САЩ решително се намесиха в мирния процес в Украйна, който върви с посредничеството на Европейския съюз, пише The Financial Times.

Изданието свързва оживлението на американската дипломация с настъпването през следващия месец на крайния срок за удължаване на санкциите на ЕС към Русия.

Виктория Нюланд, която е помощник-държавен секретар на САЩ, обсъди подробно с двама руски заместник-министри на външните работи – Григорий Карасин и Сергей Рябков, изпълнението на споразуменията за прекратяване на огъня в източната част на Украйна.

По-специално тя настоя за присъствието на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа край руско-украинската граница и за проверки на всички пресичащи я конвои.

Обсъждането на такива подробности свидетелства за промените в американската дипломация, настъпили след подписването на споразуменията от Минск.

Това се случва на фона на опасенията във Вашингтон, че някои от страните членки на ЕС могат да се изплъзнат от пълно продължаване на санкциите.

Последователните визити на Нюланд в Киев и Москва може да се приеме като "пренареждане" на картите след първото от две години посещение на американския външен министър Джон Кери в Русия.

Визитата на Кери накара някои да мислят, че Вашингтон прави твърде приятелски жест към Москва.

Но според FT САЩ са разтревожени от възможността от влошаването на ситуацията в Украйна през следващата седмица.

"Прякото дипломатическо взаимодействие на високо равнище бе липсващият елемент от американската стратегия по отношение на Украйна", коментира Самюъл Чаръп, експерт по Русия в Международния институт за стратегически изследвания във Вашингтон.

Междувременно постоянният представител на САЩ за Сирия Даниел Рубинщайн също посети Москва, подхранвайки спекулациите за това, че напливът от американски дипломати в Русия може да е насочен към търсене на споразумение за Сирия, отбелязва FT.