Грях ли е ин витро?

 

Позицията на Българската православна църква срещу метода ин витро и днес продължава да е във фокуса на всички ежедневници. Под натиска на общественото мнение Светият синод екстремно промени позицията си, подчертава "Монитор". С големи червени букви в сайта на Българската патриаршия архиереите публикуваха текст, от който става ясно, че асистираната репродукция може да се практикува и да не се счита за грях, ако всички оплодени успешно при изкуствената стимулация яйцеклетки бъдат износени, а бебетата от тях – родени.

 

"Няма никакво догматическо и канонично основание да се твърди, че този вид зачатие не е богоугодно", коментира в интервю за "24 часа" Христо Латинов, основател на Синдиката на свещениците към "Подкрепа". "В Стария завет ясно е записано, че когато съпругата не може да има деца, първата слугиня ражда от съпруга и полага детето в краката на съпругата с презумпцията, че това е нейно дете. По ясен знак от това, че сурогатното майчинство не е нормално, не би могло да има. И нека в Светия синод да внимават да не излязат богоборци", казва още Латинов.

 

"24 часа" допълва още по темата, че старозагорският митрополит Галактион повече от 1 г. е бил член на Съвета на директорите на Тъканна банка Остеоцентър - България. В последните години се вижда много често как Светият синод е изпълнявал по-скоро политически поръчки или е поемал лични ангажименти, отколкото да работи на ползу роду. Така обобщава ситуацията в интервю за "Новинар" богословът Дилян Николчев.

 

24 часа

 

"Пестете водата, язовирите са полупразни", алармира в заглавие "24 часа". Причината за липсата на водата е необичайно сухата година. Според предварителни оценки 2011 г. може да се окаже най-сушавата от началото на века.

 

В интервю за "24 часа" Пламен Трифонов, единственият обвиняем за жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г., отрича да има нещо общо с инцидента. Преди дни се появи и информация, че има свидетел, видял майка му с шапката на убитата Яна. "Всеки, който твърди подобни неща, ще бъде съден и ще му търся отговорност, защото се говорят абсолютни клевети... Това са кошаревски свидетели", твърди Трифонов и допълва, че не се притеснява от експертизата на космите: "Няма как моите косми да са на мястото на престъплението".

 

"Веднага подавам оставка, ако Борисов ми я поиска" е заглавието над интервю в "24 часа" с Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет. "Получих доверието на групата в СОС и към момента няма причина да смятам, че трябва да се оттегля", категоричен е Иванов. Той определя слуховете за оставката като "силно преувеличени".

 

Образователната тема присъства в "24 часа". Вестникът съобщава, че всеки ученик ще ходи на кръжок без пари.

 

Дума

За пореден път се гаврят със статута на българския лекар, пише на първа страница "Дума", позовавайки се на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза. Поводът за тяхното недоволство е влизането в сила на законова разпоредба, според която лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще възстановяват изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако впоследствие решението им бъде отменено или изменено от по-горен административен орган или административен съд.


Монитор

 

Частните школа свалят таксите с около 1000 лв., след като държавата поеме издръжката на учениците, информира на първа страница "Монитор", позовавайки се на Милена Славчева, председателката на асоциацията на частните училища.

 

806 620 лв. е изплатил парламентът на народните представители за гориво за личните им автомобили от началото до декември 2011 година, анонсира "Монитор". Общо 201 депутати са се възползвали от привилегията. Сред тях не са председателите на парламентарните групи, с изключение на синия Мартин Димитров. За сметка на това бившият социален министър Емилия Масларова очевидно кръстосва България надлъж и шир, след като е получила 6111 лв., макар че е от старозагорския избирателен район, който съвсем не попада сред отдалечените от столицата.

 

Труд

Общините и социалните служби в Испания започнаха да предлагат масово помощи на българските емигранти, за да се приберат в родината, твърди на първа страница "Труд". Парите са в размер на стойността на билета на лицензирана транспортна фирма - от порядъка на 120-150 евро. Все по-трудно българите, които са останали без работа в Испания, успяват да вземат социалните си помощи и обезщетенията за безработица. Нашите емигранти са масово без работа, а местните бизнесмени назначават само испанци, пише ежедневникът.