Не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание. То трябва да бъде много добре обмислено, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Преди свикването на Велико Народно събрание трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията", продължи президентът. Той бе категоричен в позицията си, че ВНС е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него. „Президентска република не е решение", каза държавният глава.

„Политическата ситуация в България е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато сами постигнем. Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техника е важна - дали велико или не велико - важно е съдържанието", каза държавният глава.

Вярвам и се надявам, че тези, които ще подпишат подписката за импийчмънт, не са се повлияли от някои партийни интереси, каза Плевнелиев. Той посочи, че уважава правото на хората за подписката, предава БГНЕС.

„През последните месеци доказах с действията си, че съм независим, подкрепих референдума и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики. Не е новина, че президентът е независим. Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи", посочи президентът.

„Надявам се повечето хора да прочетат думите ми и тогава да преценят дали да сложат подписа си. Много е важно всеки да направи своята стъпка. В петък посочих, че решението за нацията не може да дойде от Брюксел или от ЕС, ние сами ще изковем нашата демокрация", каза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев посети Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование - 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.