Сметната палата ще извършва одити само на търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие, реши парламентът с приети окончателно текстове от новия закон за финансовия регулатор.

Мнозинството отхвърли предложението на БСП палатата да одитира и дружества с миноритарно публично участие, ако стойността му е над 1 млн. лв., както и да се проверяват малките общини с бюджет под 10 млн. лв.

От името на вносителите от ГЕРБ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че Сметната палата има право и задължение, одитирайки съответното министерство - принципал на съответното дружество, да провери и компаниите, в които ведомството има участие.

До спор между Мая Манолова от левицата и вносителите доведе и текстът Сметната палата да одитира сметките за средствата от Европейския съюз и по други международни програми и договори. Юристката от левицата обърна внимание, че управлението на сметки е различно от управление на средства и означава само финансов одит, но не и такъв за съответствие, например.

Затова социалистите настояха, но мнозинството не прие, да се запише в правомощията на Сметната палата одит на средствата от ЕС, а не на сметките, за да се знае във всяко отношение как се изразходват европейските пари.

Народното събрание ще може със свое решение да възлага на одитния орган да извършва до 5 ревизии годишно, извън предвидените в годишната програма, гласуваха още депутатите./БТА/