Труд

Бързите арести - срам за майстора, коментира „Труд”. Очевидни са огромните усилия на МВР да пребори престъпността. Забележително е и желанието на прокуратурата да участва на негова страна в тази борба. Тя сигурно щеше да е по-малко оспорвана,
ако и съдът беше поборник, но законът му отрежда друга роля - да бъде арбитър, да отстоява законността. Затова съдът е длъжен не да осъди подсъдимия, а да го оправдае, ако обвинението срещу него не е доказано. Тезата, че съдиите пречат на полицаите да отвоюват държавата от бандитизма и мафиотите, е толкова неграмотна и несъстоятелна, че почти не заслужава внимание. Сериозният въпрос е друг - защо ентусиазмът на разследващите органи се оказва толкова много пъти по-силен от събраните от тях доказателства? Възможно е защото МВР и прокуратурата много бързат да се похвалят с предизвестената шумно от тях грандиозна победа над престъпността. Обяснимо е, че в бързината родната полиция демонстрира служебно надмощие вместо професионализъм.

Има ниша за нови лява и дясна партия”, смята социологът Юлий Павлов. В интервю за „Труд” той посочва, че може би Меглена Кунева ще се възползва от нишата вдясно. Но за да участва в политическия живот, е очевидно, че това без партия не може да се случи. А за да се основе партия по някакъв начин трябва да бъдат забравени всичките й упреци към партиите. Вляво също има ниша, доколкото БСП се държа като дясна партия по време на своето управление. Това би трябвало да предизвика отлив към крайно лявата „Атака”. Но през последните две години тя се държи като придатък на управляващата ГЕРБ. Така че и вляво има ниша, но не се вижда кой ще я заеме.

Монитор

Палежите на коли стигнаха до разчистване на сметки”, казва в интервю за „Монитор” старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Той отбелязва, че и назад в годините се е случвало да се палят коли. Според анализа за 2010 г. палежите са 274, за 2011 са 261. Не са много по-малко, но не са и драстично увеличени. Йорданов отбелязва още, че през 2010 г. в София са извършени 30 216 престъпления, а през тази 25 629. Разкриваемостта и през двете години е около 36%. Наблюдава се една тенденция - през 2011 г. от 8078 престъпници 1479 са жени, а през миналата са били 1363. Това показва, че има едно сериозно увеличение на престъпленията, извършени от жени и това са кражбите от магазините. Данните сочат, че се увеличават и престъпленията, извършени от непълнолетните на възраст между 14-17 години.

Стандарт

Политик без занаят лесно става пионка, смята шефът на групата на ГЕРБ в Народното събрание Красимир Велчев. В интервю за
„Стандарт” той казва, че каквото и образование да има човек, никъде не се учи как да си народен представител. И определено смята, че за мнозинството депутати, особено за по-младите, това е прекрасна школа. Първо, защото получават всекидневно нова информация. Второ - свикват да са под прожекторите. „Избирахме ги на принципа да са експерти, добри в професията си. Да си член на ГЕРБ е необходимо, но не достатъчно условие. И мисля, че правилно сме подбрали хората. Виждате, че за 20 години за първи път от най-голямата група няма напуснали. Ние сме ги избирали на този принцип - да са лоялни, коректни, почтени хора. И да са се доказали в сферата, в която работят”, допълва Велчев.

24 часа

„Да защитим и бозата в ЕС преди Турция да ни изпревари”, е анализът в „24 часа”. Суджук с вода не върви, затова ще защитим и ракията. Това изявление на министъра на земеделието Мирослав Найденов от преди ден звучи малко несериозно, но всъщност
вписването на максимално много български храни в европейския регистър на защитените марки е сериозна национална кауза, която трябва да бъде подкрепена. И това трябва да стане час по-бързо. Защото конкуренцията не спи. Опитът с горнооряховския суджук - първото регистрирано българско защитено географско указание, го показва. Важната поука е, че вече е извървян пътят за защита на български продукт и той трябва да се използва и за другите традиционни наши храни и напитки.