Държавната администрация и съдилищата ще могат да връчват официално документи на гражданите и по електронен път, включително и призовки. Това предвижда проектът за нов закон за електронното управление, който до Нова година ще бъде публикуван за обществено обсъждане и внесен в Министерския съвет, съобщи зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров.

Все пак хартиените призовки ще останат, но ще бъдат равнопоставени с електронните.

Законът ще прави ясно разграничение между съществуващия в момента електронен подпис и новата електронна идентификация. Тя ще се издава само на български граждани, като всяко лице над 14 години ще може да има само една електронна идентичност. Представлява малък чип с база данни и може да бъде поставен в пластика, мобилно устройство и други. В този чип ще бъдат вкарани минимален брой лични данни за нейния притежател, които ще съществуват под формата на код, уникален за всеки притежател. Той ще представлява комбинация от ЕГН, дата на раждане и номер на личната карта.

Валидността ще бъде три години.

Електронната идентичност се различава от съществуващия електронен подпис. Последният не дава възможност да се установи самоличността на човека зад подписа, обясниха юристи.

В момента в България има около 100 хиляди издадени електронни подписа и за да не се затрудняват притежателите им, за в бъдеще порталът на електронното правителство ще ги приема наравно с електронната идентичност.

Принципно електронното правителство трябваше да е факт още през пролетта, но достъпът до административните услуги през правителствения портал egov.bg още е ограничен.

Зам.- министър Тодоров увери, че след приемането на новия закон ще се направи и мобилна версия на портала. Самият сайт ще се усъвършенства и за да бъдат максимално улеснени потребителите му, достигането до всяка услуга ще се ограничи само до четири клика.

Поддържащата машина силно наподобява тази на Гугъл и изгражда колекции от информация, така че ще бъде възможно и търсене чрез ключови думи.

Ще бъде създаден и портал на електронните услуги на английски език, предназначен за чужденци, пребиваващи в страната. Услугите за тях ще бъдат по-ограничени, като чужденците ще трябва първо да обявят в сайта статута, с който пребивават в България.