните имена на вестника, в него тя работи от 18 години.

"При ГЕРБ България e на минус 10 млрд. лв.", твърди пред "Труд" Румен Овчаров, депутат от БСП. "Страната има нужда от промяна и ново правителство. Предсрочни избори са възможни, защото партията на Борисов се срина в очите на хората само месец след изборите. Полетът на "ловешката" икономическа мисъл - във вашингтонското й изпълнение - доведе страната до невиждани не висоти, а дълбочини! БСП направи едно простичко предложение – да се вдигне максималният осигурителен доход - от 2000 на 2900 лв. Не! Не се приема! Защо, ще дойдат 3 пъти повече пари от тези, които ще спести бюджетът от увеличаването на пенсионната възраст. Финансовите експерименти на Борисов и Дянков ще струват на България 10 милиарда! Към края на мандата на това правителство България ще бъде на минус с 10 милиарда! И въпреки това още сме в криза. Кризата дойде в България с ГЕРБ и ще си отиде, когато ГЕРБ си отиде от властта", убеден е депутатът.

24 часа

"Борисов в топ 10 на политиците спортисти", пише "24 часа". Българският премиер обходи световните новини през миналия месец като спечели гласуването за футболист на годината, надминавайки процентно дори Димитър Бербатов. Премиер-министърът обясни този резултат като протестен вот срещу слабите стандарти на футболната игра в България. Но Борисов заслужава своето място в тази класация, защото има седми дан и черен колан в каратето.

Телеграф

"20 000 лв. глоба за нежелан есемес", е водещата новина на "Телеграф". Такава ще е санкцията за мобилните оператори, ако раздават номерата ни на компании, които после ни облъчват с нежелани рекламни есемеси. Това гласят новите поправки в Закона за електронните съобщения. GSM оператора ще можем да сменяме за 8 часа, уточнява Иван Вълков, ръководител на транспортната комисия в НС. "Договорите няма да се удължават автоматично, а всеки един нов договор ще влиза в сила една седмица след като е бил подписан. Т. е. в рамките на 7 дена абонатът ще има право да се откаже от услугите на оператора, без да трябва да изплаща обезщетение за това", допълни г-н Вълков.

Сега

"Университетът ще прави вечерни курсове за ученици. България е малка страна и може да развива 3-4 големи културни центрове, не повече", казва в интервю за "Сега" преизбраният ректор на СУ проф. Иван Илчев. "Неизбежно е да се върви към прием с матурата, но качеството й трябва да се вдигне. Водим преговори с различни училища и от следващата есен ще започнем подготовка на учениците, които твърдо са решени да учат в СУ. Това ще са вечерни подготвителни курсове и хората, които ще ги посещават, ще имат гарантирано място в университета. Трябва много по-активно да привличаме магистри и това е пътят. Университетът е не само място за получаване на конкретна квалификация, а нещо много по-широко - това е място за интелектуален диспут, място на интелектуална свобода, място, където студентът, независимо дали учи инженерни науки, медицина или литература, ще може да издигне общото си културно ниво. Това много трудно може да става - не искам да обиждам никого - в сравнително по-малки градове", е тезата на проф. Илчев.


Дума

"Парламентарната група на "Атака" е пред разпад", информира "Дума". "ГЕРБ доказаха, че са лъжци и поддържат колониалната си политика", каза Волен Сидеров. Борислав Стоянов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров са поредните четирима народни представители, напуснали вчера групата на "Атака". След този акт Волен Сидеров остава с 10 депутати в парламента, толкова е минимумът за формиране парламентарна група. Ако още един напусне, групата се разпада. "Моето условие да подкрепям правителството беше то да спазва политика в подкрепа на националния интерес, за жалост управляващите поддържат колониалната си политика", заяви Сидеров след Националния сбор на партията. "ГЕРБ доказаха, че са лъжци. От февруари бавят промените, които бяхме предложили в Закона за политическите партии, въпреки че водихме многобройни разговори", допълни Сидеров. Напусналите "Атака" вече са десетима. По-рано напуснаха Калина Крумова, Цвета Георгиева, Стоян Иванов, Кирил Гумнеров, Валентин Николов и Огнян Пейчев. В 40-ото НС Сидеров се прости с парламентарната си група, след като народните му представители масово започнаха да го напускат.


Атака

Изданието на националистите резюмира въпроса така: "Отцепници и бомба не спряха Петия редовен сбор на "Атака". Предатели, отцепници, интриги и сигнал за бомба в централата на партията се оказаха недостатъчни, за да провалят редовния Пети сбор на партията на българските патриоти. Българи от всички краища на страната изпълниха до пръсване залата в централата на "Врабча" 1, за да участват в проведения според изискванията на Закона за политическите партии конгрес. На конгреса присъстваха и всички депутати на "Атака", които не се поддадоха на шантажа и парите на ГЕРБ - по 17 хил. лева месечно, с които Борисов вече си напазарува 10 депутати от ПГ на партията. / БТА