Приходите на хотелиерите от нощувки са се увеличили с близо 20 млн. лв. през август на годишна база въпреки опасенията за слаб сезон заради отлив на чужди туристи. Постъпленията им са стигнали 259,4 млн. лв. или с 8,2% повече спрямо същия месец на 2014 г. Това показват данните на НСИ. В сравнение с юли приходите са се повишили с около 17 млн. лв.

Статистиката отчита, че ръстът на постъпленията от чужди туристи е с 8,7%, а от български – с 6,4%. Основната причина за повишението на приходите са по-големият брой нощувки в 4 и 5-звездни хотели. Те се увеличават със 7%, докато посещенията на места за настаняване с по-ниска категория са намалели с 3,9%.

Близо две трети от гостите на луксозните заведения са чужденци. Те отсядат средно за по 5,7 нощувки. Традиционно българите предпочитат по-евтини варианти за почивка. Те са били основните клиенти на по-скромните хотели, които предлагат ниски цени, но и по-лошо обслужване. Около половината от сънародниците ни, които са почивали у нас през август, са спали в заведение с 1 или 2 звезди. Средният им престой е бил 3,4 нощувки или с над 2 дни по-малко в сравнение с този на чужденците.

Общо 1,088 млн. туристи са отседнали в почивни станции, хотели, мотели, къщи за гости през август. Броят им се е увеличил с 9% на годишна база. Около 42% от тях са били българи.

Числата показват, че дори в пика на летния сезон над 40% от леглата в хотелите у нас са останали незаети. Най-много клиенти са имали местата за настаняване с категория 4 и 5 звезди. 72% от леглата в тях са били заети. Близо половината от заведенията с 3 звезди са останали празни. В по-скромните хотели и почивни станции посещаемостта е била още по-ниска – 38%.

През август у нас са работили 3029 места за настаняване с над 10 легла. Броят им се е увеличил с 3,6% в сравнение със същия месец на м.г. Общият брой на нощувките в тях е стигнал 5,1 млн., което прави 1,4% ръст на годишна база.