Инвестиционните компании Fortress Investment Group и Apollo Global Management LLC, които печелят милиарди чрез купуване на евтини активи и продажбата им щом цените се повишат, смятат, че сега е моментът за излизане от инвестициите в акции – докато фондовите индекси растат, а лихвените нива все още не са започнали да се покачват.


"Това е по-добър момент за продажба на нашите съществуващи инвестиции, отколкото да се правят нови такива," коментират пред Bloomberg от Fortress Investment Group.

 

Техните думи са в съзвучие с мениджърите на Apollo Global Management, които през миналия месец обявиха, че средата е узряла за продажби, тъй като кредитните пазари все още са залети с лесни пари от централните банки, а акциите поскъпват. От 2009 г. насам Фед вкара в действие три поредни кръга от количествени улеснения, а Standard & Poors 500 скочи със 152%, до рекордни стойности над 1 700 пункта.

 

Според Apollo Global Management средата е отлична за продажби. "Ние продаваме всичко, което не е фиксирано в нашия портфейл," който възлиза на 114 милиарда щатски долара и е генерирал 14 млрд. долара приходи от продажби за 12-те месеца до март 2013 г.

 

От Fortress допълват, че обстановката е трудна по отношение на намирането на наистина атрактивни сделки, на фона на ръста на глобалните фондови пазари с 20% от началото на тази година.

 

"Основната активност изглежда да се измества от САЩ, които бяха нашата цел през последните няколко години, в Европа, където има повече риск, и Азия и развиващите се пазари, където са налице проблеми с ликвидността," посочват от Fortress. /Не е препоръка за инвестиционно решение/