Преките инвестиции в страната през месец май са били 85.8 млн. евро, показват данните на Българската народна банка. Така общият обем на чуждестранните инвестиции у нас за първите пет месеца на годината достигат до 505.4 млн. евро. За същия период на предходната година инвестициите бяха в размер на 933.2 млн. евро.
 
От постъпилите 85.8 млн. евро преки инвестиции в страната през май, най голям дял или 53.6 млн. евро са били насочени в дялов капитал. Тоест това са суми, преведени от нерезиденти в капитала и резервите на български дружества.

Постъпленията от покупка на недвижими имоти в България от страна на чужденци достигат до 52.2 млн. евро в края на май.

Реинвестираната печалба се оценява на 38 млн. евро за първите пет месеца на годината, като само през май са реинвестирани 7.6 млн. евро.

Най-големите чуждестранни инвеститори у нас остават Холандия с 254.9 млн. евро, Чехия с 67.1 млн. евро и Русия с 45.5 млн. евро. Най-големите отрицателни потоци са към Германия с -29.7 млн. евро и Франция с -6.5 млн. евро.

БНБ отчита нарастване на преките инвестиции в чужбина, като за периода януари - май те възлизат на 15.6 млн. евро. Само за май инвестициите на резиденти извън страната са в размер на 2.3 млн. евро.

През май текущата и капиталова сметка в платежния баланс е отрицателна и възлиза на 56.9 млн. евро. За периода от януари до края на май тя излиза на плюс е възлиза на 33.1 млн. евро.

Търговското салдо за периода е отрицателно и възлиза на 991.3 млн. евро. Само за май разликата между износа и вноса възлиза на 312.8 млн. лв., по данни на БНБ.