След като преди седмица научихме, че във финалната битка за приватизацията на Булгартабак остават само двама кандидати, днес Агенцията за приватизация сервира още една неприятна новина - големият инвеститор Бритиш - Американ Табако се е отказал от процедурата и така в конкурса за цигарения холдинг остана само един кандидат.

С писмо до Агенция за приватизация и следприватизационен контрол от Бритиш-Американ Табако (Холдингс) Лимитед са обяснили какво ги кара да се откажат от  по-нататъшното си участие в конкурса. За пред широката общественост от агенцията посочват, че това били "причини от търговски и стратегически характер".

Така единственият кандидат за купувач на Булгартабак остана австрийската БТ Инвест ГмбХ. Тя е закупила информационния меморандум за холдинга, което потвърждава интереса й към придобиването на  5 881 380 броя акции, представляващи 79.83% от капитала на холдинга. Дружеството има право да подаде оферта и да внесе депозит до 15 часа на 29 август.

Нека припомним, че приватизацията на Булгартабак бе в центъра на програмата за пълнене на бюджета с пари от продажба на държавни активи и участия в търговски фирми. От продажбата на държавния дял в холдинга се очакват приблизително 150 млн. долара, при планирани общо 450 млн. лв. в бюджета на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

От тук нататък възможностите за приватизация на Булгартабак са три: или приватизацията да бъде счетена за провалена, или задвижването на нова процедура, в който критериите към кандидат- купувачите да са по-ниски или подаване и одобрение на оферта от страна на единствения кандидат-купувач, който обаче при липса на конкуренти, с които да се състезава, едва ли ще се престарае с цената, която да предложи за активите на стратегически важния за страната тютюнев холдинг.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!