27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. Това каза здравният министър д-р Стефан Константинов във Варна след като откри реновирано отделение по хемодиализа в УМБАЛ "Св. Марина". Министърът добави, че общо лекарите са 34 000 и за да се решат техните проблеми е необходимо не да се провеждат протести, а да има диалог.

Константинов коментира, че в момента се изготвя схема за ново разпределение на средствата в Здравната каса, но засега не се знаят точните методи как ще бъдат разпределени те. Министър Стефан Константинов допълни, че проблемите в здравеопазването са много и те ще бъдат решавани един по един.

 „Трябва да решим какво се случва в първичната помощ – много или са малко болниците и още много неща”, каза здравният министър. Той уточни, че българите вече не се интересуват от това колко са болниците, а в тях да се предлага качествено лечение. Константинов коментира, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки. На въпрос какво се случва с финансирането на варненския онкодиспансер, министърът уточни, че няма пълна информация, но знае, че са отделени 140 млн. лева за оборудване на здравните заведения, които ще бъдат преведени на болниците, за да се снабдят с необходимата им техника.  Агенция Фокус