Държавата се отказа да продава Българската фондова борса и Централен депозитар. Така стартиралата на 26 септември миналата година процедура, която създаде разходи по извършване на оценка на дружествата и привличане на инвестиционен посредник, който да извърши предлагането, се провали.

В официално съобщение до инвеститорите, публикувано на сайта на БФБ, пише, че Министерство на финансите, което е формален принципал на двете дружества, е оттеглило възложението за извършване на приватизационната процедура пред Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Писмото за това е подадено на 25 февруари. Министерството на финансите е собственик на 50.0542% от капитала на Българска Фондова Борса - София АД и на и 43.07% от капитала на Централен Депозитар АД. Сделката се очакваше да доведе до привличане на стратегически инвеститор, който да помогне за модернизирането на пазара и за подобряване на видимостта му в региона.

След изразената воля на държавата да не се пристъпва към по-нататъшни действия по продажбата на двете дружества, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е прекратила сключения договор с чешката  компания Патриа Корпорейт Файненс, наета след конкурс да извърши оценка и анализ, както и маркетинг на двете дружества пред потенциалните инвеститори.


Като такива бяха сочени три големи борсови оператора, сред които Виенската и Истанбулската фондова борса. Държавата бе поставила високи изискване от потенциалните купувачи. Да имат 2 млрд. лв. средномесечен оборот за периода януари 2010 година – декември 2011 година бе един от критериите. Намерението на държавата бе финансовите инвеститорите да са ограничени от участие в раздържавяването на двете институции.

Самата идея за продажба на държавните дялове в БФБ и Централен депозитар датира от три години, когато в антикризисната програма на управлявалата тогава партия ГЕРБ приватизацията бе заложена като един от ходовете за привличане на свеж паричен ресурс. В процеса на изпълнение на това намерение държавата практически национализира дялове на малки акционери чрез процедура по вдигане на капитала от 5 867 860 лв. на 6 582 860 млн. лв. Тя костваше 715 хил. лв. на бюджета, за да може Министерство на финансите да окрупни дела си от 43.97% на 50+1% в БФБ.

В последствие Българска фондова борса АД бе листната за търговия като публично дружество. От датата на първата котировка през януари 2011 година до сега акциите й са се обезценили с малко над 9%. Към този момент пазарната капитализация на БФБ възлиза на 18.9 млн. лв. Това води на предположението, че държавата се е отказала от продажбата й най-вероятно заради опасността постъпленията от приватизацията да не са задоволителни за бюджета.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!