Труд

„Сиви закони, продължаване на практиката на непрозрачните назначения и чести отклонения от демократичната парламентарна практика”. Така накратко описват от Института за модерна политика отминалата сесия на Народното събрание. В статия „Труд” определя като тревожен факта, че цели 19 проекта са в зоната на „сивото законодателство”, което урежда лобистки интереси. Десет от тях, внесени от управляващите, са приети. Сред парламентарните отклонения продължава да се откроява злоупотребата с партийни субсидии, които се раздават на „депутатски калпак”, а не на партиите. Друг негативен факт е влошената прозрачност на законодателния процес. Редица законопроекти не се публикуват своевременно или въобще в Интернет страницата на НС. Крайно време е откритите заседания на парламентарните комисии да се излъчват на живо, а стенограмите да се публикуват редовно.

Сега

„Кадрите ще загробят ГЕРБ”, предрича „Сега”. Кадровата банка на ГЕРБ е същинска фабрика за недоразумения. Назначаването на случайни хора начело на държавата се превърна в трайна практика на това управление. Рядко България е била управлявана от толкова анонимни граждани със съмнителни биографии накуп. Откъде ги намира премиерът Бойко Борисов, кой му ги препоръчва и по какви критерии ги назначава, е строго пазена тайна. По всеобщо мнение никога управленският капацитет не е бил толкова оскъден, колкото сега. Което, разбира се, не попречи на ГЕРБ да спечели последните избори. Да го наречем „парадокса на посредствеността” - колкото по-ниско, толкова по-близко... до масите. Кой и защо реди тъкмо тези „експерти” по върховете на държавата обикновено се разбира в края на мандата и след прецизен оглед на обществените поръчки и облагодетелстваните от решенията им кръгове. Но ако е вярно, че кадрите решават всичко, то вторият мандат на ГЕРБ съвсем не е предрешен.


„Дондуков”2 - парадната витрина на българската демокрация, коментира „Сега”. Приемането и предаването на президентската власт в неделя беше достойно за страна - членка на ЕС. На нея присъстваха агитки и на БСП, и на ГЕРБ, но единствените развети знамена бяха българските. Нямаше напрежение, въпреки че самият президентски вот беше доста оспорван. А най-коментираната тема беше отсъствието на г-жа Плевнелиева и леко непохватното поведение на Росен Плевнелиев. Той обаче тепърва ще трябва да се учи на церемониал. Отсъстваха и сините лидери. Но те още дълго ще отсъстват и от властта.  Президентската институция все повече се превръща в парадната витрина на българската демокрация, където дори домораслите ни политици се стараят да надскочат местните нрави. Какво пък - може да се пренесе и в другите институции.

24 часа

Трима шефове на МВР бяха наказани заради операцията в събота, след която Петър и Малина Начкови от с. Мировяне се оплакаха от полицейско насилие, информира „24 часа”. Премиерът Бойко Борисов се извини вчера сутринта заради операцията, която според него е проведена непрофесионално, и коментира, че не е било нужно „да правят този цирк”. Единственият отговор на поредния случай на полицейско насилие и произвол е Бойко Борисов да поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. За това настоя соцлидерът Сергей Станишев. Атакуват ме политици, свързани с мафията, беше отговорът на Цветанов.


„Защо речта на Плевнелиев окрили така Станишев”, е анализът в „24 часа” на политолога Румяна Коларова. Росен Плевнелиев направи в четвъртък първи опит да произнесе програмна реч, и то пред най-високата политическа трибуна в България - Народното събрание. Гласувалите срещу Плевнелиев разчетоха в неговите думи заявка за промени в управлението на ГЕРБ, доминирано през последните две години от персоната на Бойко Борисов. Обяснимо е всеки да има надежди. В петък в свои публични изяви Сергей Станишев еднозначно декларира, че това е и негово тълкуване на речта на Плевнелиев. „Преди всичко редно е да коментираме елементарната логическа грешка, върху която Станишев гради своите надежди. Ако позициите на Плевнелиев се разминават с позициите на Борисов и правителството, това не означава, че те съвпадат с тези на опозицията и по-конкретно с позициите на БСП. Политическата реалност в България е много по-сложна. И твърде вероятно е до следващите избори да стане още по-сложна”, прогнозира Коларова.

Стандарт

Да гърмиш с топ по врабче, коментира „Стандарт”. Министър-председателят Бойко Борисов се извини за  маскираните и силно въоръжени полицаи, намерили пет кутии безбандеролни цигари у мировянското семейство Начкови. Чиято дъщеря Ралица имала неблагоразумието да направи фейсбук група „Аз няма да гласувам за Бойко Борисов”. Ако за пет кутии безакцизни цигари следва арест, половин България трябва да е зад решетките. Воплите „няма бензин за патрулките” някак си олекват, като се види, че 30 добре въоръжени мъже с няколко автомобила отиват да арестуват едно магазинерско семейство. При 2,50 за литър бензин. Резултатът: шум до небесата, искания за оставка на вътрешния министър и на Бойко Борисов, който трябва да измете лично недоразуменията. „Съставът, най-вече ръководният, но също и изпълнителският на полицията има крещяща нужда от образование и обучение”, заключава авторът.

Новинар

В една или друга степен аз мисля, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде експерт към изпълнителната власт, е мнението на социолога Кольо Колев, изразено в „Новинар”. Неговата ориентация ще се диктува не толкова от неговите геополитически виждания, а по-скоро от всекидневните нужди на изпълнителната власт. В този смисъл Колев има сериозни подозрения, че държавният глава ще успее да завоюва някаква форма на еманципация от самата изпълнителна власт. „Виждаме и като реакции, и като жестове, и като усмивки, и като поведение на новоизбрания президент, че той е много склонен да се съобразява с излъчилата го партия и по-специално с излъчилия го министър-председател. Разбира се, не е лошо президентът и премиерът да работят в синхрон, в една посока, но президентската институция има една много важна функция. А именно да бъде своеобразен коректив, да бъде и критик, без да е краен, да лансира и свои идеи. Така че с тази си функция се страхувам, че г-н Плевнелиев няма да се справи”.