Агенция "Митници" ще направи повторна проверка на измервателните уреди в складовата база Росенец на Лукойл, където беше установено разпломбиране на уредите. Това съобщи премиерът Марин Райков, който късно снощи е провел среща с изпълнителния директор на Митниците Ваньо Танов и генералния директор на „Лукойл България" Валентин Златев.

Райков посочи, че агенция "Митници" е сезирала прокуратурата за този случай. Все още не е ясно какви са финансовите загуби за държавата от периода, в който уредите са били разпломбирани.

Агенция Митници отне лиценза за управление на данъчен склад на продуктопровода на „Лукойл България" в понеделник, а късно снощи съдът го върна. Мотивът на митниците за отнемане на лиценза са извършени проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3. От „Лукойл" пък определиха отнемането на лиценза като „пореден администратевен произвол от страна на Танов".

08:45 часа

Административният съд в София спря изпълнението на заповедта на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база "Илиенци", собственост на "Лукойл България".

Жалбата от "Лукойл" беше подадена вчера сутринта, т.е. казусът е бил разгледан и решен в рамките на няколко часа.

В понеделник от митниците съобщиха, че отнемат лиценза за данъчен склад на основния продуктопровод на "Лукойл" в Илиенци и още 6 складови бази. Причината е открити нарушения от в монтажа на измервателните уреди и намерените връзки, които заобикалят уредите.

Междувременно стана ясно, че и уволнените ръководители на Бургаската митница също ще обжалват в съда образуваните срещу тях дисциплинарни производства.