Франция е готова да премахне ветото си върху една от петте глави, които са блокирани в преговорите за присъединяване на Турция с ЕС.

 

Турция трябва да отвори и затвори 35 глави, за да бъде поканена в общността. Преговорите между Анкара и Брюксел текат от 2005 г. насам.

 

Основната спирачка пред преговорния процес е ветото, наложено от Франция върху 5 глави. Критиците на предишния президент на страната Никола Саркози твърдяха, че зад ветото не стоят технически, а идеологически причини и на първо място това, че Турция е мюсюлманска страна.

 

Но вероятната причина за неотстъпчивостта на Париж е икономическа. Влизането на още една голяма икономиката в общия европейски пазар може да донесе сериозни промени. Турските компании ще имат силно конкурентно предимство заради по-ниската цена на труда. А Франция е добре позиционирана в рамките на единния пазар, като турската конкуренция ще навреди повече на френските, отколкото на германските или холандските фирми.

 

Последните данни за турската икономика показват, че рецесията в еврозоната има своето отражение върху нея.

 

Според ТюркСтат, в края на декември 2012 г. индустриалното производство на страната се е увеличило с 4.4 на сто на месечна и с 9 на сто на годишна база, спрямо среден темп на растеж от 28.1% през 2011 г.

 

Друг доклад пък показа, че за миналия месец в Турция са произведени 85 519 моторни превозни средства, което е спад с 3.4% спрямо декември. За цялата 2012 г. отрасълът отчете свиване с 10% спрямо 2011 г, като броят на произведените превозни средства е намалял до 1 115 233.

 

От Moody's Investors Service не повишиха кредитния рейтинг на страната в края януари, както се очакваше. Вследствие на това доходността на турските облигации с 10-годишен падеж скочи с 15 базисни пункта през този месец до 6.96%.

 

Рейтинговата агенция обоснова решението си с това, че дефицитът по текущата сметка на страната я прави уязвима за външни сътресения.

 

Централната банка на Турция намали основния лихвен процент до 5.5 на сто през декември. А на 22 януари понижи и овърнайт лихвата за депозитите на търговските банки с 25 базисни пункта, до 4.75%.

Въпреки това турската лира поскъпва. Реалният ефективен индекс на обменния курс нарасна до 120.16 през януари, от 118.08 през декември, а нива над 120 означават "прекомерно силна валута", според централната банка. Днес лирата печели срещу долара 0.27%, до 1.7675 USD/TYR, а срещу еврото е нагоре с 0.10%, до 2.3822 EUR/TYR, движейки се близо до най-високите си нива от началото на месеца. Ако възходящото движение на лирата продължи, това може да се превърне в проблем за износа на страната.