Преките инвестиции в страната през първите два месеца на годината възлизат на 40.3 млн. евро, което е значително по-малко от привлечените 524.3 млн. евро януари и февруари 2012 година, показват данните на Българската народна банка.

 

Тогава сумата бе впечатляваща заради заемите, които опериращите в страната компании с чужди собственици (основно банките) бяха взели от "майките" си, но тази тенденция на привличане на средства залезе през последното тримесечие на миналата година и нормализирането й доведе до драматичната на пръв поглед разлика.

 

Дори и да се неутрализира ефекта й, обаче, прави впечатление, че инвестициите в дялов капитал (което обединява инвестициите в продуктивни отрасли плюс покупката на имоти от чужденци) през януари и февруари миналата година са възлизали на 127.1 млн. евро. През тази година те са едва 50.1 млн. евро за първите два месеца на годината, което е със 77 млн. евро по-малко.

 

От тези 50.1 млн. евро привлечен дялов капитал, 14.7 млн. евро са покупките на недвижими имоти от чужденци, което означава, че едва 35.4 млн. евро са били вложени в продуктивни отрасли през първите два месеца на годината.

 

Най-големият инвеститор у нас през първите два месеца на годината е била Гърция. Внесените средства от южната ни съседка възлизат на 9.4 млн. евро. Люксембург е на второ място с преки инвестиции от 7.9 млн. евро. Русия и Австрия се класират четвърта и пета, съответно с 6.7 млн. евро и 6.1 млн. евро.