Индексът, изготвян от Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм, известен още като ZEW-индекс, показва подобрение на оценката за текущата икономическа ситуация в Германия до 72.6 пункта през октомври от 59.9 пункта през август.

Същевременно оценката за следващите шест месеца показва спад до минус 7.2 пункта, от минус 4.3 пункта през септември.

Оценката на ZEW за перспективата на еврозоната е по-добра и възлиза на 1.8 пункта, като пазарът се беше настроил за значение от минус 2 пункта. Все пак месец по-рано очакванията за конюнктурата в еврозоната бяха 4.4 пункта.

Текущите условия на еврозоната се оценяват значително по-добре, отколкото месец по-рано: минус 1.1 пункта за октомври от -6.3% през септември.

От седалището на ZEW в Манхайм коментират, че спадът е сравнително лек, с 2.9 пункта, но очаквания от минус 7.2 пункта са доста под средното историческо значение от 27.0 пункта.

Скорошните статистики за индустриалното производство и за поръчките във фабриките показват, че германският икономически растеж остава силен, коментират изследователите. В последните месеци Германия показваше изключително висок растеж при излизане от кризата.

Но спадът на очакванията през октомври говори, че бързината на икономическото възстановяване може би ще се забави през следващите шест месеца. Повече от половината от анкетираните финансови експерти предвиждат, че в икономическата ситуация на Германия в следващата половин година промяна няма да има.

Като големи рискове се посочват икономическата динамика в САЩ и проблемите с бюджетите на някои по-малки европейски страни.