Президентът Росен Плевнелиев ще обяви състава на служебния кабинет на 12 март, вторник, а не в сряда, както бе анонсирано предварително, съобщават източници от президентството. Причината за това са множеството спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече "отстрел на кандидатите".

Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всичко изглежда, че няма да е нито един от тези, за които се спекулираше, пише вестник "Преса", цитиран от БГНЕС. Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета. Още не е ясно и дали по време на посещението си във Виена президентът е разговарял с представителя на България в проекта "Набуко" в австрийската столица Димитър Абаджиев, който също бе обсъждан като вариант. Бившият директор на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев от УНСС - земеделието.

Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов. Като негов конкурент за поста се сочи директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов - режисьор и постановчик с международна известност, който направи и концерта на златните български гласове в "Болшой театър" през октомври миналата година по идея на Рашидов. Възможно, но малко вероятно, е да се вземе под внимание и голямата активност на скулптора проф. Велислав Минеков, който е един от основните критици на управлението на Рашидов в културата. Тогава ще последва "истински лов на вещици", опасяват се запознати с нападките му.

70 бивши шампиони и представители на спортни федерации пък ще внесат подписка на "Дондуков" 2 с предложение Васил Иванов-Лучано да стане спортен министър. Той бе на поста в кабинета на царя. Сред подписалите са първият български олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката, двукратните олимпийски шампиони Нораир Нурикян и проф. Петър Киров, волейболната легенда Димитър Златанов, олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стойка Груйчева.